İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı: Garanti BBVA’dan İyi Uygulama

    garanti_bbva

    "Türkiye'de beyaz yakalı kadın çalışanların yüzde 75'i, şiddetin en az bir türüne maruz kalıyor." Kurumda "şiddete sıfır tolerans" politikasıyla bu toplumsal problemin çözümüne katkı sağlamak isteyenlere yönelik yazı serimizde bu ay Garanti BBVA liderleriyle kısa bir söyleyişimiz var. Harekete geçmen ve kurumunu harekete geçirmek için o gün bugün!

    Beş adımda Aile İçi Şiddete Yeter Deyin yazımızı okuduysanız Garanti BBVA'nın iyi uygulamalarını biliyorsunuz. Daha derine inelim dedik ve Garanti BBVA İnsan Kaynakları Direktörü İlke Badraslı Temel ile bir kısa söyleşiyi ve aldığımız tüyoları paylaşmak istedik!

    • Şirketinizde aile içi şiddete yönelik politika üretmeye ne zaman ve nasıl karar verdiniz?

    Garanti BBVA olarak çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliğini önemsiyoruz. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni (WEPs) Türkiye'de imzalayan ilk banka ve cinsiyet eşitliği ilkesinin benimsendiği Garanti BBVA olarak, "Sağlık, Güvenlik ve Şiddet Görmeme" maddesini uyguluyor ve tüm çalışanlar tarafından benimsenmesi için önlemler alıyoruz. Ev içi şiddete yönelik çalışmalarımızı 2015 yılında İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı (BADV) projesiyle başlattık. Hazırladığımız "Aile İçi Şiddet Yaklaşımı" politikasıyla Garanti BBVA'nın aile içi şiddet konusuna bakışını ve kurum içinde yaptığımız çalışmaları yazılı hale getirdik. Bu dokümanla farkındalık yaratmak, şiddet gören çalışanlara yeri geldiğinde destek sağlamak, aile içi şiddetle bunun işyerine etkileri belirlendiğinde konuyu ele alış biçimi bakımından yöneticilere yol göstermek ve güvenli bir iş ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz.

    • Politikanızın içeriğine dair bilgi verir misiniz?,

    Aile içi Şiddet Politikası tüm çalışanlarımız için bir kaynaktır. Söz konusu durumun yaşanması halinde çalışma koşullarında esneklikten, başka bir lokasyona tayin ataması yapmak, güvenlik ve korunma desteği, hukuki/psikolojik danışmanlık ve sağlık hizmetine kadar birçok konuda çalışanlarımızın yanında oluyoruz. Politika lansmanı sonrası da tüm çalışanlarımıza Toplumsal Cinsiyet Eşitliği eğitimimizi sunduk.

    • Politikanızın etkinliğini nasıl ölçüyor, sürdürülebilirliği nasıl sağlıyorsunuz?

    Aile İçi Şiddet konusunu devamlı bir iletişim olarak kurgulayıp, kapsamı genişlettikçe çalışanlarımıza hatırlatmaya devam ettik. Ayrıca geçtiğimiz yıl BADV proje destekçilerinden Sabancı Üniversitesi ile yaptığımız Etki Anketi'yle çalışanların konuyla ilgili nabzını tuttuk.

    • Kurumunuzda aile içi şiddet destek programına kimler başvurabiliyor ve destek adımları nelerdir?

    Konuyla ilgili mağdur edilmiş tüm çalışanlarımıza birçok konuda yardım ediyoruz. Talep doğrultusunda başka bir ile tayin ataması, koruma desteği, mahkemeye çıkabilme, yeni ev bulma, sağlık hizmeti gibi ihtiyaçlar için izin hakkı, dönme garantili kısa vadeli işten ayrılma gibi esneklikleri sağlıyoruz. Ayrıca aile içi şiddet vakalarını ele almak üzere eğitilmiş profesyonellerin dahil edildiği Aile İçi Şiddet Hattı'mız var. Bu profesyoneller psikolojik ve hukuki konularda danışma, destek ve yönlendirmelerde bulunuyor. Bu hat, konu hakkında bilgilenmek ya da yakınlarına, ailesine veya iş arkadaşlarına nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek isteyen çalışanlarımız için de bir kaynak durumundadır.

    • Daha sonrası için hedefleriniz varsa nelerdir?

    Aile İçi Şiddet Politika kapsamını çalışanlarımızın beklentileri doğrultusunda genişletmek, kurum içi bilinçlendirme çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyoruz. Şiddetle mücadelede önce kendimiz, sonra tüm ekosistemimiz ve toplum için örnek çalışmalara devam edeceğiz.

    • Bütçem yok ve ama bir adım atmak istiyorum diyen bir kuruma ne önerirsiniz? Ne yapsınlar?

    BADV projesi desteğiyle kendi politikasını oluşturan, farklı sektör ve büyüklükten birçok şirket oldu. Bu konu aksiyon alması ve uygulaması zor bir konu gibi görünse de, artık elimizde örnek hikâyeler var. Konuyla ilgili herkesin sesini dinlemek, aksiyon noktalarını onlarla birlikte belirlemenin de oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca çalışanlar tarafında hızla benimsenen bir konu olduğunu deneyimledik. Bütçesi olmasa da bu konuda adım atmak isteyen kurumlar iyi örneklerden hareket ederek, üst yöneticilerin de desteğini alarak yola çıktığında inanıyoruz ki kısa süre içinde fark yaratacaktır. 

    Not: BADV projesi hakkında daha fazla bilgi almak için BinYaprak söyleyişimizi bu linkten izleyebilirsiniz.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    Ebru Gümüş, 5 Eylül 2000 tarihli Manisa doğdu. Lise öğrenimini İstanbul'da Yaşar Acar Fen Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans öğrenimine başladı ve şuanda 3. sınıf öğrencisi olarak devam etmektedir. Hukuk öğrenimine devam etmenin yanı sıra TOG Vakfı'nda faaliyet gösteren bir Toplum Gönüllüsü'dür. Bunun dışında Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve LÖSEV'de de gönüllük olarak faaliyet göstermektedir. Hukuk fakültesine başladığı yıldan itibaren ise European Law Students Association (ELSA) üyesi olmakla birlikte 2021 yılı Legal Research Group takımında teknik editör olarak yer almaktadır. 2020 yılı bahar döneminde ise Ebru'ya kız kardeşliğin gücünü hissettiren ve harika kadınlarla tanışma ve çalışma fırsatı tanıyan CampusWIN yolculuğuna başladı ve şu anda da Binyaprak Event Co-Leader olarak bu güzel yolculuğa devam etmektedir.
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.