Stem ile Tanışıyorum

    STEMM

    Bir STEM lider öğretmeni olan Alper Gücüklü tarafından kaleme alınan ve STEM eğitimiyle tanışması üzerine yazılan bilgi verici bu yazımız için keyifli okumalar dileriz!

    Büyük bir hızla gelişen ve ilerleyen toplumlarda bilgiyi ezberleyen değil, soru soran, araştıran, öğrenmeye dâhil olan, düşünen, yorum yapabilen, problem çözebilen, günümüz sorunlarına çözüm bulabilen ve analiz gücü yüksek bireylere ihtiyacımız var. Bu bireyleri yetiştirebilmek ve onlara liderlik edebilmek için en önemli eğitim modellerinden biri de STEM eğitim modelidir.

    İlk kez bu kelimeyle Antalya Bahçeşehir Parkorman Kampüsünden içeriye girdiğim anda tanıştım. Kapıda kocaman ve kırmızı harflerle STEM+A yazıyordu. Etrafıma, arkadaşlarıma sorduğumda aldığım ilk yanıt STEM + A'nın açılımı oldu. Yani; Fen Bilimleri (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik (Mathematics) ve bunlarla birlikte Sanat (Art).

    Bu eğitim modelini gördüğümde çok heyecanlanmış ve araştırıp STEM lider öğretmen olmaya o gün karar vermiştim.

    Yine de STEM programına başlarken bu kadar kapsamlı ve etkili bir eğitim olacağını tahmin etmiyordum. Bu eğitimin amacı aslında bilgi temelli hayat problemi çözmek ve topluma katkı sağlamaktır. Bunun öğretmene, öğrenciye ve öğrenmeye olağanüstü katkısı olduğunu söyleyebilirim. STEM ile ilgilenirken sadece öğrettiğimi değil bir taraftan da kendimin de yeni şeyler öğrendiğimi fark ettim. Çünkü sadece kendi branşım olan matematik alanı ile değil, diğer alanlarda da (Fen, Teknoloji, Mühendislik gibi alanlarda) çalışma yapmış olmak hem keyifliydi hem de kendi gelişimime katkı sağladı. STEM uygulamalarının öğretmenlik kariyerime çok olumlu yansıdığını şimdiden görüyor ve deneyimliyorum. Ortaokul matematik öğretmeniyim. Bu eğitimi alırken ve sınıf içi uygulamalar yaparken, akademik ilerleme ve müfredat ilerlemeleri de söz konusu. Bunlarla beraber zaman zaman monotonluğa düştüğümüz anlarda, heyecanımızın ve de enerjimizin değiştiğini düşündüğüm zamanlarda kendimizi daha enerjik, dinamik, heyecanlı ve araştırmacı hissetmemi sağladı. Gerçekten öğrenmeyi keyifle, eğlenceyle harmanlayıp bundan keyif almamı ve öğrencilerimin de bundan keyif almasını sağladı.

    Öğrencilerim bu yaklaşım sayesinde projeler üretirken daha kalıcı bilgiler edindiler. Mesela kendi projemden örnek verecek olursam öğrencilerimin yaşamlarında "İrrasyonel sayılar sayı doğrusunda yer alır mı? Yani gösterilebilir mi?" sorularına yanlış cevap vereceğini ya da cevap veremeyerek sessiz kalabileceğini düşünmüyorum. Çünkü biz bunu eğlenceli, yaşayarak ve uygulayarak öğrendik. Sınıfta gruplar oluşturduk ve ortaya bir proje sunmak için çalıştık. Her bir grup kendi düşüncesini paylaştı yani bir beyin fırtınası yarattık sınıf ortamında. Sadece birkaç ezbere komutla, hafızalarına atmadım, onlara sayıları hissettirdim. Bu da açıkçası kendimi matematik öğretmeni olarak daha iyi hissetmemi sağladı. Öğretmenlik mesleğinde çocukların hayal güçlerinin ne kadar ileri boyutta olduğunu, uygulanabilecek notları görüp uygulamaya döktüğümde çocuklarda yaşanan o heyecanı görmek bir öğretmen olarak beni çok sevindirdi ve de beni çok motive etti. Bu alanda öğretmenlik mesleğinin doyumunu yaşamak için de büyük ve güzel bir fırsat elde etmiş oldum.

    Öğrencilerimin 21. yy becerilerini kazanma noktasında merak, hayal gücü, girişimcilik ve liderliğin kilit noktalardan birkaçı olduğunu düşünüyorum. Ve bunların eşliğinde, bunların avantajlarıyla dünya vatandaşı yani bir birey olabilmesi konusunda aslında kilit nokta sağlamış oluyorum. Çocukların merak güdülerini, hayal güçlerini tetikleyerek var olmayan şeyleri ortaya çıkarmak, şu an olmayan durumları tasarlayarak hayal etme çabası veya var olan bir şeyleri kendi hayal güçleriyle harmanlayıp geliştirmeleri dünyanın gelişmesi açısından toplumumuza fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum. Bu fayda kapsamında benim de söz sahibi olmamı sağladığı için STEM programını ve de bunları uygulayan öğrencilerimdeki mutlu yüzlerini görmeyi gerçekten çok sevdim. Her ne kadar istemesem ve karşı koymaya çalışsam da ortaya çıkan ve öğretmenlik hayatımın özellikle son yıllarında daha da yoğunlaşan öğretmenliğimin çok monotonlaştığı hissine ve kendi kendime hayıflanmama sebep oluyordu. Bu sene STEM ile tanışmam beni bu durumdan oldukça uzaklaştırdı. Çünkü aslında var olan bir bilgiyi bu şekilde öğretmenin ne kadar keyifli olabileceğini bana hatırlattı. Artık dersler, öğrencilerimin çok daha keyif alarak işledikleri ve daha etkili öğrenmenin gerçekleştiği dersler halini aldı. Artık matematikten keyif aldıklarını, evde sürekli bizim derslerimizi anlattıklarını duyuyor ve bu durumdan büyük haz duyuyorum.

    Buradan çıkarttığım sonuç ise süreç içinde hem kendim öğreniyor ve öğrencilerimin keyifli bir şekilde öğrenmelerini sağlayan etkinliklerle onlara yardımcı oluyor hem de öğretmenlik mesleğine ilk başladığımda içimde duyduğum o öğretmenlik ateşinin eskiden olduğu gibi alev alev yandığını ve de bunun STEM sayesinde uzun yıllar böyle süreceğini hissedebiliyorum.

    STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim Programı kapsamında emeklerini esirgemeyen Benay TÜMKAYA, Cüneyt DOSTOĞLU Hocalarıma ve Doç. Dr. Mehmet Sencer ÇORLU Hocamıza, gelişimimizde büyük katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. STEM GELECEKTİR.

    Alper GÜCÜKLÜ

    Bahçeşehir Koleji Antalya Parkorman Kampüsü

    Matematik STEM Lider Öğretmeni

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.