Türkiye'den Amerika'ya Yurt Dışında Global Kariyer: Deniz Karataş

    WhatsApp-Image-2021-03-04-at-12.57.02

    Global kariyer röportaj serimize Global Policy Institute'de Genel Sekreter olarak görevini sürdüren ve aynı zamanda Bay Atlantic Üniversitesi'nde Özel Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörü olarak görev alan Deniz Karataş ile devam ediyoruz. Global kariyer hakkında merak edilenleri sizler için cevapladı. Keyifli okumalar!

    Röportajımıza geçmeden  Deniz Karataş'ı kısaca tanıyalım.

    Deniz Karataş, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü'nden mezun olduktan sonra 2008 yılında aynı üniversitede İnsan Kaynakları alanında yüksek lisans yaptı. Sivil toplum alanına her zaman ilgi duyan Deniz Karataş, yüksek lisans tezini "İstanbul'daki Sivil Toplum Kuruluşlarının Sosyal Politika Üzerindeki Etkileri" konusunda hazırladı. Aynı yıl uzman yardımcısı olarak göreve başladığı TÜSİAD bünyesinde yükseldi ve Sosyal Politikalar Bölüm Sorumlusu olarak 2015 yılına dek çalışmalarını sürdürdü. Karataş, 2015 yılında ABD'ye taşındı ve Washington D.C. merkezli düşünce kuruluşu Global Policy Institute'de Genel Sekreter olarak göreve başladı. Bu görevini halen sürdüren Karataş, 2018 yılında kardeş kuruluş olan Bay Atlantic Üniversitesi'nde Özel Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörü olarak görev üstlendi. Her iki kuruluş adına ortak seminerler düzenleyip araştırma projelerine liderlik eden Karataş, Üniversite adına hibe başvuruları hazırlayıp projeler yürütmekte, yerel yönetimler, federal kurumlar ile ortaklıklar kurmaktadır.

    1) Yurt dışında kariyer yapmaya ne zaman karar verdiniz?

    Kendimi bildim bileli istediğim bir şeydi.

    2) Yurt dışında ilk işinizi nasıl buldunuz? Spesifik olarak: linkedln, indeed or oliv vs.? Peki göreviniz ne idi?

    Networking sayesinde buldum. Bir düşünce kuruluşu olan Global Policy Institute (GPI)'da Genel Sekreter olarak başladım. Bu kurum, Bahçeşehir Üniversitesi'nin Washington DC'de kurduğu bir üniversite olan Bay Atlantic Üniversitesi'nin kardeş kuruluşu. Bahçeşehir ekibiyle uzun yıllara dayanan bir ortak çalışma geçmişimiz ve sağlam temelli bir ilişkimiz vardı. ABD'ye yerleşeceğimi söylediğimde GPI'daki pozisyonu teklif ettiler. Severek kabul ettim. Şimdi Bay Atlantic Üniversitesi'nin Özel Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatorlüğünü de yürütüyorum.

    3) Yurt dışı kariyer teklifinizi yakın çevrenizle paylaştığınızda nasıl geri bildirimler aldınız? Beklentileri nasıl yönettiniz?

    İstanbul'da TÜSİAD'daki işimi çok sevdiğim için ve bir de o sırada 4 aylık yeni doğmuş bebeğim olduğu için önce ABD'ye taşınacağıma kimse ihtimal vermedi! Ama başta tabii kieşimin, ailelerimizin ve ABD'deki dostlarımızın desteği sayesinde çok yumuşak bir geçiş süreci oldu. Yeni işyerimin de çalışan annelere esneklik tanıması büyük bir şanstı benim için. Zamanı iyi kullanıp verimli çalışmak anneliğin ilk şartı ve olmazsa olmazı diyebiliriz! Benim için bu süreç doğal olarak gelişti ve işleri zamanında yetiştirip beklentiyi yönetmek kolay oldu.

    4) Yurt dışında yaşama konusunda ailenizin desteğini aldınız mı? Bu nazik konuyu nasıl yönettiniz?

    İlk başta inanmak istemediler hatta nasılsa gidemezsin, başaramazsın dedikleri bile oldu. Bu duygusal bir tepkiydi elbette. Yavaş yavaş zamana bırakarak bu konuyu yönetmeyi tercih ettim.

    5) Yurt dışı networkünü etkin kullanmak ne demektir? İlk günden itibaren ne yapmalı/yapmamalı?

    Yurt dışı networkünü yurt içindeyken kullanmaya başlamak gerek. Yani yurt dışında iş yapan Türkiye'de merkezi olan kurumlarla iş ilişkisi geliştirmek önemli. İlişki geliştirmek (relationship building) her şeyin başı. Yurt dışında çalışma izniniz varsa, hatta sadece niyetiniz bile varsa bunu olabildiğince çok sayıda doğru kişi ve kurumlarla paylaşmaya bakın. Bir de yaşamak istediğiniz ülkede bir mentorunuzun olması fark yaratıyor. Hem onun bilgi, deneyim ve networkünden faydalanmak için hem de o ülke hakkında kafanızdaki sorulara yanıt bulabilmek için mentor şart. İlk günden itibaren gittiğiniz ülkedeki TurkishWIN gibi networkleri bulup katılmak gerek. Yapmamanız gereken şey evde oturup biri bana iş bulsun diye beklemek. Dışarı çıkın, sosyal etkinliklere katılın, seminerlere, konferanslara katılın, doğru zamanda doğru yerde olmaya çalışın.

    6) Oturma izni, alışma süreçlerinizi nasıl yönettiniz? Bu süreçteki en büyük destekçileriniz kimler oldu?

    Eşimle her tatilimizde ABD'ye dostlarımızı ziyarete gidiyorduk. Hep yurt dışında yaşama, çalışma isteğimiz olduğunu öğrendiklerinde bize ABD Yeşilkart çekilişine başvurmamızı önerdiler. Biz de şansımızı denedik ve ikinci başvurumuzda kazandık. İşlemler biraz uzun sürüyor ama eşimin çabasıyla bu süreçleri 1 yıl içerisinde tamamladık.

    7) Yeni ülkenize alışmada kolaylık ve tüyoları nasıl keşfettiniz? Üniversite deneyimi ya da ağları; Konsolosluk; Online topluluklar; Aile ve arkadaş yönlendirmeleri ya da farklı tüyoları paylaşabilir misiniz?

    Alışmamızda buradaki dostlarımızın büyük payı var. Doğru insanları dost edinince onlar da doğal olarak size doğru ve seçilmiş bir network sunuyor. Biz bu açıdan şanslıydık.

    8) Yurt dışında tutunmanın en zor ve en keyifli anısını bizimle paylaşır mısınız?

    İlk taşındığımızda çevremizdekiler bankada hesap açmamızın zor olacağını söylemişti, biz kulak asmadık ama yine de endişeli bir şekilde önümüze gelen ilk bankaya girdik. Bizi karşılayan banka müdürünün de Türk olması ve bizi oracıkta kucaklamasıyla şaşırmıştık. O günden beri kendisi en iyi dostlarımdan biridir.Hiç beklemediğiniz bir anda dost edinebiliyorsunuz.

    9) Yurt dışındaki güncel fırsatları hangi kanallardan takip ediyorsunuz?

    Bu aralar çok takip etmiyorum ama fırsat geldiğinde hazır olmak için kendimi geliştiriyorum.

    10) Bir daha olduğunuz ülkeye gelecek olsanız ilk yılınızda neyi farklı yapardınız?

    Daha az endişe etmeye çalışırdım. Beynimde endişe etmeye ayırdığım slotları aileme minnet duyduğumu göstererek ve onlara daha çok zaman ayırarak harcamak isterdim.

    11) Pozisyonunuzun gereklilikleri Covid-19 sonrasında değişti mi? Kriz sürecini yurt dışında nasıl yönettiniz?

    Pozisyonum gereği ulusal ve uluslararası konferanslar, seminerler düzenlemem, networking yapmam gerekiyor. 2019'un Mart ayının ortasında evden çalışmaya başladık. Nisan ayında artık bu durumun uzun süreceğini anlar anlamaz tüm etkinlikleri hızlıca internet ortamına taşıdım. Uluslararası konferanslar ve ortak projeler açısından mesafeler kalktığı için bu durum avantaj sağladı diyebilirim. Krizin iyi yönlerine odaklanarak onları fırsata çevirmek için çalıştım.

    Sosyal Medya Hesapları:

    Linkedln: https://www.linkedin.com/in/denizkaratas/

    İnstagram: denizgurel

    Twitter: @DenizKaratash

    TurkishWIN yazarlarından Olcay İrem Elgün tarafından yazılmıştır

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    TurkishWIN, Türkiye ile bağı olan dünya vatandaşı tüm kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri fark yaratan bir kizkardeslik networkudur. Avrupa, Amerika ve Türkiye'de faliyette olan TurkishWIN’in misyonu, benzer dünya görüşüne sahip, öğrenmeye açık kadınların içten paylaşımlarına ve birbirlerine fırsat yaratmalarına olanak tanımaktır. BinYaprak bir TurkishWIN girişimidir.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.