Dünya genelinde cinsiyet eşitliği bilinci giderek yaygınlaşırken, ülkemizde bu alanda gerçekleştirilen araştırmalar toplumun benimsediği düşünce yapısını ve kaydedilen ilerlemeyi gözler önüne seriyor. TED Üniversitesi (TEDÜ), XSIGHTS Araştırma ve Danışmanlık ile Turkish Women's International Network (TurkishWIN) işbirliğiyle gerçekleştirdiği 2025 Kadın ve İstihdam Araştırması’nın sonuçlarını, PERYÖN İç Anadolu paydaşlığında 10 Nisan’daki konferansında paylaştı. Araştırmadan hareketle kadın istihdamı konusunda 2017'den 2025'e kadarki gelişmelerin ele alındığı etkinlikte,TED Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oya Güneri, TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak, XSIGHTS Kurucusu, Çiğdem Dönmez Penn, XSIGHTS Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Serap Koydemir, TED Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Profesör Dr. Kezban Çelik, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Gülay Toksöz, Türk Traktör CHRO’su, İnsan, Kültür ve Dönüşüm Sürdürülebilirlik Lideri ve PERYÖN İç Anadolu Şubesi Başkanı Ceren Ertem Çimen ve UN Women Türkiye Özel Sektör İş Birlikleri Takım Lideri Pınar Akçayöz De Neve konuşmacı oldu.
TEDÜ, küresel kadın topluluğu TurkishWIN ve uluslararası araştırmalara imza atan XSIGHTS ile 15 Şubat – 12 Mart tarihlerinde bin kişiyle yüz yüze yaptığı araştırmayla ilgili olarak XSIGHTS Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Serap Koydemir “Kadın ve istihdama yönelik 2025’teki algı ve tutumlar, önceki yıllarla karşılaştırıldığında dikkate değer farklılıklar ortaya çıktı. 2022’de %67,1 olarak ölçülen “Bir çocuğa en iyi annesi bakar” miti, bu yıl katılımcıların %83,4’ü tarafından desteklenirken, babanın çocuk bakımında önemli bir rol üstlenmesine gerek olmadığı yönündeki görüşe katılım oranı, 2022’ye göre anlamlı biçimde azaldı. Ev içi işlerin ve çocuk bakımının anneye, aile ekonomisinin ise babaya ait olduğuna dair geleneksel inançlar varlığını korumaya devam etti.” dedi.
2025 Kadın ve İstihdam Araştırması’nda toplumdaki tabular, inanışlar farklılıklar gösterse de babanın çocuk bakımına daha fazla dahil olmasının istendiği, annenin çalışmasının aile yaşamına etkisi konusundaki algının daha olumlu yönde değiştiği görüldü. En dikkat çekici değişim ise “Babanın çocuk bakımında önemli bir rolü olmasa da olur” mitinde yaşanarak %1,6'dan %65,4’e çıkması, babaların rolünün önemi konusunda güçlü bir toplumsal mutabakat oluştuğuna işaret etti.
TEDÜ’nün XSIGHTS ve TurkishWIN işbirliğiyle gerçekleştirdiği 2025 Kadın ve İstihdam Araştırması’nda incelenen kolaylaştırıcı politikalar arasındaki esnek çalışma saatleri, hem kadınlar hem de erkekler tarafından en çok talep edilen ortak husus oldu. Kadınların %36'sı, erkeklerin ise %27'si, işverenlerinden esnek çalışma saatleri beklediğini açıkladı. Özellikle kadınlar esnek çalışma saatlerinin yanı sıra, daha fazla izin günü ve çocuklar için bakım hizmeti gibi destekleyici politikaları yüksek maaştan daha üst sıralara koyduğunu bildirdi.
TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak, “Kamu, özel sektör ve sivil toplum bir araya gelmeden kadın istihdamında ilerleme sağlamak mümkün değil. Ölçülmeyen bir konuyu iyileştirmek ise neredeyse imkânsız. Bu nedenle, 2025 Kadın ve İstihdam Araştırmasıyla mevcut durumu tüm paydaşlarla paylaşmak ve bundan sonraki yol haritamızı belirlemek istedik. Elde ettiğimiz veriler, bize ışık tutacak.”dedi.
Toplumsal cinsiyet esitligi politikalari ve mevcut durum analizi açısından kritik öneme sahip bulgulara sahip raporu Xsights websitesinden (https://www.xsights.co.uk/tr/kadin-ve-istihdam-arastirmasi-2025/) indirerek erişilebiliyor.
-“Ülkede insanlar iş bulamıyorsa, çalışmak kadınlardan çok erkeklerin hakkıdır” görüşünün net değeri -%26,2’ye ilerledi.
-“Kadınlar çalışarak ailesinin ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır” düşüncesinin net değeri -%42’ye geriledi.
-“Yarı zamanlı çalışma kadınlar için uygundur” görüşünün net değeri %38’e geriledi.
-“Erkekler ailelerinin ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır” bakış açısının net değeri %73’e geriledi.
-Katılımcıların %51’i babalık izninden haberdar olduğunu belirtti.
-Kadınların %36'sı, erkeklerin %27'si, işverenlerinden esnek çalışma saatleri beklediğini bildirdi.
-Erkekler, daha fazla izin günü ve yüksek maaş gibi politikalar da talep etti.
TurkishWIN, Türkiye ile bağı olan dünya vatandaşı tüm kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri fark yaratan bir kizkardeslik networkudur. Avrupa, Amerika ve Türkiye'de faliyette olan TurkishWIN’in misyonu, benzer dünya görüşüne sahip, öğrenmeye açık kadınların içten paylaşımlarına ve birbirlerine fırsat yaratmalarına olanak tanımaktır. BinYaprak bir TurkishWIN girişimidir.
TurkishWIN, Türkiye ile bağı olan dünya vatandaşı tüm kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri fark yaratan bir kizkardeslik networkudur. Avrupa, Amerika ve Türkiye'de faliyette olan TurkishWIN’in misyonu, benzer dünya görüşüne sahip, öğrenmeye açık kadınların içten paylaşımlarına ve birbirlerine fırsat yaratmalarına olanak tanımaktır. BinYaprak bir TurkishWIN girişimidir.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum