Yüksek Lisans Yüksek Kararlar

    Yüksek Lisans Yüksek Kararlar

    Yüksek lisans başvurusu yapmadan önce; yurtdışında yüksek lisans yapmış, yüksek lisans başvuruları hazırlamayı deneyimlemiş, London School of Economics'te master yapmış Damla Tezcan'dan tecrübelerini dinlemeye ne dersin?

    Öncelikle seni tanıyalım, lisans eğitimini nerede tamamladın, yüksek lisansını ne üzerine, nerede yaptın?

    Ben Damla. Ailemden bahsetmeden beni tanımak veya eğitim hayatımdan bahsetmek mümkün değil. 24 yıl önce eğitime son derece önem veren bir aileye doğarak hayata çok şanslı başlamışım. Başarı kıstası "dünya vatandaşı olmak" olan çok aile yoktur diye zannediyorum. Onların emekleriyle benim kendimi çok yönlü bir şekilde yetiştirmem ve çalışkanlığım birleşince bugün BinYaprak ile paylaşabileceğim birçok güzel (ve tabii zor!) şey başardım.

    Önce eğitim geçmişimden biraz bahsedeyim. Galatasaray Lisesi'nde okurken kişisel gelişimim ve İngilizcem için uluslararası bir program ile Kanada'ya gittim (hayatımdaki ilk kırılma noktası). British Columbia'da okuduğum yılın sonunda Galatasaray Lisesi'ne geri dönüp lise eğitimimi burada tamamladım. Ardından Galatasaray Üniversitesi İşletme bölümüne girdim. İlk iki yıl öğrenci kulüpleriyle ilgilenirken, ikinci sınıfın sonunda TurkishWIN ile tanıştım (hayatımdaki ikinci kırılma noktası). Röportajımızın ilerleyen noktalarında ya da başka bir zaman ayrıntılarına girebileceğim bin bir çeşit staj, aktivite ve gönüllülük yaptım lisansım süresince; hem ne istediğimi hem ne istemediğimi görmek için. Lisansımı, London School of Economics and Political Science (LSE)'ta MSc Management Science (Operational Research) yüksek lisansım takip etti (hayatımdaki şu ana kadar son kırılma noktası).

    Resmi tamamlamak açısından sosyal hayatıma da kısaca değineyim. Sağlıklı yaşam, spor ve sanat hayatımda her zaman önemli yere sahip olmuştur. İlköğretimi bitirmeden Pera Güzel Sanatlar Lisesi'nde klasik piyano eğitimimi tamamlayıp sertifika aldım, bu süre zarfında resim de benim için çok önemli bir yere sahipti. İlerleyen zamanlarda (lisede) yaptığım savunma sanatları yerini önce salsaya, daha sonra lisans süresince yelkene ve yüksek lisansa başladığımda ise direk dansına bıraktı. Aynı zamanda tüm bunlar olurken dünyada 60'ı aşkın ülke gezdim.

    Peki, bölüm ve üniversite seçerken özellikle neleri göz önünde bulundurdun?

    Bölüm ve üniversite seçimlerimi yönlendiren faktörleri üç başlıkta özetleyebilirim; ailemin beni dünya vatandaşı olarak yetiştirmiş olması, lise eğitimim (hem Fransız ekolünden gelmiş olmak hem lisenin bir senesini yurtdışında okumak) ve lisans eğitimim süresince yaptığım çalışmalarla geliştirdiğim altyapım.

    Küçüklüğümden beri hayatımın görece uzun bir bölümünü yurtdışında geçireceğimi biliyordum, ifade etmesi zor bir his. Lisans konusunda seçim yapma zamanı geldiğinde henüz Istanbul'a doymadığımı fark ettim ve eğitimime Türkiye'de devam etmeye karar verdim. Analitik ve sözel becerileri paralel olan bir öğrenciydim, liderlik yanım ağır basardı ve ilgi alanlarım ekonomiden hukuka kadar birçok farklı dal içeriyordu. Bu dalların hemen hepsinde lisans yoluyla bir altyapı oluşturup bu süreçte keşfedeceklerimle derinine inmek isteyeceğim alanı bulmaya karar verdim. Yani aslında lisans için İşletme'yi seçerken yüksek lisans yapacağıma karar vermiş oldum, bölümümü okurken de yüksek lisans yapabileceğim bölümleri tanımış. Sadece soru cevaplamayan aynı zamanda soru soran bireyler yetiştiren Galatasaray Camiası'ndan ve eğitim sisteminden uzaklaşmak istemedim. Galatasaray Üniversitesi İşletme bölümüne gitmeye karar verdim.

    Yüksek lisans yapma kararını ne zaman verdin?

    İlgi alanlarım doğrultusunda seçtiğim İşletme bölümü bana güzel bir altyapı oluşturacaktı, ama bu bölüm benim varmak istediğim yerden ziyade nereye varmak istediğime karar verebileceğim bir duraktı. İşletme okurken aldığım dersler, yaptığım stajlar ve gönüllülükler sonucunda dataya ve davranışsal bilimlere olan ilgimi keşfettim. Bu keşif sürecinde de kendimi ait hissedeceğim bir şehir ve okul aramaya başladım. Artık eğitimime İngilizce devam etmek ve daha önce yaşamadığım bir ülkeye taşınmak istediğimi biliyordum. Kriterlerim ve araştırmalarım doğrultusunda düşüncelerine güvendiğim kişilerle konuştum. Tüm oklar LSE'yi gösteriyordu. Üniversite ikinci sınıfı bitirdiğim yaz LSE'nin yaz okuluna ("Summer School") katıldım, normalde üniversitelerin bir dönemde okuttukları dersleri üç haftada hızlandırılmış bir şekilde gösterdikleri ve hatta üniversitenizle anlaşması varsa burada alacağınız dersi lisansınızda saydırabileceğiniz bir program. Bu deneyimle de Londra'da bir süre yaşamak istediğime karar verdim ve LSE'nin benim için uygun olabileceğini gördüm. 

    LSE'de farklı konseptlerdeki dataları analiz etmeyi öğrenebileceğim (dolayısıyla kantitatif yönümü geliştirebileceğim) ve bu analizlerimi insanların eğilimlerine/ bilişsel önyargılarına ("cognitive bias") göre nasıl sunmam gerektiğini (böylelikle kalitatif algımı genişletebileceğim) öğrenebileceğim MSc Management Science bölümü beni çok etkiledi. Tüm bunların yanı sıra çoğu yüksek lisansın aksine bu programda tez yazmak yerine 10 haftalık danışmanlık projesi ("10-week consulting project") yaparak derste öğrendiğim teorik bilgileri (her ne kadar derslerimizin çoğu gerçek data setleri kullandığımız projelerle değerlendiriliyor olsa da) Londra'da bir şirkette pratik yapma imkanı bulacaktım. Okulum bittikten sonra Londra'da kalmayı tercih etmesem bile burada bir iş deneyimim olacak olması beni daha da heyecanlandırdı.

    'Neden iş hayatı değil de yüksek lisans?' diyorsan röportajın devamını okumak için buraya tıkla!  

     

    Yorum 1

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    yüksek lisans Tez merkezi zaman: Cumartesi, 01 Eylül 2018 00:43

    Kurumumuz Yüksek lisans,doktora,Lisans öğrencileri için ödev,tez,proje,makale,bitirme tezi,SPSS analiz ,sunum hazırlama,essay, assignment vb. konularda danışmanlık hizmeti vermektedir. Destek almak istediğiniz konuyu canlı hizmet birimimiz ile yada 0543 943 76 01 danışmanlık birimimiz ile 7/24 paylaşa bilirsiniz.

    https://yukseklisansodevtezproje.com/
    https://www.universiteodevtezproje.com/

    0
    Kurumumuz Yüksek lisans,doktora,Lisans öğrencileri için ödev,tez,proje,makale,bitirme tezi,SPSS analiz ,sunum hazırlama,essay, assignment vb. konularda danışmanlık hizmeti vermektedir. Destek almak istediğiniz konuyu canlı hizmet birimimiz ile yada 0543 943 76 01 danışmanlık birimimiz ile 7/24 paylaşa bilirsiniz. https://yukseklisansodevtezproje.com/ https://www.universiteodevtezproje.com/

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.