Moleküler Biyoloji ve Genetik Alanında Erasmus Stajı

    Moleküler Biyoloji ve Genetik Alanında Erasmus Stajı

    Moleküler Biyoloji ve Genetik 1. sınıf öğrencisi Mina'nın Erasmus Stajı deneyimini merak ediyorsan okumaya devam et!

    Geçtiğimiz yaz, hiç beklemediğim bir şey yaşadım.

    Henüz moleküler biyoloji ve genetik 1.sınıfı bitirmeye yaklaşmıştım ve Erasmus sınavını birincilikle kazanmış olmama rağmen iki üniversitenin 2.sınıf ders programları uyuşmadığı için Polonya'ya 6 aylık program ile öğrenime gidemiyordum. Erasmus bizlere staj imkânı da sunuyordu ancak "1.sınıf öğrencisini kim staja kabul eder ki!" düşüncesi yüzünden aklımdan bile geçirmemiştim bu ihtimali.

    Benim hikayem, arkadaşlarımla konuşurken iki arkadaşımın yurtdışından staj kabulü aldığını duyduğumda başladı. İlk yaptığım şey, onlardan her detayı öğrenmek oldu. Sonrasında ise motivasyon mektubu ve özgeçmiş hazırladım. Tabi ki birçok hata yaptım.

    Öncelikle, çalışmak istediğim ve daha öncesinde laboratuvar deneyimim olan kanser alanında çalışan hocaları araştırmaya başladım ve Avrupa'da önde gelen birçok enstitüden hocaya mail attım. Yaklaşık 30 hocaya mail atıp toplam 3 olumsuz yanıt aldım. Daha sonrasında hocalarıma staj arayışı içinde olduğumu ve kendi önerebilecekleri yerler olup olmadığını sordum. İkinci kez yaklaşık 15 mail daha atmış ve olumlu yanıt alamamıştım. Her gün "Bugün nasıl bir cevapla reddedildim acaba?" diye maillerimi kontrol ediyordum ve umutsuzca yeni yerler arıyordum. Son kez, "Bu sefer de olmazsa yaz boyunca yatağımda dizi izlerim." diyerek ama içten içe de umut besleyerek attığım maile hemen ertesi gün Almanya'nın cennet gibi bir köşesinden gelen olumlu yanıtla havalara uçtum. Tübingen Üniversitesi Hastanesi AG Malik Lab! -Universtatsklinikum Tübingen- 

    Kalacak yer aramak, kâğıt işleri, onaylar derken tatlı bir heyecanla hazırlıklarımı tamamladım ve 3 aylık stajım başladı. İlk gün, farklı bir ortama girmiş olmamın, farklı bir ülkede olmamın, çalışılan konuya çok yabancı olmamın ve kendimi kanıtlamak zorun hissetmenin verdiği gerginlikle geçti. Henüz ilk senesini bitirmiş biri olarak "karaciğer kanserinde endoplazmik retikulum stresinin etkileri"ni çalışmak benim zorlu ve dolu dolu bir yaz stajı dönemimi geçirmemi ama aynı zamanda kendimi birçok konuda oldukça geliştirmemi sağladı. Örneğin onlarca makale okuyup saatlerce videolar izleyip yepyeni bir konuyu öğrendim ama bunun yanında yemek yapmayı, düzenimi sağlamayı da tek başıma öğrendim, ilk kez ailemden ayrı kalıyordum, hem de 3.000 km uzakta! Yepyeni ve farklı milletlerden arkadaşlar edindim, 5 şehir ve onlarca kasaba gezdim. Bu sayede çok farklı bakış açıları kazandım. 

    Öğrendiğim en değerli ve en önemli şey nedir diye şu anda dönüp baktığım zaman, kulaklarımda staja gitmeden önce danışman hocamın verdiği ve üç ay boyunca kulağıma küpe olan, hala aklımdan çıkmayan bir öğüt geliyor aklıma: "Güçlü ol! Hata yaptığın zaman üzerine gelebilirler, sakın kendini ezdirme, ne olursa olsun dik dur."

     

    Yorum 1

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    betül ç zaman: Cumartesi, 04 Ocak 2020 21:31

    çok özendim ve bir soru sormak istiyorum orada nasıl geçindiniz okulunuzun veya staj yerinizin bir katkısı oldu mu maddi durumda ?

    0
    çok özendim ve bir soru sormak istiyorum orada nasıl geçindiniz okulunuzun veya staj yerinizin bir katkısı oldu mu maddi durumda ?
    <p> </p> <p>Fulya Mina Küçüktaş, 9 Eylül 1997’de Seyhan, Adana’da doğdu. Lise döneminde tiyatro ile ilgilenen ve çocuk hakları, özellikle kız çocuklarının eğitim haklarıyla ilgili projelerde yer alan Mina, şu anda Abdullah Gül Üniversitesi’nde moleküler biyoloji ve genetik öğrencisidir. Gönüllülük çalışmaları ve kulüp etkinliklerinde aktif rol almaktan, sosyal olmaktan, psikoloji ve sosyolojiyle ilgili okuma ve araştırma yapmaktan hoşlanır.</p>
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.