STEM Yaklaşımıyla Yeni Dünyalar

    stem-egitimi-nedir-1

    STEM Jr. İlkokul Sorumlusu Güler Pekşen STEM yaklaşımı ile yeni dünyalar keşfederek nasıl beceriler kazandıklarını bizimle paylaşıyor!

    STEM Jr. Uygulamaları ile ilk kez 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Haziran Dönemi Hizmet İçi Eğitimlerde tanıştım. Eğitime giderken, hem merak, hem de yeni öğreneceklerimin heyecanı içerisindeydim. Hayranlıkla dinlediğim BAUSTEM Direktörü Prof. Dr. M.Sencer Çorlu Hocamız liderliğinde eğitimlerimiz başladı. S(Science), T(Technology), E(Engineering), M(Math) Çemgisini anlattı; disiplinler arası bir yaklaşımın özetiydi. Eğitimi başından sonuna kadar pürdikkat dinledim. Makineler Dünyamız, Yeşil Dünya, Bilişim Dünyası ve Hayal Dünyası temalarını kapsayan STEM uygulamaları ile eğitimimizi tamamladıktan sonra, takım arkadaşlarımızla birlikte prototiplerimizi oluşturup sunumlarımızı yaptık. Eğitimde STEM yaklaşımında yeni dünyalar keşfetmiştik. Bilgi Temelli Hayat Problemlerine çözümler üretiyor, yeni bilgilere ulaşıyor, taslaklar çiziyor ve ortaya, çalışan bir prototip çıkarmanın mutluluğunu yaşıyorduk. Sonunda da tüm gruplarımızın ürünleri sergileniyordu. Öte yandan, STEM Junior'u ders olarak öğrencilerimizle de işleyeceğimizi öğrenmiştim ve "Nasıl uygularız? Öğrencilerimiz de benim kadar heyecan, merak ve dikkatle yapacaklar mı?" gibi sorular kafamın içinde gezinmeye başlamıştı. STEM Jr. dersinin, değişen ve farklılaşan dünyada öğrencilerimize 21. yy becerilerini kazandırmakta önemli ve etkin olacağından emindim.

    Temalarımızda, öğrencilere hikâye kitaplarında yer alan karakterler üzerinden, hayatın içinde olan Bilgi Temelli Hayat Problemi sunulmaktadır. Problemi çözmek için hangi bilgileri edinmeleri gerektiğini düşünmeleri ve çözüm üretmek için de bir fikir geliştirmeleri beklenmektedir. Her bir öğrenci grubundan, iş birliği içerisinde ve fikir alışverişi yaparak çözüm yolunu belirlemeleri, buna uygun olarak, tema malzemeleri üzerinde ekleme ve çıkarmalar yapmaları, onları çeşitlendirmeleri ve farklı bakış açıları ile ayrı ayrı prototipler yapmaları beklenmektedir. Öğrencilerin burada önemli bir hususa dikkat etmeleri gerekir: Ürünlerini ortaya koymaları sırasında karşılaşacakları yeni sorunlar karşısında doğal olarak oluşan yeni bilgi edinme, araştırma yapma ve ürünü yeniden şekillendirme süreci… Sınırlamalar da mühimdir: Öğretmen yol göstericidir ve ders hârika bir biçimde öğrenci merkezlidir. STEM ders planları, öğretmenlerimizle aramızda ortak bir dil oluşmasını sağlayacak, böylelikle de derslerimizi esnek bir bakış açısıyla yürütebilecektik.

    Öğretmen Program Kitaplarımız, etkinlik ve hikâye kitaplarımız kampüslerimize ulaşmış. Sıra bu dersi diğer öğretmen arkadaşlarıma ve öğrencilerimize tanıtmaya gelmişti. İlk tema çalışmalarımız başladığında, öğrencilerim özellikle ürün gelişme haftalarında öyle mutlu ve isteklilerdi ki, dersin bitmesini istemiyorlardı. Bende tatlı bir yorgunluk, etrafta ise kesilmiş, biçilmiş malzemeler, makaslar, renkli kağıtlar, cetveller vardı. Acaba ortaya prototipler çıkacak mıydı? Bu bir süreçti. Bilimsel çalışmanın aşamalarını öğreniyor, basamakları birer birer çıkıyorduk. BTHP'yi tanıma, Bilgi Edinme, Fikir Geliştirme, Ürün Geliştirme, Test Etme ve Sunum aşamaları ile, sekiz hafta boyunca süren çalışmalarımız sonucunda artık fuarımıza hazırdık. Öğrencilerim, grup arkadaşları ile birlikte sunumlarını yapıyorlar, biri, "Ben matematikçiyim," bir diğeri "İnşaat mühendisiyim, ya da Temel Bilimciyim," diye mesleklerini tanıtıp süreci anlatıyorlardı. Yaptıkları çalışan prototipleri defalarca test etmekten duydukları mutluluk ise gözlerinden okunuyordu. Tema kavramlarını ve yeni ulaştıkları bilgileri coşkuyla, gururla anlatıyorlardı. Öğrencilerimiz çok kıymetli olanı yaparak, yaşayarak kalıcı öğrenmeyi gerçekleştiriyordu. Fuar alanı, yaratıcılıklarını ortaya koymuş öğrencilerimizin cıvıl cıvıl sesleriyle dolup taşarken, velilerimizin öğrencileri dinlerken yaşadıkları keyif, mutluluk ve şaşkınlık görülmeye değerdi. 

    STEM Jr. derslerimiz, üç yıl boyunca aynı heyecan, istek ve verimle devam etti. Yeni BTHP'ler, yeni çözümler ve yeni farklı modellerle, giderek daha zengin bir hâl aldı. Ben de bu arada ilkokul STEM Jr. Sorumlusu oldum. Heyecanıma, artık bir de çok önemsediğim bir sorumluluk duygusu eklenmişti. Geçen yıl Mart Ayı'nda başlayan ve tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgın sürecinden günümüze kadar, STEM Jr. derslerimiz, zaman zaman yüz yüze, zaman zaman da çevrimiçi olarak devam etti. Çevrimiçi eğitimlerde öğrencilerimiz, bireysel olarak temada birden fazla meslek ve rol üstlendi ve böylelikle de çoklu beceriler kazanmış oldu. Örneğin, Hayal Dünyası temasında spirografi tasarlar ve bir makine mühendisi gibi desen oluştururken, aynı zamanda grafik tasarımcısı olarak da çalıştı. Bu yaklaşım, motivasyon gücü vererek, öğrencileri güçlendirdi ve onlara zorluklarla mücadele edebilme becerisi kazandırdı. Öğretmenler olarak, bu süreçte daha sıkı iletişim kurarak, Metodbox'taki materyallerden daha etkin yararlanarak ve ders öncesi planlamalarımızı çevrimiçi derslere uygun olacak hâlde hazırlayarak oldukça verimli bir dönem geçirdik. Değişen durumlara ve koşullara uyum sağlama ve karşılaştığımız yeni sorunlara çözüm üretme konusunda daha da gelişerek, sâkin, güçlü ve başarılı olmayı öğrendik.

    STEM Jr. uygulamalarımız ile öğrencilerimiz, 

    bilimsel dili doğru biçimde kullanır; bilimsel sorgulama yapar; 

    matematiksel dil kullanır; problem çözümlerini günlük hayat ile ilişkilendirir,

    özgün ürün ortaya koyar;

    mühendislik becerileri oluşur;

    grup arkadaşlarına katkı sağlar;

    zamanı doğru kullanır ve görevlerini zamanında tamamlar;

    izleyicilere hitâp ederek, uygun bir ses tonu ve beden dili kullanarak, açık, anlaşılır bir şekilde sunum yapar.

    STEM eğitimi alıp uygulamaları yaptıktan sonra kazandığım deneyim ve tecrübeleri öğrencilerime aktarabilmek, benim için inanılmaz bir motivasyon ve mutluluk kaynağı olurken, öğrencilerim ise daha aktif, çevreye ve sorunlara karşı daha duyarlı ve farkındalıkları yüksek bireylere dönüşüyor. STEM gelecektir.


    Güler Pekşen

    STEM Jr. İlkokul Sorumlusu

    Bahçeşehir Koleji Çekmeköy Kampüsü 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.