Türkiye'den İngiltere'ye Yurt Dışında Global Kariyer: Yapıncak Erkan

    Yapincak-Erkan

    Global kariyer röportaj serimizdeki konuğumuz TurkishWIN kurucu üyelerinden Yapıncak Erkan. Genç Kadın Kariyer Zirvesi 2021 konuşmacılarımızdan olup İngiltere'de Strateji-Pazarlama Danışmanı ve Yönetici Koçluğu yapmaktadır. İngiltere'de kariyer yapmak isteyen okuyucularımızın kaçırmaması gereken bu yazı size ilham olsun. Keyifli okumalar!

    Kariyerini İngiltere'de sürdüren Yapıncak Erkan'ın röportajdan önce biyografisini unutmayın!

    2013 yılından beri Yasha Consulting & Training adlı sirketiyle müşterilerine 20'den fazla ülkede strateji-pazarlama alanında danışmanlık ve eğitim veriyor. Aynı zamanda ICF akredite bir koç olarak üst düzey yöneticiler ve takımları ile liderlik üzerine çalışıyor. Farklı platformlarda teknoloji alanındaki girişimcilere, kadın yöneticilere ve pazarlama profesyonellerine mentorluk yapıyor. 2019-2020 yılında Londra Borsasına kayıtlı FTSE 250 listesindeki bir finans şirketinin Yönetim Kurulunda Gözlemci Üye olarak bulundu. Üsküdar Amerikan Lisesi ve Boğaziçi İşletme mezunu olan Yapıncak Erkan 20 seneye yakın Unilever, Nestle, Colgate, Mey Icki, BP, HSBC'de Pazarlama alanında yöneticilik yapmıştır. 2001 ve 2004 doğumlu iki kız çocuk annesi. Amatör yelken, salsa dans ve seyahat en büyük hobileri olduğunu söylemiştir.

    Şimdi de röportajımıza geçelim.

    1) Yurt dışında kariyer yapmaya ne zaman karar verdiniz?

    Lise yıllarından beri istediğim bir şeydi. Kendimi hep uluslararası alanda çalışan bir iş kadını olarak hayal ediyordum. Kurumsal hayatta 2011 yılında çalıştığım kurumda global bir görev için Londra'ya gitme teklifi aldım ancak farklı sebeplerden ötürü o dönem benim için doğru bir zaman değildi. 2013'de kendi isimi kurduktan yaklaşık üç sene sonra ise böyle bir açılıma karar verdim. Kısmet girişimci olarak yurt dışına gelmek imiş! Hayatın akışı sürprizlerle dolu… 

    2) Yurt dışında ilk işinizi nasıl buldunuz? Spesifik olarak: linkedin,indeed or oliv vs.? Peki göreviniz ne idi? 

     2013 yılında kendi danışmanlık şirketimi kurdum ve hem yurtiçi hem yurt dışında projeler yapmaya başladım. Bu da beni "expat" olmadan da yurt dışına girişimci olmaya gidebileceğime dair cesaretlendirdi. Kendime "Simdi değil ise ne zaman?" diye sorup kararımı verdim.

    3) Yurt dışı kariyer teklifinizi yakın çevrenizle paylaştığınızda nasıl geri bildirimler aldınız? Beklentileri nasıl yönettiniz?

     Bana gelen bir teklif olmadı dediğim gibi. Ben kendi şirketimle geldim. Kızlarımın babası bu kararımı destekledi. Aile ve arkadaşlarıma bu kararımı açıkladığımda büyük şaşkınlık ile karşıladılar. 45'inde, rahatımı bırakıp ve üstelik de iki çocukla buna nasıl kalkıştığımı çok sorguladılar. Ancak bir noktadan sonra kararlılığımı görünce desteklerini de esirgemediler sağ olsunlar.

    4) Yurt dışında yaşama konusunda ailenizin desteğini aldınız mı? Bu nazik konuyu nasıl yönettiniz?

    Manevi olarak evet tabii ki. Onlara uluslararası alanda işler yapmanın benim için ne ifade ettiğini anlattım. Annem, babam ve kardeşimin de hayatlarının farklı evrelerinde nasıl hayalleri peşinde hayatlarını yönlendirdiklerini veya bunu yapamadıkları zaman neler hissettiklerini sordum. Çok güzel paylaşımlarımız oldu. Her zaman yakın bir ilişkimiz vardı ancak son yıllar mesafeler fiziksel olarak artsa da biz inanılmaz yakınlaştık. Teknoloji de sağ olsun elbette!

    5) Yurt dışı networkünü etkin kullanmak ne demektir? İlk günden itibaren ne yapmalı/yapmamalı?

    Açık olmalı. Farklı insanlarla hem iş hem sosyal ortamlarda tanışmak için fırsatlar yaratmalı. İlişkilerinizi uzun vadeli düşünüp onları beslemeli ve temasta kalmalısınız. Sadece almayı değil vermeyi ve çevrenize katkıda bulunmayı, yardımcı olmayı unutmamalısınız. Hata yapabilirsiniz ama hatalarınızdan dersler çıkarıp hep denemeye açık olmalısınız. Empati ve iyi niyetli yaklaşım size her zaman kazandıracaktır. Hiç ummadığınız yepyeni kişiler sizin en büyük destekçiniz olabilir!

    6) Oturma izni, alışma süreçlerinizi nasıl yönettiniz? Bu süreçteki en büyük destekçileriniz kimler oldu? 

    En büyük destekçim burada yakın birkaç arkadaşım ve elbette iki kızım. Bir de avukatım ve muhasebecim! Oturma izni, vize vs konusunda internet gibi açık kaynaklarda her şey yazıyor neredeyse. Açıkçası aşırı fazla kaynağa başvurup kafa karıştırmaya taraftar değilim. Bir iki güvendiğim kişi ve kaynağa teslim olmayı dustur edindim.

    7) Yeni ülkenize alışmada kolaylık ve tüyoları nasıl keşfettiniz? Üniversite deneyimi ya da ağları; Konsolosluk; Online topluluklar; Aile ve arkadaş yönlendirmeleri ya da farklı tüyoları paylaşabilir misiniz?

    Birkaç yakın eski okul arkadaşım. Birkaç tane eski iş arkadaşım. Üst kat komşum. Türk kadınlarından oluşan bazı yerel whatsapp grupları (özellikle eve yardımcı, tamirci, canınız çekince profiterol yapan birini tavsiye etme konusunda vazgeçilmezim oldular.) Mesleki derneklerin toplantılarında tanıştığım meslektaşlarım. Destek ararken sadece Türkler ile değil Londra'nın da dokusuna uygun farklı milletlerden birçok arkadaş edindim. Bu da alışma surecinde farklı deneyimleri duymak için çok faydalı oldu. Bu şehrin çok kültürlü zenginliğini yaşamak önemli.

    8) Yurt dışında tutunmanın en zor ve en keyifli anısını bizimle paylaşır mısınız? 

    En keyiflisi arabaya binmeden spor yapabilecek parka ve yeşile kavuşabilmek. İlk 48 saat evimizde kaloriferi nasıl çalıştıracağımı bilemeyince Aralık ayı ortasında kızlarımla birlikte eskimolar gibi giyinerek yaşamamız. Halbuki küçük bir sigorta düğmesini bulamamışım sadece. Ev sahibi de bildiğimi varsaydığı için söylememiş! Zorluklar her gün olabiliyor ama gülüp geçebilmek lazım.

     9) Yurt dışındaki güncel fırsatları hangi kanallardan takip ediyorsunuz?

     Şu anda böyle bir şey takip etmiyorum. Linkedin ve bazı iş odaklı internet sayfaları (ft, Bloomberg vb) genel olarak dünya iş piyasalarını takip etmek için kullandığım kaynaklar.

    10) Bir daha olduğunuz ülkeye gelecek olsanız- ilk yılınızda neyi farklı yapardınız?

    Daha az endişe ederdim. "Su yolunu bulur." sözümüz o kadar kıymetli ki… Siz çaba gösterip elinizden geleni yaptıysanız endişenizi iyi yönetin derim. Hem kızlarım hem de kendim için iş, okul, özel hayat anlamında başta beni zaman zaman endişeye sürükleyen engeller oldu. Ancak hepsi tek tek çözüldü, bitti, gitti şükür! Simdi olsa o endişeli anlarda doğa yürüyüşlerimi ve nefes alıştırmalarımı yapardım. Kendinize inanın! 

    11) Pozisyonunuzun gereklilikleri Covid sonrasında değişti mi? Kriz sürecini yurtdışında nasıl yönettiniz? 

     Ben tek başına ve kendi şirketimde çalışıyorum. Verdiğim hizmetleri rahatlıkla cevrim içi ortama döndürebildim. Hatta covid daha da geniş bir global coğrafyaya hizmet verebilmem için fırsat bile yaratıyor. En büyük problemim seyahat kısıtlamaları ve ailemi uzun süredir ziyaret edememiş olmak. Ama her sağlıklı günümüz bizlere hediye diye düşünüyorum.

    Sosyal Medya Hesapları:

    Linkedin / Instagram

    Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Olcay İrem Elgün tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Olcay İrem!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.