Vildan Kortan ile İlaç Sektörü Üzerine Sohbet

    Vildan-Kortan-Resim-2

    Bristol Myers Squibb firmasında Harici Laboratuvar Operasyonları Stratejisi ve Yönetimi Başkanı sevgili Vildan Kortan ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızda keyifli okumalar dileriz. 

     1) Sizi tanımak isteriz: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?

    Pınarbaşı-Kayseri doğumluyum. Lise eğitimimi Kayseri'de tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden 1981 de mezun oldum. Amerika'da Rutgers Üniversite'sinde yüksek lisansımı tamamladıktan sonra Bristol Myers Squibb şirketinde ise başladım ve 33 senedir bu şirkette çalışıyorum.

    2) Hayatınıza yön veren olaylar ve ilham aldığınız kişiler hangileri? Nasıl yön verdiler?

    Çocukluğumda annem her zaman bana ilham veren kişiydi. Kendisi çok zeki ve başarılı bir öğrenci olduğu halde ailesi tarafından yüksek eğitimine müsaade edilmemiş. Çocukluğum sırasında hep onun bu konuda yasadığı haksızlığı dinledim ve eğitim ve meslek hayati benim için çok önemli oldu.

    3) Mesleğinizi nasıl seçtiniz? Ailenizin ya da model aldığınız kişilerin etkisi oldu mu? Nasıl? Karar anlarınız nelerdi?

    Belirli birisini örnek aldım diyemeyeceğim. Çok küçüklükten başlamak üzere matematik ve fen derslerini çok sevdim ve o da beni tıp ve mühendislik dallarına yöneltti. Üniversite giriş sınavlarında aldığım puan ve otomatik yerleştirme sistemi de benim için karar verdi.Pek bilinçli oldu diyemeyeceğim, birkaç puan fazla veya az alsam tıp fakültelerinde birinde de olabilirdim. Sonuç olarak okulu ve mesleği sevdim ve devam ettim.

    4) Kimya sektöründe çalışmaya nasıl karar verdiniz?

    Sektör seçimini de çok bilinçli olarak yaptım diyemem. İlk etapta enternasyonal bir şirket olması ve yasadığımız yere yakın olması çocuk bakımı konusunda kolaylık sağlayacağı için ön plandaydı. Fakat misyonu "İnsan sağlığını iyileştirmek ve insan ömrünü uzatmak" olan ve ciddi hastalıklara karşı Ar-Ge konusunda çok kuvvetli yapılaşması ve yatırımı olan bir şirkette çalışmak beni müthiş mutlu etti. O zaman bu sektörün benim için ideal olduğuna karar verdim ve bu sektörde devam ettim.

    5) Ünvanınız itibariyle tam olarak nelerden sorumlusunuz, bir gününüz nasıl geçiyor?

    Bütün kariyerim Ar-Ge çerçevesinde oldu. Proses mühendisliğinden başladım, planlama, lojistik, malzeme zinciri konularında idarecilik görevlerim oldu. Genelde uluslararası takımları idare ettim.Şu anda da dışarıdan bizim şirkete servis veren laboratuvarların idarecisiyim. Bu da yine uluslararası bir görev ve unvanım Harici Laboratuvar Operasyonları Stratejisi ve Yönetimi Başkanı

    6) Sektörün zorlukları nelerdir, nelere dikkat etmek gerekir?

    Zorluk demeyeyim ama bazı karakteristikler var. Bu sektörde çalışan elemanların genelde eğitim seviyesi yüksektir. AR-Ge'de doktora eğitimine sahip olmak, satış ve pazarlamada işletme yüksek lisansa sahip olmak bayağı bir avantaj sağlıyor.

    7) Sektörün zorlukları nelerdir, nelere dikkat etmek gerekir?

    Zorluk demeyeyim ama bazı karakteristikler var. Bu sektörde çalışan elemanların genelde eğitim seviyesi yüksektir. AR-Ge'de doktora eğitimine sahip olmak, satış ve pazarlamada işletme yüksek lisansa sahip olmak bayağı bir avantaj sağlıyor.

    8) Bu mesleği seçmeyi düşünenlere ne tavsiye edersiniz?

    Eğitim tabii ki çok mühim. Üniversiteden sonra yapılan bilimsel eğitimi derinleştirmek her zaman iş imkânlarını kolaylaştırdığı gibi sahsı tatmini de artırır. Ekonomik krizler sırasında bile derin bilim ve teknoloji bilgisi olan elemanlar her zaman revaçtadır ve çok etkilenmezler. 

    9) Bugün bulunduğunuz yere gelmenizde kritik önem taşıdığını düşündüğünüz 3 yetkinliğiniz hangisi?

    • Kararlılık ve odaklanmak.
    • Devamlı meraklı olmak ve kendini geliştirmek.
    • İletişim ve iyi ilişkiler- olaya devamlı başkalarının tarafından da bakabilmek ve yardım et bir gün geri gelir felsefesi.

    10) Gelecekte bu sektörde hangi yetkinliklerin öne çıkacağını düşünüyorsunuz?

    Benim tecrübem ilaç kimyası ve ilaç sektörü konusunda. İstatistiksel modelleme, büyük kapasitedeki bilgiyi kullanarak karar verme yöntemleri "Data Science" çok kullanılmaya başlandı ve konu büyüyor. Hemen herkesin bir derecede bu konuda bilgili olması gerekiyor. Sonra ilaç sektöründe şu an kişiselleştirilmiş tıp "personalized medicine" denilen metot büyük bir atılım yapıyor. Kimya, biyomühendislik konularında bilgi derinleştirmek güzel olur. Bunların yanı sıra tabii ki analitik olma, iletişim, her zaman önemli konular.

    11) Kendinizi işinizle ilgili geliştirmek için neler yapıyorsunuz? Sektörünüzle ilgili takip ettiğiniz, güncel bilgi aldığınız online - offline yayınlar, web siteleri, kişi/dernek/kurum sosyal medya hesapları ve konferanslar hangileri? 

    • Her zaman o dönemde yaptığım işe göre profesyonel kurumlara üye olur, konferanslarına katılır gündemi takip ederim. Şu sıralar American Association of Pharmacuetical Scientists (AAPS) organizasyonu üyesiyim.
    • Harvard Business Review makaleleri liderlik konusunda en güzel destek.
    • Günlük email şeklinde gelen endüstri haberleri.
    • Linkedin den çok faydalanıyorum
    • Bu arada Healthcare Businesswomen's Association (HBA) üyesiyim.Bu bir Kadın organizasyonu ve misyonu da kadınların liderlik sahalarında ilerlemelerini sağlamak. Ayrıca bu organizasyonun New Jersey bölümünde yönetim kurulu üyesiyim.Eğitici programlar düzenliyoruz ve tanışma destek, yol gösterme ilişkilerini yaratıyoruz. 

    12) Sektöre giren herkesin mutlaka okumalı dediğiniz kitaplar var mı?

    • Su an ilk aklıma gelen kitap Andrea Nierenberg in Nonstop Networking, How to Improve Your Life, Luck, and Career oldu. Her seviyede kişiye hitap edebilecek bir kitap ve müthiş hoş mesajları var.
    • Sonra Linda Babcock in Women Don't Ask var.Kadınlar olarak alınabilecek bazı dersler içeriyor.
    • Son olarak tabii ki tecrübeli liderler için Michael Watkins in The First 90 Days ini tavsiye derim.

    13) Tekrar 20 yaşında olsanız neyi farklı yapardınız?

    Belki değişiklik yapmak ve risk almak konusunda biraz daha cesaretli olurdum. Onun dışında pek bir değişiklik yapmazdım diye düşünüyorum. İmkân ve fırsatlar doğrultusunda yapılabileceğimin en iyisini yapmaya çalıştım.

    14) Sizce COVID-19 kimya alanında hangi yenilikleri tetikledi? COVİD sonrasında beklediğiniz en önemli değişiklikler neler?

    Tabii ki uzaktan teknoloji kullanarak iş yürütme günlük hayatımızın bir parçası olacak. Yani ofise gitmeden birçok iş kolaylıkla yapılabiliyor ve bazı avantajları da var ve bu konu normalleşecek.

    Maalesef düşük kalifiyeli elemanlar için iş imkânları daha zor olacak gibi.Endüstrideki konuşmalar hep gerekli insan gücünü azaltan otomasyonu artırma şeklinde.Bu da tabii ki yüksek teknolojistlere ihtiyaç doğuruyor. Sonuç olarak bilim ve teknoloji eğitimi almak ve bu konuda ihtisas sahibi durumuna gelmek başarılı bir iş hayatına yol açar diye düşünüyorum.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    TurkishWIN, Türkiye ile bağı olan dünya vatandaşı tüm kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri fark yaratan bir kizkardeslik networkudur. Avrupa, Amerika ve Türkiye'de faliyette olan TurkishWIN’in misyonu, benzer dünya görüşüne sahip, öğrenmeye açık kadınların içten paylaşımlarına ve birbirlerine fırsat yaratmalarına olanak tanımaktır. BinYaprak bir TurkishWIN girişimidir.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.