Kendini Motive Etmek İçin Bu 20 Soruyu Cevaplaman Yeterli

    happy-woman-hugging-herself_179970-424

    Sinirbilim'in de desteklediği gibi düşüncelerimiz vücut kimyamızı etkiliyor, yani duygularımıza aslında biz karar veriyoruz. İlginç değil mi? O gün olumsuz bir duygu içinde enerjimizi kaybetmek kendi kararımız. Ve sabah kıyafetinizi giyerken verdiğiniz bir kararla bütün enerjinizi ve gününüzün akışını şekillendirmek de yine kendi kararımız...  Bu yazıda da buna bakalım!

     "Her sabah kıyafetinizi seçtiğiniz gibi, o gün nasıl bir zihniyeti giyineceğinizi de öğrenebilirsiniz. Zihniniz geliştirebileceğiniz bir gücünüz. Zihniniz kontrol edebileceğiniz tek şey. Gücünüze sahip çıkın." Elizabeth Gilbert'in bu sözü bakış açımı radikal değiştiren sözlerinden biridir. Ve sıklıkla keyifli kalkmadığım sabahlar hatırıma getirdiğim. İyi geldiğini de söylemeliyim. Sinirbilim'in de desteklediği gibi düşüncelerimiz vücut kimyamızı etkiliyor, yani duygularımıza aslında biz karar veriyoruz. İlginç değil mi? O gün olumsuz bir duygu içinde enerjimizi kaybetmek kendi kararımız. Ve sabah kıyafetinizi giyerken verdiğiniz bir kararla bütün enerjinizi ve gününüzün akışını şekillendirmek de yine kendi kararımız...

    Kendini motive etmenin kontrol edebileceğimiz bir alan olduğu aşikar. O zaman neden bunu dışardan bekliyoruz acaba? Belki bundan da önce kendini motive etmek neden önemli ona bakalım. Önemli çünkü insanın kendi potansiyelini ortaya çıkarabilmesi içindeki zenginliğe ulaşmasının en güçlü araçlarından biri. Ben aslında kimim sorusunun cevabının da saklı olduğu yere götüren eylemlerin enerji kaynağı. Kendini gerçekleştirmek Maslow'un tanımında en üst mertebe ise insan için, bunu da ancak kendimizi motive etmeyi öğrenerek başarabiliriz. Önce aslında öz motivasyonun tarifi ile başlayabiliriz.

    "Kendi kendini bir hedefe doğru harekete geçirebilmek, yolda kalmak" olarak tanımlayabiliriz.

    Özellikle belirsizlik ve hızlı değişen bu dünyada başkasının bizi harekete geçirmesini beklemekte fazla iyimser bir beklenti olacaktır. Nedense daha çok motivasyon dışardan gelmesi gereken bir olgu gibi algılanmakta. Aslında tam tersi. Kendi hayatının sorumluluğunu alan herkes kendini motive etmeyi de başarabilmektedir. Diğer grup ise bahaneler bulmakta ve yakınmakta ustalaşmış olanlardır. Yani kurban zihniyetinde yaşayanlar.

    Kendimizi motive edip etmediğimizin bir ölçütü olsaydı hangi sorularla belirlenirdi diye bir açılım yaratmak istedim bu ayki yazımızla. Bununla bir öz değerlendirme yapmaya başlamak ve belli aralıklarla göz atarak yeniden değerlendirmek bu konuda yol almamıza destek olabilir. Bu soruların sizin için geçerli olan puanlarını düzenli aralıklarla değerlendirebilirsiniz.

    En düşük: 1 En yüksek: 5 

    1.Kendime hayatıma dair düzenli olarak hedefler koyuyor muyum?
    2.Kendime koyduğum hedeflere ulaşabiliyor muyum?
    3.Hedeflerim üzerinde çalışırken, engellerle karşılaşsam bile azimle devam ediyor muyum?
    4.Hedeflerime ulaşacağıma dair olumlu beklentiler besliyor muyum?
    5.Hedeflerimi gerektiğinde revize edebiliyor muyum?
    6.Odakta kalabilmek için başarı elde ettikçe kendimi ödüllendiriyor muyum?
    7.Güçlü yanlarımı kullanacağım fırsatlar yaratıyor muyum?
    8.Son tarihlere uymak ve zamanında işleri tamamlamayı başarabiliyor muyum?
    9.Beni nelerin yavaşlattığını veya durdurduğunu biliyor ve bunları engelliyor muyum?
    10.Başarısız olduğumu düşündüğüm zaman uygun telkinlerle kendimi toparlayıp devam etmeyi başarabiliyor muyum?
    11.Krizlerden fırsat yaratabiliyor muyum?
    12.Değerlerime uygun yaşamak için fırsatları yaratıyor muyum ?
    13.Kendimi neşelendirmeyi başarabiliyor muyum?
    14.Olumsuz duygularımı anlayıp etkisinde uzun süre kalmadan çözüm üretmeye devam edebiliyor muyum?
    15.Geribildirim almayı başararak kendimi yenilemeyi sağlayabiliyor muyum?
    16.İlk denemelerim başarılı olmasa bile denemeye devam edebiliyor muyum?
    17.Sürekli kendimi geliştirmeye devam ediyor muyum?
    18.Hatalarımdan öğrenerek mi ilerliyorum?
    19.Yapmaktan memnun olmadığım işlerde anlam bulmayı başarabiliyor muyum?
    20.Başkalarından geri kaldığımı fark etmek beni hedefime doğru daha da harekete geçiriyor mu?


    Belli aralıklarla bu değerlendirmeyi yaptığınızda kendi gelişim ivmenizi yakalayabilirsiniz. Tercih sizin..


    Sabah ne giydiğinize de dikkat edin! :)



     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    3000 saatlik deneyimi ve 500 saatlik eğitimi ile bir yönetici koçu ve liderlik eğitmenidir. Motiva Eğitim ve Koçluk Hizmetleri kurucusudur. “Yönetimde Koçluk Yaklaşımı” kitabının yazarıdır. AOEC temsilcisi ve global eğitmenidir. Türkiye’ye ilk uluslararası koçluk okulunu getirmiştir. BÜ İşletme’den mezuniyetten sonra, yabancı yatırımcılara bankalarda danışmanlık yapmıştır. Avrupa’da, Dubai ve Israil’de eğitmenlik ve koçluk yapmaktadır. Columbia Business School Personal Leadership Programı, Koçlukta Supervizyon, Transaksiyonel Analiz, Gestalt Yaklaşımları ile koçluk ve mentorluk birikimini zenginleştirmiştir. Türkiye’de EMCC Global Koç Assesoru, EMCC Senior Practitionar olan ilk kişidir.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.