Amerika Stajıma Dair

    Amerika Stajıma Dair

    Amerika'da Boston Üniversitesi'nde geçirdiğim 2 ayı sizlerle paylaştım. Yurt dışı staj başvuru sürecim nasıldı, nasıl kabul edildim, nasıl gittim, neler yaptım, kazanımlarım ne oldu gibi yurt dışı stajlarına dair merak edilenleri sizler için anlattım. Keyifli okumalar! 

    Her üniversite öğrencisi gibi benim de ''Nasıl?''larla çıktığım bir yolculuğu ve kendi deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım. Hepimizin bildiği gibi akademik kariyer hedeflerimiz doğrultusunda iyi yerlere gelebilmek için çok çaba sarf etmemiz ve kendimizi her yönden çok iyi geliştirmemiz gerekiyor. Günümüzde hepimizin hedeflerinden biri olan, fakat düşündükçe soru ve sorunlar içinde bulunduğumuz yurt dışı stajı konusunda kendi deneyimimi en baştan sona sizlerle paylaşıyor ve tüm kardeşlerime sesleniyorum: Birileri bir şeyleri yapabiliyorsa biz de yapabiliriz. Hedeflerimizi ertelemeyelim, onları hayalden ibaret olmaktan azat edelim.

    Bahar dönemi sonları yaklaşırken yaz stajı telaşına düşen dostlarıma kötü bir haberim var; ne yazık ki güz döneminin daha başındayken başvuru işlemlerini halletmek zorundasınız. Hatta başvuruda bulunduğum laboratuvarlar arasından 1-2 yıl sonra başvurmam konusunda tavsiyeler ve laboratuvarlarının stajyer öğrenci kontenjanlarının dolu olduğu konusunda geri dönüşler de aldığım oldu. Başvuru yoğunluğuna bağlı olmakla beraber güz dönemi başında başvurmanıza rağmen yaz stajı öğrenci kabullerini yapmış olan yerlerle de karşılaşacaksınız. Aldığınız olumsuz geri dönüşler sizi karamsarlığa düşürmesin. Öncelikle başvuru sırasında size tavsiyem kendi okuldaki hocalarınızın bağlantılarına başvurmanızdır. Böylece kolaylıkla size uygun seçenekleri belirleyebilirsiniz. Hocalar ve çalışmaları hakkında daha kolay bilgi alabilirsiniz. Yani kendi hocalarınıza öncelikle e-posta atarak bir yurtdışı stajı planladığınızı ve sizlere bu konuda yardımcı olup olamayacağını sorun. Bu süreçte ne kadar çok akademisyenle iletişime geçerseniz sizin için o kadar avantajlı olacaktır.

    Ben de yurt dışı stajı kararı aldığımda ilk önce Amerika'da bilimsel araştırma projeleri yürüten ve ilgi alanlarıma uyan laboratuvarları araştırıp listeledim. Okulların akademik kadro ve laboratuvarlarına baktığınızda yürütülen çalışmaları ve çalışma konularını görebileceksiniz. Sorumlu akademisyenlerin ve danışmanların bilgilerine ulaşıp kendinizi tanıtan, öğrenme hedeflerinizi ve amacınızı, ne için gitmek istediğinizi belirten e-postanızı gönderin. Başvuru sürecinde öz geçmiş, motivasyon mektubu, 2 adet referans mektubu hazırlayıp ekte göndermeyi unutmayın. Hangi ülkeye/laboratuvara başvurursanız vurun bu belgeleri mutlaka göndermeniz gerekir. Referansı kendi bölüm hocalarınızdan rica edip alabilirsiniz, motivasyon mektubunda ise genellikle önemli olan konular: grup çalışmasına yatkınlık, hızlı öğrenme ve uygulama becerisi, yabancı dil becerisi gibi temel şeylerdir. Öz geçmişinizin profesyonel görünmesi içinse mutlaka taslakları inceleyin ya da hazır öz geçmiş taslaklarından birini kullanın. Ben de kendi başvurumda birlikte bilimsel araştırma projesi yürüttüğüm hocamın desteğini aldım. İlgi alanlarım dahilinde hocamın da tavsiyelerinin olduğu bütün seçeneklerim için e-postalarımı gönderdim ve güz sonunda kabulümü Boston Üniversitesinden aldım.

    İlk yurt dışı stajınızda tanıyabileceğiniz kadar akademisyen, bilim insanı, öğrenci tanıyın; onların tecrübelerinden faydalanın; gelecek yıllarda çalışmayı düşündüğünüz yerler için kendiniz adına iyi bir imaj çizmeye çalışın ve tabi İngilizce en iyi bu süreçte pekişiyor, naçizane tavsiyelerim. Ben stajım boyunca Boston Üniversitesi Nanofotonik Merkezi'ndeki (Boston University Nanophotonics Center) bilimsel araştırma projelerini gözlemledim, yayınları inceledim ve çeşitli laboratuvar pratikleri yapma fırsatım oldu. Staj danışman hocam sayesinde Harvard Üniversitesi, Boston Çocuk Hastanesi (Boston Children's Hospital), Brigham Kadın Hastanesi (Brigham Women's Hospital), Brandeis Üniversitesi, LabCentral, MIT, Northeastern Üniversitesi gibi bilim ve sağlık camiasında öne çıkan yerlerde çok önemli bilim insanları ve doktorlarla tanışıp kendilerinden birebir kendi çalışmalarını, deneyimlerini dinledim. Bu önemli bilim insanlarıyla 2 ay geçirme fırsatım oldu. Bu süreçte en önemli kazanım olduğunu düşündüğüm şeyi elde ettim: yeni bağlantılar. Hocalarımdan kazandığım bilgilerin dışında onların hayat tecrübelerini de cebimde getirdim. Özetle, ilk stajınız ilk tecrübelerinizi kazandığınız ve iyi bir iletişim ağı sağladığınız hedefleriniz doğrultusunda doğru yerde doğru çalışmalarda bulunduğunuz bir staj olmalıdır.

    Peki, kabul mektubumu aldıktan sonra işin maddi boyutunu nasıl çözdüm? Sevgili arkadaşlarım, açık konuşmak gerekirse konaklama, ulaşım, yeme-içme masrafları derken bütçe yükseliyor .Buna çözüm olarak şimdi sizlere şu fikri sunuyorum (kendim de bu aşamada aynı yolu izledim): yurt dışı stajı yapmak isteyen öğrencilere burs desteği sağlayan çok fazla vakıf, dernek, iş dünyasında kişiler mevcuttur. Hatta kendi sosyal çevrenizi ve bağlantılarınızı iyi yönetirseniz size bu konuda destek olacak emin olun çok fazla kişiye ulaşacaksınız. Sadece çok isteyin. Ben de bu şekilde benim ulaşım masrafımı karşılamak ve bana destek olmak isteyen bir ağabeyimle tanıştım. Masrafı biraz daha kısmak için de aktarmalı uçuş bileti aldık.

    Konaklama işini ise bir öğrenci yurduna başvurarak onay bekleyerek hallettim. Öğrenci yurtları kesinlikle çok daha uygun fiyatlıdır. Ek seçenek olarak okulun kendi yurdu yoksa staj yapacağınız yerin yakınlarındaki yurtlara bakın, devlet destekli olan ve evini paylaşan aileleri de araştırabilirsiniz. Ayrıca, öğrenciler ve çalışan bekar kişiler için ucuz fiyatlı apartlar da mevcuttur. İnternet üzerinden detaylı bir araştırma yapın. Okula ulaşıp onlardan da fikir isteyebilirsiniz. Yeme içme masrafları içinse kaldığınız yeri tanıdıkça uygun fiyatlı alışveriş merkezlerini ve restoranları da tanıyacaksınız ve tabi ki bir numaralı yardımcınız çevrimiçi haritalar olacak. Ulaşım için ise taksi yerine trenler, metrolar, toplu taşıma tavsiyemdir. Ne kadar çok insan tanırsanız; ne kadar çok iletişime geçer, fikir alır, yardım talep ederseniz o kadar rahat eder ve o kadar kısa sürede sorunlarınızı çözersiniz. Staj sürecinde öğrenebileceğiniz kadar çok şey öğrenin, soru sormaktan çekinmeyin.

    Umarım her şey gönlünüzce olur, mutlu ve kazançlı döndüğünüz staj tecrübeleriniz olur ve bu süreçte şansınız yaver gider. Uzun uzadıya anlatamadığım ama sizler için yardımcı olmasını umut ettiğim bu paylaşımlarım dışında benimle iletişime geçip sorularınızı sorabilirsiniz. Daha çok paylaştığımız nice tecrübeler biriktirmek temennisiyle, hoşçakalın.

    E-posta: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Meltem Akçay tarafından yazılmıştır.  

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.