STEM Sohbetleri: Fadime Coşkun ile ErkenSTEM’i Konuştuk

    STEM Sohbetleri: Fadime Coşkun ile ErkenSTEM’i Konuştuk
    ErkenSTEM öğretmeni Fadime Coşkun ile erken yaş STEM uygulamalarını, STEM öğretmenliği yapmak isteyenler için tavsiyelerini, öğrencileriyle tecrübelerini konuştuk.

    STEM eğitimi sizin için ne ifade ediyor? Nasıl tanımlarsınız?

    Öne çıkan nokta olarak, sadece teorik değil, yaparak-yaşayarak öğreniyoruz, eğleniyoruz, deniyoruz ve çözüm üretiyoruz. Başka ne gibi çözüm yolları olabilir, nerelerden faydalanabiliriz diye düşünüyoruz, sonra bunları deniyoruz ve test ediyoruz. Bazen başarısız olduğumuz noktalar oluyor; başarılı olduğumuz noktalar da oluyor. Test etmeyi öğreniyoruz. Kendimizi ifade etmeyi öğreniyoruz. Benim için STEM, okul öncesi ve ilkokulda bunları ifade ediyor.

    erkenSTEM Programını sınıfınızda uyguluyorsunuz, tecrübeleriniz nelerdir?

    erkenSTEM programı 4-11 yaş grubunun gelişimsel özellikleri göz önünde bulundurularak okul öncesi ve ilkokulda uygulamada olan bir program. İlk karşılaştığım zaman ürktüm açıkçası, Türkiye'de yeni oturan bir sistem. Bizim dört tane temamız var. İlk temamız yeşil dünyamız, burada Turşu diye bir karakterimiz var erkenSTEM'de çokça kullandığımız. Bu karakter ile bilgi temelli hayat problemiyle işin içine girdik, çocuklara bir problem durumu sunduk. Daha sonrasında bu problemi nasıl çözebiliriz, nasıl üstesinden gelebiliriz diye araştırdık, fikir sorduk. Tabi çocuklar bunu yaparken grupça çalışıyorlar. Çocuklar grupça çalışma mantığını öğrendiler, işbirlikçi yaklaşımı deneyimlediler. Daha sonra problem çözme becerilerini geliştirdiler, ilk önce problemi belirliyoruz, daha sonra bu problemi nasıl çözebiliriz, kimlerden yardım alabiliriz, en son bu çözüm kısmını uyguluyoruz, test ediyoruz, sonrasında ürünümüz ortaya çıkıyor.
    Problem durumunda sınırlamalarımız oluyor, çocuklar sınırlamalara da dikkat etmeyi öğreniyorlar. Tamamen bağımsız bir şekilde de çalışmıyorlar böylece, yönergeleri oluyor. Biz çalışmaları yapmadan önce İstanbul'a öğretmen çalıştayına gidiyoruz. İlk önce biz öğrenciymişiz gibi bu projelere başlıyoruz. Bu bilgi temelli hayat problemini bize sunulduğu zaman hepimiz düşündük, nasıl yapabiliriz, yani biz bile bu kadar düşündüysek çocuklar bunu nasıl yapabilecek diye. Bir de okul öncesi var bunun içinde 4-5 yaş, bunun üstesinden gelebilirler mi diye. Ama çocuklara basit tüyolar vererek, birkaç örnek göstererek, çocuklar anında işi kapıyorlar. Grupça çalıştıkları içinde diğer arkadaşlarının fikir sahibi olmalarını sağlıyorlar. Yaratıcılıklarını kullanarak istedikleri gibi süslüyorlar ürünlerini, istedikleri malzemeleri dahil edebiliyorlar, tabi bazı kısıtlamalar dâhilinde.
    Çocuklarda iş birlikçi yaklaşım, problem çözme becerilerine yönelik bir çalışma. Çocuklar ilk başladıklarında grup çalışmalarında çok zorlanıyorlardı, ama şuan da bir grup bilinci oluşmuş durumda, herkes söz sahibi, herkes fikirlerini ortaya koyuyor. En çok istenilen düşünce uygulanıyor. Ben üniversitede öğrenmiştim problem çözme basamaklarını ama şu an ilkokuldaki çocuklarım problem çözme basamaklarını biliyor ve uyguluyorlar. Önce problemi ortaya koymak ya da en son çözüm yollarını uygulamak gibi. Bu, çocukların bilişsel gelişimine, kendilerini ifade etme becerilerine, kişilik gelişimlerine bile katkı sağlıyor. Mesela çok çekingen çocuklar oluyor kendilerini erkenSTEM dersinde daha iyi ifade edebiliyorlar. Keşke ders saatimiz daha fazla olabilse, haftada bir saat. İki saat olursa belki çok daha verimli saatler geçireceğimizi düşünüyoruz. Bizim erkenSTEM laboratuvarımız var, orada hep sarı baret kullanıyoruz. Çünkü biz orada çalışıyor ve düşünüyoruz. Bu temel becerileri çocuklara katmaya çalışıyoruz.

    STEM eğitimi üzerine katıldığınız seminer, çalıştay, konferanslar vs. var mı? Size nasıl katkıları oldu?

    Evet, biz İstanbul'a iki kere gittik. Bir Ağustos ayında birde ilk dönemin sonuna doğru Aralık ayında gittik. Oraya gitmeseydim, biz bu süreci ilk öce orada deneyimlemeseydik, ben burada çok zorlanacaktım. Çünkü kendim benim yapmadığım bilmediğim bir şeyi çocuklara öğretmem çok zor. Bunu önce benim deneyimlemem lazım. Bunu deneyimleyip nasıl yapabilirim, evet ne gibi sorunlar olabilir gibi önceden önlem almak adına ya da bazı konularda daha iyi fikir sahibi olabilmek adına iyi ki bu çalıştaylar yapılmış diyorum. Eğer yapılmasaydı çok zorlanacaktık.

    Okul öncesi ve ilkokul gibi erken yaş kademelerinde STEM uygulamaları konusunda kendini geliştirmek isteyen öğretmenlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

    Teknoloji ile iç içe olmaları, seminerlere katılmaları. Alandaki öncü hocaları düzenlediği seminerlere, konferanslara katılabilirler, imkan olursa yurt dışında neler yapılıyor, nasıl bir süreç işleniyor, kendimizi ve bilgi dağarcığımızı geliştirmek adına yurt dışına gidebilirler. Kasım ayında ODTÜ de Zeka ve Yetenek Kongresinde katıldım, orada erkenSTEM standı açmıştık. En son uygulayacağımız Hayal Dünyası temasının ürünlerini de biz hatta oraya yerleştirdik ve şöyle söyleyeyim üç yaşından tutun elli yaşına kadar olan insanlar o kadar ilgiyle yaptılar ki. Demek ki bu sadece çocukların ihtiyaç duyduğu bir şey değil. Buna aslında yetişkinlerde çok ihtiyaç duyuyor. Kendilerini o şekilde ifade ediyorlar, deneyimliyorlar, ilgi ve dikkatlerini çekiyor. Nasıl yapabilir diye düşünüyor ve kafa yoruyorlar.

    erkenSTEM derslerinde eksikliğiniz hissettiğiniz bir şey oldu mu?

    Tabii ki zaman zaman oluyor. Mesela şu an Scratch programını kullanıyoruz ve benim tıkandığım noktalar oluyor. Çocuk bir şey soruyor mesela, keşke ben Scratch ile daha önce tanışmış olsaydım ki çocuğun sorununa hemen müdahale edebilseydim, hemen ona yol gösterebilseydim. Şu an bilişim öğretmenlerimizden yardım alıyoruz. Bu şekilde kendimizi geliştiriyoruz yeni teknolojileri öğrenerek.

    Eklemek istedikleriniz var mı?

    Dediğim gibi keşke bütün öğretmenler bu anlamda eğitim alabilse, keşke bütün okullarda uygulansa. Çünkü çocuklar çok istekli, hevesli ve çok eğleniyorlar. Bu derse olan ilgileri çok büyük. Bazen mesela ben erkenSTEM dersiyle matematik dersini ya da başka bir dersin yerini değiştirebiliyorum. Mesela Salı günü erkenSTEM dersimiz var, ben orada başka bir ders yapıyor, başka ders ile yer değiştiriyorum. Hemen kızıyorlar, neden yer değiştiriyoruz, biz erkenSTEM yapacağız, hadi laboratuvara inelim, onu da yapalım bunu da yapalım diye. Keyifli bir süreç bizim için. Fuar haftamızda bu süreci dar bir zamanda velilerimize de uyguluyoruz. Söyleyeceklerim bu kadar. Çok teşekkür ediyorum, çok sağ olun. 

    Yazar Hakkında: Fadime Coşkun
    İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği programından 2015 yılında mezun oldu. Malatya TED Kolejinde stajını tamamladı. Sonrasında Ankara'ya gelerek 2.5 yıl Zafer Koleji' nde çalıştı. Disleksi ve Hiperaktivite, Üstün Yetenekli Öğrenciler ile ilgili seminerlere katıldı. Güncel olarak Uğur Okulları Batıkent Kampüsü'nde 3. sınıf öğretmeni, aynı zamanda erkenSTEM zümre başkanı olarak görev yapmaktadır.
    Görüşmeyi gerçekleştiren BAUSTEM Genç STEM Araştırmacıları: Dilaray Keskin ve Selen Galiç, ODTÜ Eğitim Fakültesinde lisans öğrencileri olarak öğrenim görmekteler. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.