TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası ile 'işte eşitlik ve kadının iş hayatındaki önemi' hakkında yaptığımız röportaj için yazımızı okumaya devam et!
Türkiye, ABD, Avrupa Birliği hattında eğitim ve iş yaşamı, akademik kariyer, özel sektör, uluslararası işler ve bu zaman-mekan diliminde TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri, BusinessEurope İcra Kurulu Üyesi (Brüksel), Paris Bosphorus Enstitüsü Başkanı...
Ayrıntılar: Wikipedia, Google...Yanındayız Derneği üyesiyim gururla. Bunun dışında kadın ve erkek gibi tanımlamalara iş yaşamımda yer olmadığı için sanırım kurumsal takımlarımda ve aldığım kararlarda da cinsiyet eşitliği doğal olarak sorun olmuyor. İş yaşamımın her aşamasında kadınların çoğunlukta, hatta son zamanlarda ezici çoğunlukta olduğu kurumsal yapılarda yer aldım. Bunun özel bir nedeni yok. Liyakat, yetenek, emek kıstasları yeterli.
Doğal olmak; insanlara sadece insan olarak bakmak yeterli sanırım; umarım.
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda koşulların görünmez bir el tarafından bir anda değiştirilmesini bekleyemeyiz, dönüşümün tetikleyicisi olmamız şart. Bu dönüşümün aktif bir paydaşı olarak TÜSİAD, yaklaşık son yirmi yıldır toplumsal cinsiyet eşitliğini çalışmalarının ayrılmaz bir parçası yapmış durumda. Kadınların eğitim, çalışma yaşamı ve karar alma mekanizmalarına aktif katılımı önündeki engellere ve çözüm önerilerine odaklanıyoruz. Uzmanların katkısıyla geçmişte pek çok araştırma raporlarımız ve seminerlerimizle farkındalığın yükselmesine katkı sağladık. Türkiye'nin AB üyelik sürecinde de çok önemli bir gündem konusu olan toplumsal cinsiyet eşitliğine dair Brüksel'de Avrupa Parlamentosu nezdinde ortak etkinlikler gerçekleştirdik ve Türkiye'nin uyum sürecine katkı verdik.
Tüzüğümüzde "kadın-erkek eşitliğini siyaset, ekonomi ve eğitim açısından gözeten iş insanları" olmayı amaçlarımızdan biri olarak konumlandırdık. Tüm bunları taçlandıracak şekilde, son olarak, TÜSİAD'ın açık ismini "Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği" olarak değiştirdik. Geçmişte 3 kadın başkanımız oldu ve yönetim kurulumuzda da kadın temsiline özel bir önem veriyoruz.
Özellikle gençlerin dönüşümcü gücüne inanarak iletişim kanallarına özel önem verdik: Çalışma hayatında kadın "belgesel filmi" yaptık; gençlere "kısa film yarışması" ile ulaştık; Bu Gençlikte İş Var "girişimcilik yarışmamıza" daha fazla üniversiteli genç kadının katılımını teşvik ettik. Çalışanların "aile içi şiddet"e karşı korunması için şirket politikalarının devreye girmesini destekledik. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun başlatmış olduğu İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı projesine 2015 yılından itibaren destek veriyoruz, TÜSİAD üyeleri arasında projeyi yaygınlaştırıyoruz.
Yaptığımız çalışmalarda gördük ki hangi alana odaklanırsak odaklanalım, hepsini temel kesen konu önyargılarla mücadele etmek. Son dönemde eşitlik çalışmalarımızı toplumun geniş kesimlerine ulaşan kitle iletişim araçlarında toplumsal cinsiyet eşitliğine odakladık. İletişim sektörü profesyonellerine yönelik olarak "İletişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi" yayınladık. Reklam Verenler Derneği, Reklamcılık Vakfı, Reklamcılar Derneği, Kurumsal İletişimciler Derneği, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği, İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği paydaşlarımız olarak bu rehberin yaygınlaştırılmasında bizimle iş birliği yapıyorlar. Ayrıca TV Dizilerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği projesi kapsamında Kadir Has Üniversitesi öğretim üyelerince hazırlanan bir araştırma raporu yayınladık. Ardından oyuncular, senaristler, yönetmenler, yapımcılar, kanal temsilcileri ve reklam verenlerin de arasında olduğu dizi sektörü paydaşlarıyla bir araya geldik. Sektör paydaşlarına yönelik farkındalık atölyeleri düzenledik.
Ülkemizin ekonomik, demokratik ve sosyal açıdan gelişmiş düzeye ulaşmasını kadınların aktif katılımını sağlamadan başaramayız. Çünkü "Tek kanatla geleceğe uçamayız".
Kathryn Janeway. Star Trek Voyager Kaptanı.
Eşitsizlik saçma ve yanlış olduğu için. Toplumsal ülkümüz ve iş yaşamı değerlerimiz ve de başarımızın temelinde eşitlik, çeşitlilik, özgürlük ve yaratıcılık olmalı. Bilimsel veriler de etik aklım da böyle diyor.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum