STEM'li Yıllar

    images

    Matematik öğretmeni Egemen Şenyurt ile STEM'İ daha yakından tanıyoruz. Keyifli  okumalar!

    2016 yılında okulumuz Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji öğretmenlerini STEM eğitimine gönderdi ve benim STEM ile yakından tanışmam bu süreç ile birlikte başlamış oldu. İlk olarak tüm Karadeniz Uğur Okullarında görev yapan matematik ve fen öğretmeni arkadaşlarım ile birlikte belli periyotlarda gerçekleşen STEM yaklaşımını, tarzını, gereksinimini ve gerekliliğini kavratmaya ve öğretmeye yönelik çalışmalara katıldık. Bu teorik çalışmaların sonunda bizlerden; güncel hayatta var olan, sıklıkla karşılaşabileceğimiz bazı sorunlar için verilen sınırlılıkları göz önünde bulundurarak etkili çözümler üretmemiz ve bazı çalışmalarda ise çözümler için küçük prototipler ortaya çıkarmamız istendi. Böylelikle teoride gerçekleştirdiğimiz eğitimi pratiğe dökme fırsatını yakalamış olduk. Eğitimler sırasında yapmış olduğumuz birkaç proje; güneş ışığı ile çalışan araba modellemesi, toprağın nem oranını ölçüp bu ölçümlerden çıkacak sonuca göre toprağın su ihtiyacını karşılayabilmesi için oluşturulan bir düzenek ve belli bir yükseklikten bırakılan ip ile bağlı cismin ipe uyguladığı gerilimi etkileyen faktörleri gözlemleyebilmemizi sağlayan bir düzenek hazırlamak idi. Bu teorik ve pratik eğitim sayesinde artık STEM yaklaşımını yavaş yavaş daha iyi kavrıyorduk. Tabii ki bu eğitimin bir de ikinci ayağı vardı. Bizler de eğitim sırasında farklı zümre arkadaşlarımız ile kafa kafaya verip günlük hayatta karşımıza çıkan zorlukları tespit ederek yeni BTHP (Bilgi temelli hayat problemi) oluşturmaya ve bunlara sınırlılıklar koyarak ortaya yeni STEM planları çıkartmaya çalışıyorduk. Bu durumun benim için şöyle de eğlenceli bir yanı oldu; diğer branşların kazanımları ve disiplinleri hakkında konuşmak lise yaşantımdan kalma bazı bilgilerimi tazelememe ve daha iyi hatırlamama imkân verdi. Bu benim için önemli noktalardan bir tanesiydi. Eğitim sürecini bu şekilde tamamlayıp STEM lider öğretmen olduktan sonra bu yaklaşımı hiç zaman kaybetmeden okulumuzda öğrencilerimize aktarıp birlikte çalışmalara başladık. Öğrencilerimiz için de yeni bir yaklaşım olan bu bakış açısı okulumuzda artık eğitimin bir parçası ve vazgeçilmezi olmuştu.

    Yaşadığımız coğrafya ve öğrencilerimizin STEM'e karşı olan olumlu tavırları birleşince ortaya gerçekten de hayatı kolaylaştırıcı, karşılaşılan sorunları çözmeye yönelik birçok fikir hızlıca ortaya çıkmaya başladı. 2016 yılından günümüze kadar geçen STEM'li yılların öğrencilerimiz üzerindeki etkisi gözle görülür bir şekilde belirginleşmiştir. En başta öğrenciler; bilgiyi paylaşmanın, ortak çözüm aramanın, grup halinde çalışmanın ve yardımlaşmanın önemini yaşayarak öğrendiler. Karşılarındaki problemleri giderebilmek için birden fazla çözüm sunmayı ve bu çözümleri hayata geçirmeyi sağlayacak gerekli şartları oluşturmak için çabalamayı keşfettiler. Belki de en önemlisi, problemler karşısında ürettikleri çözümlerin işlevselliğini bizzat kendileri test etme fırsatını yakaladılar. Kendi çözümlerini olumlu ve olumsuz yönleri ile gözlemlerken duydukları heyecan ve bekleyiş gerçekten bu işin öğrenciler için en keyifli kısımlarından bir tanesiydi. Bunların dışında; yorumlamayı, öngörmeyi, geliştirmeyi ve sonuç elde edene kadar üretmeyi öğrenmişlerdi. Ortamın eğimini ölçebilmek için hazırlanan bir düzenek, şifreleme (Kriptoloji) yöntemleri, ortalama hızını maksimuma çıkartan ve bunu hesaplayabilmek için modellenen küçük bir araba... Bütün bunlar öğrencilerimiz ile birlikte okulumuzda gerçekleştirdiğimiz STEM çalışmalarından sadece birkaçıydı. STEM'in bizlere ve öğrencilere ayrı bir bakış açısı ve tecrübe kazandırdığı muhakkak. Bu bağlamda emeği geçen herkese teşekkür ederim.


    Egemen ŞENYURT

    Matematik Öğretmeni

    Giresun Uğur Anadolu Lisesi 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.