Yeni Kapılar Açmaktı STEM

    Yeni Kapılar Açmaktı STEM

    STEM öğretmeni Nazife Fulya Buğur'un STEM öğretmenliği ile ilgili tecrübelerini aktardığı "Yeni Kapılar Açmaktı Stem" yazımız sizlerle. Keyifli okumalar!

     STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim programına katılmadan önce, bu tanım, itiraf etmeliyim ki, gerçekten bana uzak, uygulaması zor ve biraz da korkutucu geliyordu. Herkes gibi, Science (fen), Technology (teknoloji), Engineering (mühendislik) ve Mathematics (Matematik) derslerinin baş harflerinden oluşmuş ve bütünleştirilmiş bir ders olarak tanımlardım. Eğitime başladıktan sonra, STEM'in sadece ders kitaplarından okumak veya formülleri ezberlemekle ilgili olmadığını, aksine, öğrencilerin düşünme becerilerini geliştirdikleri çok geniş bir alan olduğunu öğrendim. Onların bakış açılarını değiştirmek, derse olan ilgilerini arttırmak ve en önemlisi de, bir yandan öğrenirken, bir yandan da öğrencilere yeni kapılar açmaktı STEM.

     Uygulamalara başlayıp, özellikle ders planı hazırlarken, birçok yeni terim öğrenmeye başlamıştım: rubrik, BTHP, ürün geliştirme, fikir geliştirme... Özellikle BTHP, yani 'Bilgi Temelli Hayat Problemi,' öğrencilerin ilgisini çekmesi ve derse ilgi uyandırması açısından benim için çok önemliydi. Ders ile güncel bir problemi ilişkilendirmek ve bir bütün haline getirmek bazen zorlayıcı olabiliyordu. Aslında yaşadığımız her an, yürürken, televizyon izlerken, yemek yerken, iç içe olduğumuz gerçek bir terimdi. Etkili bir BTHP ile amacım, öğrencilerin zorunlu oldukları için değil, ilgilerini çeken gerçek dünya problemlerine dayalı olarak öğrenmelerini sağlamaktı. Bunun için bazen derslere tencere tava ile girip, makarna yaparak, kaynama noktasını etkileyen faktörleri anlattım. Bazen oyun oynayarak, soyut bir kavram olan atom ve taneciklerini modellendirdim ve bazen de kendi doğal şampuanlarını yaptırdım.

     Tüm bunlar, bir yandan öğrenmeyi daha eğlenceli hâle getirirken, bir yandan da STEM'i hayata geçirmeme yardımcı oldu. STEM dersinde öğrenciler, problem çözebilmeye ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirebilmeye, deneyler yapabilmeye, bilimsel veri ölçümleri yapabilmeye, verilerini analiz edebilmeye ve en önemlisi de, kendi iddialarını üreterek, akranlarıyla iddialarını tartışabilmeye başladılar.


    Nazife Fulya Buğur

    Kimya Öğretmeni

    Bahçeşehir Koleji Gaziantep Kampüsü 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.