Merhaba BinYaprak Ailesi!

    thumbnail

    Girişimcilik patikamızın yeni üyesi olan Beba İnovasyon ve Girişimcilik Vakfı sizlere ilk yazısını sunuyor. Bu ve ileride gelecek birçok yazının sizlere ilham olması dileğiyle iyi okumalar!

    Beba İnovasyon ve Girişimcilik Vakfı olarak bundan böyle 2 haftada bir buradan Girişimcilik konusuyla ilgili yazılı ve görsel içerik paylaşımları yapacağız. Dünyadan ve Türkiye'den bilgiler verirken canlı yayınlar vasıtasıyla alanlarında önde gelen kişilerle söyleşiler gerçekleştireceğiz. Amacımız tüm girişimcilere ve girişimci olmayı düşünenlere yolculuklarında faydalı olmak. Daha fazla bilgi için bizimle www.bebafoundation.org adresinden temasa geçebilirsiniz.

    TİCAT - GİRİŞİMCİLİĞİN EN ÖNEMLİ UNSURU

    Girişimciliğin tanımını yapmak için öncelikle "Ticat" terimini tanımlamakla başlamak gerek – çünkü "ticat" ve girişimcilik birbiri ile bütünleşen iki ayrı kavramdır. "Ticat" yeni bir buluş, icat veya yeni bir iş yapış tarzının ticarileşebilme potansiyeliyle çarpımından ortaya çıkacak katma değeri ifade eder. Yani yeni bir buluş ticarileşemezse bunun hiçbir değeri yoktur. Aynı şekilde ortada yeni bir buluş, ürün, hizmet, pazar veya süreç yoksa bu da herhangi bir değer yaratmayacaktır. Özetle, "ticat" olabilmesi için hem icadın hem de ticarileşme değerlerinin sıfır olmaması lazımdır.

    Girişimcilik ticatın devamındaki süreçtir. Ticatın pazar(lar)a ve son kullanıcılara ulaştırılarak hem girişimciye hem de topluma ekonomik katkı değer elde edilmesi için gerekli faaliyetlerin tamamını kapsar. Girişimcilik serbest ekonomik düzen ile var olan tüm ülkelerde iki gruba ayrılır.

    Birinci grupta klasik girişimcilik vardır. Örneğin, aynı veya farklı mekanda yeni bir bakkal, kuaför, kuru temizleyici dükkanı açmak bu tür bir girişimciliktir. Bu gibi yerleri açmak için yüksek değerli bir ticata gerek yoktur. Sonuç olarak bunlar genelde yerel, küçük ve orta ölçekli kaldıkları için KOBI ismi verilir.

    İkinci grupta yer alan girişimcilik ciddi oranda ticat gerektiren, benzerleri olmayan ürün ve hizmetleri tüketicilere ulaştıran bir iş kurmaktır. Ticata dayalı girişimcilik yüksek katma değerli ürün ve hizmet üretebildikleri için ihracat, ciro, istihdam yaratma potansiyeli daha fazla işletmelerdir. Diğer yanda bunlarda kuruluş sermayesi çok daha yüksektir ve özellikle başlangıçta ciddi finans problemleri yaşanması ihtimali mevcuttur.

     Her iki grup girişimcilik de saygın ve gerekli aktivitelerdir. Ancak ticata dayalı girişimler yüksek katma değerli ürün ve hizmetler yönüyle ihracata daha açık olduklarından ülke ekonomisinin büyümesi ve güçlenmesi için daha etkilidir.

    Girişimci denildiğinde çoğumuzun aklına kendi işini yapan, başına buyruk, cesur ve becerikli insanlar gelir ve bu bir dereceye kadar doğrudur. Ancak girişimciler sadece "Allah vergisi" ve doğuştan gelen birtakım özelliklere sahip insanlar değildir. Girişimcilik eğitim ve tecrübe ile öğrenilebilen bir meslek dalıdır.

    Diğer bir yanlış algı da girişimcilik ile girişkenlik kavramlarının karıştırılmasıdır. Girişimcilik ile girişkenlik asla aynı anlama gelmez. Girişkenlikte ''dışa dönüklük" ön plandadır. Oysa başarılı girişimcilerin bazıları "dışa dönük", bazıları ise "içine kapanık" olabilir. Bu iki kişilik tipi bir girişimcilik kriteri değildir. İçine kapalı olduğu halde doğru takımlar kurarak çok başarılı olmuş girişimciler vardır. Örneğin Steve Jobs dışa dönük girişimciler için bir örnek olurken Bill Gates daha içine kapanık bir girişimci profiline sahiptir.

    Bu bilgiler ışığında kendinize şu soruları sorun:

    • Elimdeki ürün veya hizmet nasıl bir yenilik getiriyor?
    • Bu ürün veya hizmeti almak için para vermeye hazır bir potansiyel müşteri kitlesi var mı?
    • Girişimcilik konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip miyim?

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Korhan Beba tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    BinYaprak Misafir Yazar henüz özgeçmişini yazmamış
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.