İlaçta Kariyer: Nazan Artun ile İlham Röportajı

    Nazan-Artun---Tree_20210920-092653_1

    Amerika'nın Massachusetts eyaletinde yaşayan ve koçluk, kişisel gelişim, farkındalık, mentorluk gibi alanlarda çalışmaları olan, birçok başarıya sahip eczacı Nazan Artun ile ilham dolu bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar!

    1) Sizi kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz? 

    Doğubayazıt/Ağrı doğumluyum. Ankara Eczacılık Fakültesi mezunuyum. Masterımı yine aynı okulda Farmakogenetik üzerine yaptım. Doktoramı Ankara Universitesi Biyoteknoloji Enstitüsünde tamamladım. Doktoramı bitirdikten sonra 2013 yılında Boston'a taşındım. Boston'da zorlu bir dizi board sınavlarını geçerek Massachusetts eyaletinde lisanslı eczacı (RPh) ünvanımı aldım ve Harvard Psikiyatri ve Onkoloji olmak üzere farklı hastane ve iş yerlerinde klinik eczacı olarak çalıştım. Şu anda Takeda Pharmaceuticals'da Global Medical Communications Lead olarak çalışıyorum. Aynı zamanda Dr. Artun Coaching şirketimle, Amerika'daki sağlık, farma ve akademi iş gücü ve liderlerine kariyer ve lider koçluğu yapıyorum (www.drartun.com) 

    2) Sizi yönlendiren anlar ve kişiler kimlerdi? Mesleğinizi nasıl seçtiniz, karar anlarınız neler oldular? 

    Eczacılığı ailemin yönlendirmesiyle okudum. Babam tıp doktoru olduğu için doktor ya da eczacı olmamı diliyordu. Ben doktorluk mesleğine kendimi adamayacağımı düşündüğüm için eczacılık okudum. Hayatımda bana destek olan sayısız mentor ve iş arkadaşım oldu hepsine müteşekkirim. Türkiye'deki yıllarımda sayın Prof. Dr. Teoman Benli ve Prof. Dr. Sinan Süzen kariyerimde bana yol göstermişlerdir. Doktora eğitimimden sonra kendi kariyer pusulamı kendim belirledim ancak sevgili eşim Utar Artun ile tanışmam hayatımdaki önemli dönüm noktalarından biri olmuştur. Amerika'ya taşındıktan sonra sevgili dostum Dr. Meybel Morales, canlarım Dr. Pınar Atakent ve Dr. Yücel Atakent, sevgili mentorum Dr. Scott McAllister eczacılık ve ilaç sektörü kariyerimde bana fikir ve destek vermişlerdir. Ayrıca dostum Dr. Alex Barker, Dorie Clark ve sevgili dostum ve mentorum tanınmış organizasyonel psikolog ve C-suite koçu Dr. Tascha Eurich son zamanlarda kariyerimde bana ilham ve yön veren şahıslar arasındadır. 

    3) Aileniz kariyer yolculuğunda sizi nasıl yönlendirdi, destek oldu mu? 

    Bu soruya yukarıda kısmi olarak cevap verdim. Ailem kariyerimde bana her zaman çok destek olmuştur. İlk zamanlarda fikirlerimiz uyuşmasa bile onlar benim güçlü kişiliğimi ve potansiyelimi görüp bu konudaki kararlarıma tam destek olup hep saygı duydular. Şimdi benimle gurur duyduklarını her fırsatta dile getirirler. 

    4) Kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz? 

    İlgi duyduğum yeni konular ve beceriler öğrenmeye çalışırım. Çok okurum. Davranış bilimi, neuropsikoloji, mindfulness, kişisel gelişim vb. konuları okumayı çok severim. Farklı enstrümanları çalmayı öğrenmeyi de çok severim. Müzik ve sanatın nöroplastisite üzerine etkisi aşikâr. Ayrıca kariyer, kişilik ve başarısına ilgi duyduğum insanlarla tanışıp ortak projeler üretmeye çalışırım. İnsanın kendini geliştirmesi için bazen de hiçbir şey yapmadan durması da gerekebilir. Yaratıcılık genellikle en çok o anlarda bizi bulur. Bu sebeple seyahat ve doğada vakit geçirmeyi ve bazen bilinçli olarak hiçbir şey yapmamayı da kişisel gelişimin bir parçası olarak görüyorum.

    5) Kendimiz geliştirmek için hangi dijital kaynakları takip edelim?

    Mutlaka okumalısın dediğiniz kitaplar var mi? Websitemde paylaştığım 3 kitabı mutlaka okuyun derim. Ayrıca son zamanlarda "The Molecule of More" ve "Seven and a half lessons about Brain" okumaktan en keyif aldığım kitaplar arasında. 

    6) Tekrar 20 yaşında olsanız neyi farklı yapardınız? Bu mesleği seçmeyi düşünenlere ne tavsiye edersiniz 

    Herhangi bir şeyi farklı yapmazdım ama o yaşlarımdaki keskin mükemmeliyetçi yaklaşımımı daha yumuşatabilmeyi dilerdim. Son yapılan çalışmalar ile başarının mutluluğu değil, mutluluğun başarıyı getirdiği iddiası ortaya atılmakta bu sebeple sadece bu mesleği değil herhangi bir mesleği seçenlere, yaptıkları işi sevmelerini eğer sevmiyorlarsa da sevebilecekleri bir hale getirmelerini (job crafting) öneririm (Bu linkteki yazımda kaynakları bulabilirsiniz). Yeni yetenekler öğrenip, yeni iş alanları denemekten korkmasınlar. Çoğumuz kariyerimize başkalarının yönlendirmeleri ile başlıyoruz ve gerçek yetenek ve ilgi alanlarımızı bulmamız zaman alabiliyor. Ya da ilgili alanlarımız da değişebiliyor, o sebeple kendimizi iyi gözlemleme alışkanlığı edinmek bize kariyer kararlarımızda yardımcı olacaktır, sonuçta bizi bizden daha iyi tanıyabilecek kimse yok. Hayata bütünsel bir açıdan yaklaşmalarını; kariyer ve iş hayatının yaşamlarında ayrı bir yerde değil bir bütünün parçası olduğunu hatırlatmak isterim. Ayrıca hem özel hem de profesyonel hayatımızda ilişkilerimiz bizim en büyük güç kaynağımız bu sebeple ilişkilerine vakit ve özen göstermelerini tavsiye ederim. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.