Cüneyt Yavuz ile “İş'te Eşitlik”

    Cüneyt Yavuz ile “İş'te Eşitlik”

    Mavi Jeans CEO'su Cüneyt Yavuz ile 'işte eşitlik ve kadının iş hayatındaki önemi' hakkında yaptığımız röportaj eminiz ki sana ilham olacak, okumaya devam et! 

    1) İş yaşamınızda sizce başarılarınız, eksikleriniz ve gelecek planlarınız neler? 

    Öncelikle Mavi'de çalışmaktan, dört bin kişilik harika bir ekibin lideri olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Biz ekip olarak, marka kültürümüzden de aldığımız ilhamla hep yenilik tutkusuyla yaşıyoruz. İşin doğası değişim ve gelişim olunca, hep eksik hissetmek de bunun doğal bir sonucu ve itici gücü oluyor. 

    2) Şirket veya kurumuzda ve diğer sorumluluk alanlarınızda kadının toplumsal yaşamda yükselmesi için hangi etkinlikleriniz ya da katkılarınız var? 

     Mavi bugün %60'ı kadınlardan oluşan bir şirket. Marka anlayışımızı yansıtan samimiyet, yenilikçilik ve kalite anlayışı gibi pek çok değerde kadın çalışanlarımızın büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. CFO'dan CBO'ya ve CMO'ya kadar birçok kilit noktalarda kadın çalışanlarımızın bulunması da bu sahiplenişin en iyi göstergesi.

    Kadınların iş/özel hayat dengesini kolaylaştırarak aile yaşantılarına da destek olmak çok değerli.

    Bunu sağlayabilmek için 1-6 yaş arası çocuğu olan kadın çalışanlarımız, Mavi'nin anlaşmalı olduğu kreşten ücretsiz faydalanabiliyor. Çocukların kahvaltı ve kreşe ulaşımı da Mavi tarafından karşılanıyor. Bunun yanında yönetici pozisyonundaki kadın çalışanlarımıza doğumu kapsayan ve doğum sonrasında çocuk için indirimli teminat içeren daha geniş kapsamlı bir özel sağlık sigortası sağlıyoruz.

    Doğum izni sonrası çalışma hayatına dönen kadın çalışanlarımızın, annelik döneminin ilk zamanlarında özel ve konforlu bir alanda süt saatlerini geçirebilmeleri ve kendilerini daha rahat hissetmeleri için ofisimizdeki çalışma alanlarını yeniledik. Anne-baba gelişimi için eğitim bilimcilerle seminerler gerçekleştiriyoruz. Diğer yandan tüm çalışanlarımızın kendilerine zaman ayırmalarının yolunu açmak ve hobilerine destek olmak amacıyla Go Social çatısı altında Fotoğrafçılık, Yoga, Yelken, Resim ve El Sanatları, Tiyatro gibi sosyal kulüpler kurduk. Kulüpler deneyimli eğitmenler eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor ve Mavi'deki sosyal hayata renk katıyor.

    Kadınlara yönelik çalışmalarımızı sadece şirket içerisinde sınırlandırmıyor, sosyal sorumluluk projelerimize de yansıtıyoruz. 5 yıldır Mavi burs projesiyle üniversiteli genç kızların eğitimlerine destek oluyoruz.

     3) Şirket veya kurumunuzda cinsiyet eşitliğini nasıl sağlıyorsunuz?

    Mavi'de işe alım politikasında eşitlikçi bir tutum benimseyerek, kadın erkek çalışan arasında dengeye her daim önem veriyoruz. İşe alımlarda en önemlisi Mavi'nin marka kültürüne ve pozisyonun gereklerine en uygun kişileri ailemize katmak olmakla birlikte, hem mağazalarda hem de Merkez'de kadın-erkek çalışanlarımızın sayısını dengeleme yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Merkez Ofis'te bunu çok daha kolay hayata geçirirken, mağaza tarafında işin teknik nitelikleri ve çalışma saatleri sebebiyle biraz daha zorlanıyoruz 

     4) COVID dönemine özgün, çeşitlilik programları çerçevesinde sunduğunuz hangi destekler var?

    Pandemi döneminde, ilk olarak evden çalışma, 1 Haziran'dan itibaren de vardiyalı çalışma modeline geçtik. Herkesin sağlığını koruyabilmekve sosyal mesafe kurallarını hayata geçirebilmek için ofisteki kişi yoğunluğunu yarı yarıya indirmeyi hedefledik. Bir hafta ofiste çalışan arkadaşımız, diğer hafta home office olarak çalışıyor. Hamileler, 12 yaş altı çocuğu olan anneler, evinde 65 yaş üstü yaşlı olanlar, kronik rahatsızlıkları veya fiziksel engeli bulunan çalışanlarımız ise evden çalışma düzeniyle devam edebiliyorlar.

    Yine bu dönemde çalışanlarımızın aile ve iş hayatlarıyla ilgili psikolojik destek alabilmesi için, çalışan destek hattı kurduk. Anne-babalara pandemi sürecinde çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğiyle ilgili webinarlar düzenledik. 

    5) Türkiye'de kadınların #işteeşitliği yakalaması için, bir şey değiştirilse ya da farklı yapılsa ne olurdu? Sihirli değneğiniz olsa... Ne yapardınız? 

    Sektör bağımsız olarak tüm şirketlerdeki kadın erkek dengesini %50-%50 olacak şekilde dengelemek isterdim. Fakat bahsettiğim sadece sayıların eşit olması anlamında bir denge değil. Her bir departmanın ve her bir pozisyonun da kendi içinde bu hedefe uygun olmasını sağlardım. Kazanılan tüm hak ve avantajlar anlamında da, kadınlar ve erkekler arasında gerçek bir eşitlik kurardım. 

    6) Hayatınızda kadın rol modeller kimler? 

    İlk ve en büyük rol modelim annem. Özgür, açık fikirli ve özgüven sahibi olmanın, hayata hep pozitif bakabilmenin önemiyle büyütüldüm.

    Sonra sınıf öğretmenim derdim. Zekadan bağımsız olarak, çalışkanlığın fark yaratan temel bir değer olduğunu anlamamda, enerji verirsem her zaman sonuç alabileceğimi görmemde öğretmenimin büyük katkısı var.

    Ve tabi okul hayatım boyunca tanıştığım kız arkadaşlarımın yaşamımın tümüne kattığı büyük bir ilham var. Bugün o kadınların hepsi çok iyi yerlerde, farklı insanlara ilham vermeye devam ediyor. Onlar, kadınların yapamayacağı hiçbir iş olmadığını, biz erkeklerden çok daha fazla sorumlulukları olmasına rağmen yaptıkları her işi çok iyi yaptıklarını görmemi sağlayan çok değerli kişiler Aralarında pilot, gemi kaptanı, uçak mühendisi, sporcu gibi genellikle kadınlarla ilgili önyargıların olduğu alanlarda dahi çok başarılı işlere imza attılar. Halen de hepsiyle görüşmeye ve onların ışığından beslenmeye devam ediyorum. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.