Yenilikçi Bir Öğretim Yöntemi: STEM

    Yenilikçi Bir Öğretim Yöntemi: STEM

    Bir STEM öğretmeni olan Süleyman Atilla'nın, STEM öğretmeni olma yolculuğunu okuyoruz...  

    Hepimizin bildiği gibi yenilikçi öğretim yöntem ve stratejileri gün geçtikçe artmakta ve bu konu ile ilgili bilimsel literatür değeri taşıyan çalışmalar ve atölyeler düzenlenmektedir. STEM (FeTeMM) yaklaşımı da bu temel içerisinde kendine bir yer bulmuştur. Öğrencileri disiplinler arası entegrasyon çerçevesine sokarak, fikir üretme sürecinde öğrencinin kendi sınırlarını zorlamasını sağlatmıştır. Bana gelecek olursak, ben Süleyman Atilla. Uğur Okulları Yaşamkent Kampüsü'nde 2017 yılından beri kimya öğretmeni olarak görev almaktayım. İş hayatına adım attığım ilk kurum olduğundan dolayı UğurOkulları bende büyük bir öneme sahip. Tabii ki bu duygusal bağlantının yanı sıra, zaman içerisinde bana ve öğrencilerime birçok alanda katkısını da görmezden gelmeyeceğim. En önemli katkısı ise STEM uygulamalarının çok sistematik bir eğitim çerçevesi içerisinde yapılıyor oluşu. Yenilikçi ve yapılandırıcı eğitim yaklaşımı içerisinde yeşeren bir tohum olan STEM yaklaşımı, Uğur Okulları bünyesinde yayılmaya devam ediyor. STEM Lider Öğretmeni eğitim sürecimde bu sürece katkı sağlayan birçok kişi ile tanıştım (Sencer Çorlu, Burcu Tanrıverdi, Zerrin Doğança, Senem Süral). Süreç içerisinde bir çok farklı branş ile entegre ders planları hazırladım (İlaç Salınım Sistemi Tasarımı, Kimyasal Risk Sembollerinin Renk Kodu Sistemi ile Sınıflandırılması, Kütle Spektroskopisinin 3D Modellemesi, Metallerin Asit ve Bazlar ile Etkileşimi, Patates Kızartmalarından Elde Edilecek Yağdan Tek Kademe Yöntemi ile Biyodizel Eldesi, Periyodik Sistem Oyun Tasarımı, Su Arıtım Sisteminin Prototipinin Oluşturulması ve Arıtılan Suyun Karakterizasyonunun Yapılması, Ters Titrasyon Metodu ile Anti-asit Tablet Etkinliğinin Analizi, Yenilenebilir Enerji Propotipi Oluşturma ve Enerji Verimliliğini Hesaplama) ve tasarladığım ders planlarından çoğu STEM Ders Planı yarışmalarında derece aldı.

    Bana bu süreçlerde en keyif aldıran şey ise sadece yaptığım çalışmaları teoride değil sınıf içi uygulamalarda da gözlemleyebilmekti. STEM Yaklaşımı ile şekillenen derslerin çıktılarını 2018 Fatih Eğitim Teknolojileri Zirvesi, 2. Uluslararası Uzaktan Öğrenme ve Yenilikçi Eğitim Teknolojileri Konferansı ve Hacettepe Üniversitesi 6. Ulusal Kimya Eğitim Kongresi'nde sunma imkanı elde ettim. Uğur Okulları – Türkiye Kimya Dersi Koordinatörü olan Bedrettin Boyacıgil ile beraber düzenlediğimiz "Kimya Öğretmenleri için İyi Uygulama Örnekleri" isimli çalıştaya Türkiye'nin farklı illerinden birçok kimya ve fen bilimleri öğretmeni katıldı. Bu öğretmenlerimize yaptığımız sınıf içi uygulamaları ve STEM – Kimya ilişkisini gösterme fırsatı elde ettik. Kısacası çok kısa zamanda çok büyük şeyler yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Bu yüzden, Orta Doğu Teknik Üniversitesi – Kimya Öğretmenliği bölümündeki lisans eğitimim sırasında Prof. Dr. Esen Uzuntiryaki Kondakçı tarafından verilen "Kimya Öğretim Yöntemleri" dersinde tanıştığım STEM yaklaşımına Uğur Okulları bünyesinde BAUSTEM işbirliği ile devam ediyor olmak bana ayrı bir güven veriyor. STEM her ne kadar ülkemizde yeni yeni yaygınlaşıp eğitim programlarına entegre edilmeye çalışılıyor olsa da bu yaklaşımı eğitim yöntemleri içerisine yedirip, öğrencilerin eş zamanlı 21. yüzyıl becerilerine ulaşmalarını hedefleyen eğitsel içerikler ve ders planları tasarlamak benim geleceğe daha umutla bakmamı sağlıyor. Her şey için teşekkürler...

    Süleyman Atilla/Kimya Öğretmeni Uğur Okulları Yaşamkent Kampüs

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.