Benlik Saygımız ve Temel Taşları

    images

    Kendinizi öğrenme yolunda sizlere yardımcı olacak bir çalışmayla geldik. Siz de öz saygınızı bulmak ve önünüze temiz bir yol çizmek istiyorsanız hemen gelin bu yazımızı okuyun!

    Kişisel motivasyonumuzun bağlı olduğu kavramlardan biri "Benlik Saygımız". Benlik saygımız hayatımızdaki bütün kararlarımızın altında yatan en temel zemindir desek de abartılı olmaz.

    Hepimizin bir iç diyaloğu mutlaka vardır. Benlik algısı ve saygısı bu iç diyaloglarımızın içinde zaten kendisini duyurur. En ufak bir hata yaptığımızda durum tespiti yapan bir ses mutlaka vardır. Bakın bakalım o durumlarda o iç diyalog hangi duyguları tetikliyor hemen. Suçluluk duygusu mu? Kendimize kızgınlık mı? Hayal kırıklığı mı? Üzüntü mü? Bu duyguların içinde ne kadar süre kalıyoruz.

    Benlik öznel bir değerlendirmedir ve kişinin kendisi hakkındaki olumlu ve olumsuz değerlendirmelerini ve bu değerlendirmelerin sonucu ortaya çıkan duyguları kapsar.

    Bu yazımız da benlik algımızın ve saygımızı besleyen düşüncelerimizi anlamaya yönelik bir öz değerlendirme ile ilgili olacak.

    Bunun için aşağıdaki soruların cevaplarını hayatın içinde yaşarken arayarak ve hatta yazarak düşünmenizi önereceğim bir çalışma olacak.

    Kendini anlamayı öğrenmek, ilk aşamamız…

    Eğitim yıllarımız ne yazık ki kendimizden başka her şeyi öğrenmekle geçer. En önemlisi olan kendimizi öğrenmeye ise genelde ancak bir sorunla karşılaştığımız zaman başlarız. O da daha çok farkındalığa açık olanlarımız geçerli tabi. Yoksa karşı tarafı şuçlayarak hayat boyu aynı noktada kalmak da var.

    Ben kimim sorusu en zor sorulardan biri değil mi? Bu soruya cevap vermeye nasıl başlanır ki? Ben düşüncelerim miyim? Duygularım mı? Yaptıklarım mı, yapamadıklarım mı? Tutumlarım mı? Giydiklerim mi, kullandığım araba veya çanta mı? Ben, görüntüm müyüm? Tükettiklerim mi, ürettiklerim mi beni anlatır aslında?

    Bilincinde olmasakta her zaman kendimize verdiğimiz bir değer var. Peki bunun farkına varmak nasıl hizmet eder bize?

    Kendimize verdiğimiz değer kurduğumuz ilişkilerin kalitesini, giriştiğimiz işlerin boyutunu, hedeflerimizi, hayallerimizi, planlarımıza ve sağlığımıza kadar her şeyi etkiliyor. Yani belki de hayatta en kritik olanlardan..

    İyi haber bunu geliştirebileceğimiz.. Bunun için önce bir mevcudu anlamak lazım, mutlaka. :)

    Aşağıda kendinize verdiğiniz değeri oluşturan temel taşlara ulaşmanızı sağlayacak 20 temel soruyla acele etmeden, sindirerek düşünmenizi, hatta bir günlük gibi yazmanızı çok öneririm. Yazmak en etkili düşünme araçlarımızdan bir tanesi aslında. Bunu da tek seferde oturup cevap vermek gibi bir uygulama olarak düşünmeyin lütfen. Zamana yayarak, olaylar ve durumlar bazında yaşadıklarınızı hissederek yapınız. Ayrıca bu süreçte Eckart Tolle'dan Var Olmanın Gücü kitabını da okumanızı öneririm.

    Ve bakalım hangi cevaplar size rehber olacak.?

    Hazırsanız başlayalım.

    1) Size ait olan her şeyi aniden kaybettiğinizi hayal edin. Malınız, ilişkileriniz, ünvanınız, işiniz, arkadaşlarınız, vb. ve şu soruları sorun kendinize

    a. O zaman ne kaldı geriye?

    b. Kendi başıma kaldığımda tekrar başlamak için bana ait ne var?

    c. Bu durumda nasıl hissederim?

    d. Değer verdiğim ne kalır geriye?

    e. Kendimde bulduğum hangi güçler/kaynaklar var?

    f. O durumda dahi kendimle gurur duyduğum ne olur?

    2) Beni tanımlayan 50 sıfat yazsam neler olur?

    a. İlk akılıma gelen 20 taneye baktığımda olumlu/olumsuz dengesi nasıl?

    b. Toplama baktığımda hangileri gerçekten benim kendi deneyimlerime dayanıyor, hangileri bana başkalarının koyduğu etiketler?

    3) Başkaları beni nasıl tanımlar?

    a. İlişkilerinizde en çok öne çıkan özellikleriniz neler sizce?

    b. Başkalarına nasıl davranıyorsunuz?

    4) Beni ben yapan kişiler kimler ve onlara hangi yanımı borçluyum?

    5) Beni ben yapan olaylar neler ve onlara hangi yanımı borçluyum?

    6) Kendimi en öz güvenli ve öz güvensiz hissettiğim zamanlar ne zaman?

    7) En zorlandığım durumlar neler?

    8) En zorlandığım kişilikler kimler?

    9) Arkadaşlarımı ve sosyalleşeceğim insanları seçerken ne arıyorum?

    10) En çok hangi duyguyu yaşıyorum ve onu çağıran düşünce ve yargılarım neler?

    11) En sık yaptığım hatalar ne?

    12) Zorlanmadan edindiğim başarılar ne tip?

    13) Hangi korkularım ileriye gitmemi engelliyor?

    14) Kendimle sohbetlerim nasıl? Destekleyici? Yargılayıcı? Sorgulayıcı?

    15) Kendimi kıyaslıyor muyum? Kiminle ve ne zaman?

    16) Kendi değerini bilen bir insan olmak için başkalarına ne tavsiye verirdiniz?

    17) Benim için önemli olan şeyler ne? Hayatta hangi değerlerimden vazgeçemem?

    18) "Kesinlikle" diye başlayan 10 cümlem ne olurdu? Neden?

    19) Bundan 20 yıl sonra bugün yaptığım ne için teşekkür edeceğim kendime?

    20) Bu sorular sayesinde kendimle ilgili neler öğrendim ve bunlarla ne yapacağım?

    Yolculuğunuzun sizi götürdüğü yerleri paylaşmak isterseniz bana Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. ten ulaşmanızı da beklerim. Eşlik etmekten mutluluk duyarım.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    3000 saatlik deneyimi ve 500 saatlik eğitimi ile bir yönetici koçu ve liderlik eğitmenidir. Motiva Eğitim ve Koçluk Hizmetleri kurucusudur. “Yönetimde Koçluk Yaklaşımı” kitabının yazarıdır. AOEC temsilcisi ve global eğitmenidir. Türkiye’ye ilk uluslararası koçluk okulunu getirmiştir. BÜ İşletme’den mezuniyetten sonra, yabancı yatırımcılara bankalarda danışmanlık yapmıştır. Avrupa’da, Dubai ve Israil’de eğitmenlik ve koçluk yapmaktadır. Columbia Business School Personal Leadership Programı, Koçlukta Supervizyon, Transaksiyonel Analiz, Gestalt Yaklaşımları ile koçluk ve mentorluk birikimini zenginleştirmiştir. Türkiye’de EMCC Global Koç Assesoru, EMCC Senior Practitionar olan ilk kişidir.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.