Sınırlarını Aş Keşfi Yakala

    stem-egitimi-nedir-1

    STEM ile sınırlarımızı genişletiyoruz! 

    Hayatın karşımıza çıkardığı her yolun bize kazandıracağı şeyler olduğuna inandım hep. Karşılaştığımız herkesin bir rolü, almasını bilirsek vereceği bir ders vardır. Ya bu dersleri alır hayatımızı zenginleştiririz, ya da görmezden gelerek yol ayrımlarına devam ederiz. Ben bu seçeneklerden ilkini hayat felsefem haline getirdim. Ve bu yılki yol ayrımımın bana kazandırdıklarını keyifle yaşadım. 

    2020-2021 eğitim öğretim yılında Kayseri Uğur Okulları ile kesişti yolum. Dönem başında öğrendim ki, STEM Lider Öğretmen programı diye bir çalışması varmış kurumun. Önceki yıllarda ara sınıf öğretmenlerinin katılabildiği bu programa, bu yıl isteyen öğretmenlerin katılabileceğini öğrendim. Ve bir sınav öğretmeni olarak, "İşte bu!" dedim. Buradan almam gereken, bana yepyeni kapılar açabilecek kazanımım bu. Öğrencilik yıllarında bırakmış olduğum 'yapamama korkusu' ile yüzleşerek, hakkında fazla da bilgim olmayan bu programa katılma isteği belirdi içimde. Bunun karşıma çıkan bir fırsat olduğuna inandım ve fırsatları geri çevirmek, bir yoldan eli boş dönmekti bana göre. Dönem başında çevrimiçi olarak almak zorunda kaldığımız eğitimler, benim gibi teknoloji ile çok da içli dışlı olmayan bir matematik öğretmeni için yeterli gelmedi elbette. Ama zamanla, verilen eğitimlere katıldıkça gördüm ki "STEM" denilen şey tam olarak buydu zaten.

    Gelişen teknoloji ile birlikte giderek değişen dünyamızda, öğrencilerimizin de son hızla teknolojiye ayak uydurdukları ve artık dijital yerli oldukları bir gerçektir. Öğretmen olarak bizlerin de bu değişime ve yeniliklere ayak uydurması kaçınılmazdır. Tüm bunları yapabilmek için, araştıran, düşünen, kendini geliştirebilen öğretmenler olmak gerekir. 

    STEM, her şeyden önce öğretmene bu bakış açısını kazandırıyor bence. Sonrası kendiliğinden geliyor zaten. Merak etmeye başlayan öğretmen, bu merakı öğrencilerine de rahatlıkla geçirebiliyor. Araştıran öğretmen, öğrencilerini de araştırmaya, sorgulamaya yönlendirebiliyor. Bu gibi adımların ardından, başlarda ses çıkmayan sınıfta, öğrenciler söz hakkı almak için yarışıyor, fikir üretmek ya da birbirlerinin fikirlerini eleştirmek, geliştirmek için çabalar hale geliyor ve bu değişimi izlemek bir öğretmene inanılmaz mutluluk veriyor.

    Yıllarca, matematiğin günlük hayatımızda her yerde karşımıza çıktığını savunan ben, bir ders planı yazmakta, sorunların matematiksel çözümlerini görmekte aslında ne kadar eksik olduğumu fark ettim. Evet, işlem olarak yeterliydim, fakat ders planı yazmak için işlem yapmak yeterli değildi. Bizim bildiğimiz problem çözme ile bilgi temelli hayat problemine çözüm bulmak aynı şey değildi. Tüm bunları ve çok daha fazlasını keşfettiğim, eksiklerimi fark ettiğim ve fark edemediğim daha nicelerinin olduğunu bildiğim, henüz çok başında olmama rağmen, günden güne kendime ve öğrencilerime beceriler kazandırabildiğim dolu dolu bir yılı geride bıraktım.

    STEM ailesine katıldığım için ve bu ailede etkin rol alabildiğim için çok mutluyum. Bu yıl bizlerden hiçbir konuda desteğini esirgemeyen, gerek eğitimleriyle, gerek çalışmalarıyla bizlere yol gösteren tüm öğretmenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum.

    STEM'le kalın…


    Özleyiş AKÇAKOCA

    Matematik Öğretmeni

    Kayseri Uğur Okulları


     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.