Üniversitede Neden Staj Yapmalısın?

    Üniversitede Neden Staj Yapmalısın?

    Üniversitede okurken staj yapmanın birçok faydası var. Stajda kazanılan tecrübe sadece meslek tecrübesi değil, hayat tecrübesi!

    1. Mezun olduktan sonra seçmeyi düşündüğün meslek hakkında sahada bilgi toplamak, sana uygun olup olmadığını anlamak için çok iyi fırsat! Her ne kadar bir teknik meslek her firmada ve endüstride kendini pratiğe farklı dökse de, yine de sana zengin bir genel bilgi verecektir ki bu da neyi istemeye devam edip etmeme konusunda oldukça fikir kazandırır.
    2. Stajda kazanılan tecrübe mezun olduktan sonra iş arayışında çok faydalı! İşveren gözünden bakarsan, tecrübe kazanmış birini kazanmamış birine tercih etmez misin? Hele hele kafasındaki kariyer haritasında pratikte yol almış, asıl halini gördükten sonra istemeye devam eden birini, neyi neden istediğine emin olmayan birine tercih etmen daha yüksek bir ihtimal.
    3. Stajda kazanılan tecrübe sadece meslek tecrübesi değil, hayat tecrübesi! Stajda kazandığın iletişim, karar verme, problem çözme gibi halk dilinde hayat tecrübesi olarak gecen -aslında duygusal zeka yetkinlikleri olan- birçok özelliğe katkıda buluyor. Bu nitelikler meslek değiştirsen bile senin için çok faydalı. Hatta sadece iş konusunda değil, hayatın her yolunda…

    Üniversitede staj için nereden başlamalı? Staj için hangi departmanı seçmeliyim?

    Önce ne istediğimize karar vermeliyiz. Her zaman gideceğim nokta aklımda olarak, "oraya varmam için bana nasıl iş tecrübeleri faydalı olur?" sorusunu düşünerek staj branşı seçmelisin. Bu senin genel departmanını belirleyecektir. Örneğin finans, pazarlama, IT, İK, operasyon, üretim, vs. Sonra ilgilendiğim sektörleri (ilaç, medya, banka, enerji, vb) düşünüp bu sektörlerdeki firmaları araştırmalısın. Sonunda söyle bir şey çıkmalı: X bankası, finans departmanı. Birden fazla departmanla ilgileniyor olamaz mısın? Elbette, ama dikkat et. Eğer ki kâğıt üstünde birbiriyle çok alakasız departmanlar çıktıysa kendine sormalısın: 'gerçekten ne istiyorum?' Şimdi cümlenin en basına gidelim. Ya mezun olunca ne istediğini bilmiyorsan, yani 'gideceğim noktayı bilmiyorum' diyorsan? O zaman da ilgilendiğin alanların listesini çıkarıp (okuldaki bölümüne, isteklerine, yeteneklerine vb göre), onlara başvurmalısın. Her yaz birini deneyebilirsin. Elbette ki şans faktörü de var. Bakalım ne gibi fırsatlar çıkacak karşına? Stajda yaptığın bu denemeler, hem ilerde yapabileceğin yanlış meslek seçiminden seni koruyacak, bir de üzerine tecrübe katacaktır sana.

    Staj mülakatında karşınıza çıkacak sorular

    Staj mülakatı normal bir iş mülakatından çok da farklı değil. Burada mantık neye başvurduğunu anlayıp, o işin senden beklentilerini bulabilmek. Bunlar hem teknik anlamda olacaktır (örneğin tercümanlık yapacak kişideki dil bilgisi, ya da muhasebede çalışacak kişinin muhasebe kuralları bilgisi) hem de yukarıda bahsettiğim gibi o işin yapılmasında gerekli olan davranışsal yetenekler olacaktır. Örneğin, takım çalışması, liderlik özellikleri gösterme, değişimi yönetme. Bunları anladıktan sonra - ki işin tanımından oldukça fikir edinebiliriz-, bil ki sana mülakatta bu alanlarla ilgili sorular gelecektir. Amaç senin o işe uygun olup olmadığını bulmaksa, senin de görevin o istenen özelliğin sende olduğunu kanıtlamak. Nasıl? Yöneltilen sorulara hayatında ki tecrübelerden, genel karakter yapından örnekler vererek. Yine dikkat: iş tanımında okuduğun beklentilerin ya da mülakatta sana yöneltilen sorularla senin yapının, tarzının hiç mi alakası yok? O zaman bir kere daha düşün: 'bu iş bana uygun mu? 'Belki de bu sen değilsin! Ve hem başarın hem de mutluluğun için kendin olmanı sağlayacak alanda gitmelisin.

    Tecrüben ve şansın bol olsun!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.