Yaşanabilecek Yeni Gezegenler

    Yaşanabilecek Yeni Gezegenler

    Dünya bu kadar kalabalıklaşmışken yaşanabilecek yeni gezegenleri keşfetmemize yardımcı olan Insight adlı uzay aracını ve Mars 'ta bulduklarını birlikte keşfedelim! 

    Son günlerde hepimizin merakla takip ettiği InSight NASA, gezegenlerin alt katmanlarını otonom olarak inceleyerek bilgilerini toplayıp dünyaya ulaştırılmasını sağlayacak bir uzay aracıdır. Bugüne kadar bütün uzay araçları gezegenlerin sadece yüzeylerinde dolaşmış ve örnekler toplamakla sınırlı kalmıştı. Ancak NASA'nın yeni uzay aracı InSight, gezegenlerin alt katmanlarına sondaj yoluyla inerek yer altı yapılarını inceleyecek. Gezegenlerin sismik aktivitesi, yer altı ısısı ve çekirdekleri konusunda veriler toplayacak olan InSight, çekirdeğin yapısı ve büyüklüğü konusunda da bilim insanlarının ilk defa fikir sahibi olmalarını sağlayacak. 

    NASA, yaptığı bir açıklamada "Kayalık gezegenlerin incelenmesi konusunda elimizdeki tek veriler Dünya'ya ait. Mars'ta elde edilecek bulgular bir karşılaştırma yapmamızı sağlayacak." dedi. Yani yaşanabilecek yeni gezegenler bulmak için, Dünya'mızı uyum sağlayan bazı şartların olması gerekiyor. Gezegenlerin alt yapısına kadar gidilmesi ve insanın yaşaması için gereken bazı materyallerin olup olmadığına bakılması gerekiyor. Bunun yanında InSight'ın bir nevi zaman makinesi rolünü üstleneceği de söyleyen NASA'lı yetkililer bunu şu sözleriyle destekliyorlar: "Mars, Dünya ve Venüs'ün üçte biri kadar büyük. Daha az enerji barındırıyor ve birçok anlamda aslında fosil bir gezegen. Güneş Sistemi'nin oluşumuna dair sırlar da bu gezegenin derinliklerinde saklı." 

    Peki, bütün bunları araştırmaya gönderilen InSight nasıl bir yapıya sahip?

    InSight uzay aracındaki en önemli cihaz, Fransız Uzay Ajansı tarafından yapılmış olan bir sismometre (İng. Seismic Experiment for Interior Structure – SEIS). InSight Mars'a indikten sonra, robotik bir kolun çıkması ve sismometreyi doğrudan yere bırakması gerekiyor. "Bizim için, InSight belki en önemli uçuş değil ama çok çok önemli bir uçuş, çünkü araca koyduğumuz sismometre ile Mars'ın kalp atışlarını duyacağız," diyor CNES'ten Jean-Yves Le Gall.

    İkinci en önemli cihaz ise Alman Uzay Ajansı tarafından Polonya Uzay Ajansı'nın da katılımıyla yapılan ve gezegenin yüzey-altı ısısını izleyecek olan bir sonda (Ing. Heat Flow and Physical Properties Package). Bu alet, yüzeyin 3 ilâ 5 metre kadar altına inecek. Mars'taki sıcaklığın anlaşılması, NASA'nın 2030lar için planladığı insanlı uçuş açısından çok önemli. Çünkü gidecek insanların yaşam alanının ne kadar ısıtılmasının gerekeceğini hesaplamak gerekiyor.

    Kısacası Dünya'da bu kadar az yer kalmışken hayallerini ve hayatlarını gökyüzündeki yeni gezegenlerin varlığını araştırmaya adamış herkesin ilgisini çeken bu gelişme, gelecek günlerde hızla yol alacağa benziyor. Bizde teknoloji meraklıları olarak bu gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz. InSight'la ilgili gelişmelerden haberdar olmak ve daha detaylı okuma yapmak için aşağıdaki sitelere bakabilirsiniz.

    https://mars.nasa.gov/insight/timeline/landing/watch-online/

    Referanslar:

    https://tr.euronews.com/2018/05/04/mars-n-s-rlar-n-cozecek

    https://tr.euronews.com/2018/11/21/nasa-nin-uzay-araci-insight-uzun-bir-yolculugun-ardindan-marsa-iniyor 

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Rumeysa Karakış tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    BinYaprak Misafir Yazar henüz özgeçmişini yazmamış
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.