Yurt Dışında Staj Nasıl Bulurum?

    Yurt Dışında Staj Nasıl Bulurum?
    Yurt dışında staj çok uzak bir ihtimal gibi mi gözüküyor? Yurt dışı staj imkanları nelerdir, yurt dışında staj nasıl bulunur, bir yapanından okumak için doğru yerdesin!

    Yurt dışı staj sezonunun açıldığı şu günlerde, ben de yurt dışında staj ararken karşıma çıkmış olmasını dilediğim bilgileri paylaşmak istiyorum. Yurt dışında staj bulmak sanıldığı kadar zor değil ancak biraz uğraştırıcı ve uzun bir süreç.

    Kollarımızı sıvadıktan sonra karar vermemiz gereken ilk nokta ülke seçimi. Burada farklı faktörler devreye giriyor. Gideceğin ülkenin kültürünü, dilini, hatta hava durumunu bile göz önünde bulundurman gerekebilir. Ben kendime böyle bir sınırlandırma koymamış, alanımda iyi olan her ülkeye başvurmuştum ki tavsiyem de o yönde olacaktır. Adaptasyonu arttırmak ve daha fazla şey deneyimleyebilmek adına multi-kültürel yerlere başvurmanı öneririm. 

    Ülke seçiminden sonra, staj yapmak istediğin yer çok önemli. Üniversite, enstitü veya şirket içi staj için başvurular farklılık gösteriyor. Araştırma stajı yapmak istediğim için benim tercihim üniversiteler ve enstitüler olmuştu. Çok fazla seçenek var, bu yüzden ben birlikte çalışmak istediğim hocaların mail adreslerini bir liste yapıp, kişiselleştirilmiş toplu mail uygulaması kullanarak maillerimi tek tuşla gönderdim. Yüzlerce mail atacağınız için toplu mail uygulamaları sizi her bir mail için tek tek uğraşmaktan kurtardığı gibi, süreci kontrol edebilmeniz açısından da büyük kolaylık. Çünkü açılan ve yönlendirilen maillerin verisi elinizde oluyor. Kendi tecrübelerimden yola çıkarak, mailinizi birkaç kez yönlendiren yerlerin genellikle olumlu dönüş yaptığını söyleyebilirim. 

    Üç adımda staj başvuru maili

    Adım 1: CV

    Özgeçmiş hazırlarken, yaratıcı, minimalist hazır CV örneklerinden faydalanabilirsin. Eğitim, kişisel bilgiler, başarılar gibi bilgilerinin yanı sıra kulüp faaliyetleri, sosyal sorumluluk projeleri ve liderlik deneyimlerine yer vermen, yapacağın stajın türüne bağlı olmaksızın, yurt dışı başvurularında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. 

    Adım 2: Motivasyon Mektubu

    İstekli, ilgili ve bu staj için en iyi stajyer adayı olduğunu göstereceğin yer motivasyon mektubu. Yeteneklerini, becerilerini ve bu işle ilgili deneyimlerini ön plana çıkarmalısın. CV ve motivasyon mektubu için ortak şablon kullanmanı öneririm. Renk, punto ve yazı tipi uyumu başvurunda özenli duracaktır. 

    Adım 3: Mail yazısı

    Başvuru maili olabildiğince sade, kilit bilgileri içeren vurucu bir hamle olmalıdır. Gereğinden uzun yazman başvurunda negatif bir etki yaratabilir. Kısaca kendinden, ne istediğinden, neden uygun bir aday olduğundan bahsedip, CV ve motivasyon mektubunu da sonuna eklemelisin. 

    Mailini gönderdikten sonra sabırlı ve azimli olmalısın. Hemen geri dönüş alamazsan moralini bozma. Ben 300 mailden yaklaşık 40-50 dönüş almıştım. Yazımın başında da belirttiğim gibi uzun, yorucu fakat her dakikasına, çilesine değen bir süreç. Staj öncesi, staj süresince ve sonrası hakkında çok güzel bilgiler edinebileceğin şu YouTube kanalına da göz atabilirsin.

    Yılmadan bıkmadan hayallerinin peşinden koş. Motivasyonunu asla kaybetme. Bol kabuller!


    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarımızdan Betül Ertem tarafından yazılmıştır. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.