Yok Bir STEM’im

    Yok Bir STEM’im

    Dilek öğretmen ile STEM'siz geçen yıllara inat yapılan ve geliştirilen güzel projelerden bahsettiği ilham dolu ve iç ısıtan bir yazı hazırladık. İyi okumalar!  

    Yazıma eğlenceli bir başlık ile başlamak istedim, çünkü ben ve çocuklarım STEM ile yıl boyunca çok eğlendik. Uğur Okulları'nda çalışmaya başlamadan önce bir STEM'im yoktu gerçekten. STEM ile Bahçeşehir Üniversitesi'nin desteklediği STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim Programı ile tanıştım. Programa dâhil olduğum ilk zamanlarda, ne kadar çok şey bilmediğimi fark ettim. İlk başlarda bocaladım. Ders planlarını defalarca okudum. Videoları izledim. Araştırmalar yaptım. Gitgide daha fazla bilgi sâhibi olmaya başladığımı fark ettim. Ayrıca, çevreme olan duyarlılığım da arttı. Çevrede gördüğüm her şeyden, "Acaba bir STEM uygulaması yapabilir miyim, yaparsam hangi branşları buna dahil edebilirim?" diye düşünmeye başladım. Teknik bilgilere giderek daha fazla hâkim oluyordum. Bu durum, öğretmenliğimde daha fazla aktif olmamı sağladı. Sınıfta, çocukları STEM hakkında daha fazla bilgilendirmeye başladım. STEM'in ne olduğunu, neden bu uygulamaları yaptığımızı sorduklarında artık daha net bilgiler verebiliyordum ve bu durum, dersleri daha eğlenceli hale getiriyordu. Çocukların dersleri heyecanla beklemesi de, beni ayrıca mutlu ediyordu.

    Okul müfredâtı dışında, kendime âit üç ders planı yazdım ve uygulamalarını yaptım. Sene sonunda da yüz yüze bir STEM Fuarı hazırladım. Çocukların ürettiklerini sunması, onların gelişimlerini olumlu yönde etkiledi. Artık daha özgüvenliler ve bilinçliler, yaptıklarının amacını, neler yaptıklarını, neden yaptıklarını biliyor ve kendilerini daha iyi ifâde edebiliyorlar.

    Sizlerle çocuklarla beraber yaptıklarımızdan birkaç örnek paylaşmak istiyorum: 

    Antibiyotik kullanımının önemine yönelik olarak yaptığımız çalışmada, öğrencilerim hem bilinçlendi, hem de çevrelerini bilinçlendirdiler. Aynı zamanda kendi bakterilerini de tasarladılar.

    Radyasyonun zararları ile ilgili yaptığımız çalışmada ise bitkiler yetiştirdik. Öğrencilerim, kontrollü deney yapmayı, ölçüm yapmayı, bağımlı, bağımsız ve kontrol edilen değişkenleri, bitkilerin çimlenmesi ve yetişmesi için gerekli koşulları ve daha birçok şeyi öğrendiler.

    U-home mimarlığın bizden istediği tek kişilik mikro akıllı evleri tasarladık. Ders işleme sürecime dahil ettiğim STEM etkinliği ile, öğrencilerim elektrik devresi kurma ve çalıştırmayı teorikten pratiğe dökmüş oldu. Aynı zamanda, matematikte öğrendikleri bilgileri ve işin içine teknolojiyi dâhil etmeyi de öğrendiler.

    Son olarak, STEM Fuarı ile, öğrencilerimize yaptıklarını sergileme ve sunma imkanı sağladık.

    STEM'le kalın…


    Dilek Gül

    Fen Bilimleri Öğretmeni

    Samsun Uğur Okulları Canik Kampüsü 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.