Yapay Zekâda Kariyer : Halil Aksu ile Röportaj

    dijitopya_halil_aks_20210817-094537_1

     Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi kurucusu Halil Aksu ile ilham dolu bir röportaj gerçekleştirdik, keyifli okumalar! Yapay Zekâ alanında merak ettikleriniz ve fazlası için kaçırmayın!

    1) Merhaba, öncelikle sizi tanımak isteriz. Biyografinizi bizimle kısaca paylaşabilir misiniz?

    1996 yılından bu yana Türkiye'deyim. Onun öncesinde Almanya'da yaşadım. Münih Teknik Üniversitesi'nde Enformatik ve Elektronik okudum. Önce SAP'de, sonra sırasıyla FIT, Axentiv ve Gartner'de çalıştım. Özellikle Gartner'de 12 sene deneyim kazandım, Türkiye ve Orta Doğu sorumlusu oldum. Yüzlerce şirketin teknoloji stratejisinde, yatırımlarına organizasyonlarına yön verme şansım oldu, yöneticileri ile dostluklar kurdum.

    2014'den itibaren tekrar girişimci oldum. 2019 yılında ismimizi Digitopia olarak değiştirdik. Yaz 2021 itibariyle 15 ülkede yüzden fazla şirketin dijital olgunluğunu ölçtük. Londra, İstanbul ve Dubai ofislerimiz ile müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Ekibimiz giderek büyümektedir.

    Diğer yandan 2017'den itibaren Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifini kurduk ve yürütüyoruz. Bu tür hareketler ve inisiyatifler yürütmeyi seviyoruz. Daha önce de Maker Hareketini kurmuş ve ülkemizde Maker kültürünü yaygınlaştırmıştık.

    Vakit buldukça üniversitelerde ve başka ortamlarda sunumlar, konferanslar ve konuşmalar yapıyorum. 2011'de ilki olmak üzere, bugüne dek beş kitap yazdım ve yayınlandı. Bazıları üniversitelerde ders kitabı olarak okunuyor. Böylelikle beşincisi kitabım olan Dijitopya şirketimizin adı oldu. 

    2) Halil Bey, birçok girişiminiz mevcut. Günümüzde de çok fazla kişi girişimci olmak istiyor. Peki sizin girişim hikayeniz nasıl başladı?

    İlk kez 1999 yılında başladı, internet furyası devam ediyordu. SAP'den ayrılıp dört arkadaş FIT şirketini kurmuştuk. Çok hızlı büyüdük, çok başarılı olduk, sonra 2001 krizi oldu. Ben ayrıldım ama arkadaşlarımızdan en sabırlısı, en istikrarlısı devam etti. FIT Foriba oldu, Foriba da Sovos oldu.

    2014 yılında GelecekHane'yi kurduk. Hobim olan gelecek araştırmaları yapmayı iş haline getirmeyi denedik böylelikle beş yıl süren keyifli bir serüven oldu. Yeni alanlarda hizmetler türettik, çok güzel dostlar kazandık. GelecekHane süreci esnasında Maker Hareketini başlattık ve çok hızlı büyüttük, Gen Hareketi denedik, olmadı. Daha sonrasında Kalıp Kıranlar Hareketi denedik, olmadı. TRAI oldu, hala büyüyerek başarıyla devam ediyor. 2019 itibariyle ana işimiz Digitopia oldu. Şimdi onu büyütmeye çalışıyoruz. 

    3) Kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

    Okumak, insanlarla konuşmak, çok deney yapmak, seyahat etmek ve sürekli merak etmek kendimi geliştirmek için yaptığım şeylerdir. Doğru zamanlarda doğru yerlerde olmak, doğru kişilerle tanışmak ve doğru işler üzerinde çalışmak gibi şansım oldu. 

    4) En büyük motivasyon kaynağınız nedir ?

    Geleceğe şekil vermek, insanlara ve şirketlere yardımcı olmak, onları ikna etmek. 


    5) Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifini kurma fikri nasıl ortaya çıktı?

    Çok uzun süreden beri dijital dönüşümü takip ediyorduk. 2013 yılında "Büyük Veri" ve 2015 yılında "Bilginin Gücü" isimli kitaplar yazdım, yayınlandı. Bunların içinde ileri analitik çözümler ve yapay zekâdan bahsediyorduk. Bu konuları uzun sürelerden beri araştırıyordum.

    Ocak 2017'de ABD Asilomar'da bir yapay zekâ konferansı düzenlendi. Bunun üzerine Türkiye'de de somut bir şeyler yapmaya karar verdim. Bir grup arkadaşlarımla bir dizi çalıştay düzenledik. Sonra Mayıs 2017'de 50 kişinin katıldığı büyük bir buluşma organize ettik. Bu buluşmada Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi kurulmasına karar verdik.

    Türkiye'de yapay zekâ farkındalığını artırmak ve yapay zeka ekosistemini geliştirmek misyonu ile dört yılı aşkın süredir gece gündüz çalışıyoruz. 

    6) Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifinde hedeflediğiniz yere ulaşabildiniz mi? Bu aşamadan sonraki ileriye yönelik hedefleriniz nelerdir?

    Kısa cevap, evet. Uzun cevap, daha yapılacak çok iş var. İlk başladığımızda ülkemizde 15 yapay zekâ girişimi vardı. Dört yıl sonra 200'den fazla yapay zekâ girişimini sayıyoruz. Bu çok onur verici bir tablo. 4 adet yapay zekâ mühendisliği bölümü kuruldu, 10'un üzerinde yapay zekâ araştırma merkezi kuruldu ve dünya çapında önemli çalışmalar yürütülmekte. Bizim de bu gelişmelerde az da olsa payımız vardır diye düşünüyorum. 

    7)  Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi olarak birçok etkinlik düzenliyorsunuz, etkinliklere herkes katılabiliyor mu? Katılmak isteyen kişiler etkinlik duyurularını nereden takip edebilirler?

    TRAI Meet-up'lar herkesin katılımına açık. Pek çok webinar ve podcast düzenliyoruz. Onlar da herkesin katılımına açık. Ayrıca baştan beri tüm konuşmalarımızı ve etkinlikleri kaydettik, YouTube kanalımızdan yayınlıyoruz. YouTube kanalımızda çok ciddi oranda arşivimiz birikti. TRAI sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

    8)  Yapay zekâ alanında çalışmak isteyen kişilerden beklentileriniz nelerdir?

    Yapay zekâ dünyası çok zengin, çok geniş, çok büyük bir dünya. Tabii ki programcılar, veri bilimcileri, veri mühendisleri en popüler ve en yaygın olan rollerdir. Ama psikologdan dil bilimcisine kadar, işletmecisinden iktisatçısına kadar, pek çok farklı eğitimden gelen kişilere de ihtiyaç ve fırsatlar vardır.

    Biz yapay zekâ uzmanları istihdam etmiyoruz, çünkü biz bir platformuz, teknik geliştirmeler yapmıyoruz. Fakat TRAI ekosistemindeki tüm paydaşların yetenek arayışları çok fazladır.

    9) Son olarak Yapay zekâda ilerlemek isteyen kişilerin hangi araçları, programları vb. öğrenmeleri gerekir?

    Bunun için www.turkiye.ai web sitemizde büyük bir kaynakça ve eğitim sayfaları oluşturduk. İnternet tabanlı eğitimlerden kitaplara kadar, takip edilmesi gereken enstitülerden YouTube kanallarına kadar pek çok değerli kaynağı oradan paylaşıyoruz.


    İlham dolu katkılarından dolayı Halil Aksu'ya çok teşekkür ederiz.


    "Bu yazı CampusWIN yazarlarından Büşra Girgin tarafından yazılmıştır. Soru ve önerileriniz için LinkedIn'den ulaşabilirsiniz. Yeni yazılar için takipte kalın!" 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.