Her yıl rejeneratif tıp alanında translayonel araştırmalarıyla başarı elde etmiş bilim insanlarına verilen ve kök hücre dünyasının genç kaşifi Nobel Ödüllü Shinya Yamanaka'nın adını taşıyan Ogawa-Yamanaka ödülü bu yıl Marius Wernig'in oldu.
Kök hücre dünyasının genç kaşifi, Nobel Ödüllü Shinya Yamanaka'nın adını taşıyan, Betty-Hiro Ogawa ve Gladstone Enstitü'sünün katkılarıyla her yıl rejeneratif tıp alanında translayonel araştırmalarıyla başarı elde etmiş bilim insanlarına verilen ödül, bu yıl Marius Wernig'in oldu.
Stanford Üniversitesi'nde Kök Hücre Biyolojisi ve Rejeneratif Tıp Enstitüsünde doçent olan Marius Wernig, Münih Teknik Üniversitesinde Rudi Balling'in laboratuvarında gelişimsel genetik eğitimi alıp doktora sahibi oldu. Bonn Üniversitesi'nde nöropatoloji ve genel patoloji uzmanlığını tamamladıktan sonra Cambridge, MA'daki Whitemed Institute for Biomedical Research / MIT'de Dr. Rudolf Jaenisch'in laboratuvarında doktora sonrası öğrencisiydi. 2008 yılında Stanford'da göreve başladı.
Daha önce Ulusal Sağlık Enstitüsü(NIH) Pathway to Independence Ödülü, Ulusal Bilimler Akademisi Üstün Bilimsel Mükemmellik için Cozzarelli Ödülü, Kök Hücre Araştırmaları Uluslararası Toplumu, New York Kök Hücre Vakfı Robertson Kök Hücre Ödülü gibi değerli ödüller alıp HHMI Fakülte Akademisi'ne seçildi.
Wernig, insan derisi hücrelerinin, sadece dört proteinin eklenmesiyle dört ila beş hafta arasında, uyarılan nöronal hücreler olarak adlandırılan fonksiyonel nöronlara doğrudan dönüştürülebileceğini keşfinden dolayı NYSCF - Robertson Kök Hücre Ödülü'nü aldı. Bu hücreler nörolojik hastalıklar için araştırmalarda devrim yarattı ve hücre replasman terapileri ve ilaç testlerinin uygulamaları için büyük önem taşıyordu.
Wernig'in laboratuvarı pluripotent kök hücre biyolojisi ve nöral hücre kaderi kararlarının moleküler belirleyicileri ile ilgilenmektedir. Laboratuvarı, uyarılmış nöronal (iN) hücreler olarak adlandırdığı, deri fibroblastlarından doğrudan yeniden programlanmış fonksiyonel nöronal hücreler üreten ilk laboratuvardı. Laboratuvar, şu anda, özellikle monogenetik hastalıklar için indüklenen soy kader değişimlerinin altında yatan moleküler mekanizmaları, insan nöronlarındaki ve diğer nöral soylardaki hastalığa neden olan mutasyonların fenotipik sonuçlarını ve çeşitli terapötik gen hedeflemenin ve hücre transplantasyonu temelli stratejilerin geliştirilmesini hedeflemektedir.
15 Eylül 2018'de büyük bir seremoni ile 150.000 dolarlık ödülün sahibi olan Dr. Wernig, Gladstone Enstitüleri tarafından yapılan basın açıklamasında "Bu değerli ödülü almak, nörolojik ve genetik hastalıkların çok yönlü bileşenlerini daha iyi anlamak için olan çalışmamla tanınmak, büyük bir onurdur." dedi ve laboratuvarının hedefinin, etkili tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olan yeniden programlanmış hücreleri kullanarak yeni mekanizmaları keşfetmek olduğunu belirtti.
Dr. Wernig çalışmalarına, Stanford Dermatoloji Departmanı'nda "dystrophic epidermolysis bullosa" hastalığı üzerine devam etmektedir.
Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Bilge Nur Küçükakça tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Bilge Nur!
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum