Fark Yaratan Kadınlar Ödülleri 2018 Dağıtıldı

    Fark Yaratan Kadınlar Ödülleri 2018 Dağıtıldı

    Fark yaratan Kadın Ödülleri neden bu sene neden bu kadar önemliydi? 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 2018'de tüm dünyada fark yarattı. Ayrıntılar yazının devamında!

    Mayıs'ta Dünya Bankası'nın yaptığı araştırma sonucunda 104 ülkede bulunan iş kanunları, kadınların belirli işlerden men edildiğini gösteriyor. Yukarıda belirtilen çoğu ülkede bu yasaların konulmasındaki temel amaç "zayıf cinsiyetin korunması". (Bazı yasakların 1960 İspanyol Medeni Kanunu'nun kalıntıları olduğunu referanstaki yazıda daha detaylı halde bulabilirsiniz.) Bu kanunlar kadınları madencilik, inşaat, elektrik ve enerji gibi fiziksel zorluk olarak görünen işlerden bir nevi korumak amacıyla konduğu belirtildiği halde iş kanunlarının toplumsal cinsiyet eşitliğinden uzak olduğu aşikâr.

    Dünyada gerek iş kanunlarıyla, gerekse toplum baskısıyla kadınlar belirli sektörlerden uzak tutulmak istense de buna karşı direnen ve isimlerinden söz ettiren kadınların başarıları biz kadın mühendis adaylarına ilham olmaya devam ediyor. Bunların bir örneği de geçtiğimiz günlerde verilen "Fark Yaratan Kadınlar" ödülleri. Her sene MediaCat tarafından verilen bu ödülde kazananların hepsini buraya sığdırmam mümkün değil lakin bir üst paragrafta belirtmiş olduğum sektörlerden mezun ya da bu sektörde çalışan birkaç kadından örnek vermek istiyorum. "Yaşam Boyu Onur Ödülü" alan GE Türkiye CEO'su Canan Özsoy, "Sınırları Aşan Lider" ödülünü alan Kimya Mühendisi Unilever Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Nihal Temur ve "Teknoloji Lideri" ödülünü alan İnşaat mühendisliği mezunu Armut.com kurucu ortağı Başak Taşpınar Değim. Ödül alan kadınların hepsini incelemeniz için referansa link olarak bırakıyorum. 

    Peki, tüm bunlardan neden bahsettim? Geçen hafta, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ydü. Bahsetmiş olduklarımdan da görüleceği üzere kadına yönelik şiddet sadece fiziksel olarak değil, iş hayatında cinsiyet eşitsizliğiyle de karşımıza çıkıyor. Bu eşitsizliklerin tümü kanunlarda yazıyor olmasa bile, kadınlar söylemlerle dahi uzak tutulmaya çalışılıyor. Özellikle teknik bölümlerde okuyan kadınlar sektörde kadın erkek eşitsizliğine daha çok maruz kalıyor. 25 Kasım'ı buradan tekrar anarak, STEAM bölümlerinde okumayı tercih etmiş geleceğin kadın mühendisleriyle bu algıyı birlikte yıkacağımıza olan inancımı bu yazıyla yeniden belli etmek istedim.

    Fark yaratmak umuduyla…

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olan Funda, sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya özen gösteriyor. Bu nedenle okulunun Kadın Çalışmaları Topluluğu’nun da aktif bir üyesi. Funda, bilim ve iş hayatında kadının önemine inanan biri olduğu için CampusWIN ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyuyor. 2.sınıfın sonunda Toyota Motor Manufacturing Turkey’de yaptığı üretim stajıyla otomobil sektörünü tecrübe etme fırsatı buldu. Bu yaz da Otokar’ da yapmakta olduğu üretim stajıyla da ilerde çalışmayı hedeflediği savunma sanayi sektörünü deneyimliyor.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.