Bilimin İncileri: Buket Şahin ile Röportaj

    DSC_9731

     Buket Şahin ile Röportaj yaptık ve kariyer yolculuğu ile ilgili konuştuk!

    Buket Şahin'in kariyer yolculuğunda ODTÜ Teknokent'teki çalışmaları ve ODTÜ Biyomedikal Mühendisliği yüksek lisansı, ilham aldığı kişiler ve çok daha fazlası yazıda! Keyifli okumalar.

    Sizi kısaca tanıyalım. Nerede doğdunuz, neler okudunuz?

    1996 yılında Karabük'te doğdum, Malatya'da büyüdüm. Babam asker olduğundan dolayı tayinimiz çok çıkıyordu. Bu yüzden birçok kez okul ve şehir değiştirdim. Liseyi Ankara'da Ufuk Arslan Anadolu Lisesi'nde okudum ve daha sonra Başkent Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği kazandım. Lisans eğitimimin ilk senesinde İngiltere'de iki aylık dil eğitimine katıldım. Bunun dışında okulumuzun bize sunmuş olduğu bir eğitim fırsatı vardı. Bu fırsattan yararlandım ve Almanya'da Jade Hochschule'de yaz okuluna katıldım. Burada sekiz arkadaşımla birlikte biyomedikal mühendisliği alanında belirli konularda eğitim aldık. Daha sonra Erasmus stajı ile Almanya'ya gittim ve Hamburg'da iki ay kaldım. Lisans eğitimimi bitirdikten sonra ise ODTÜ Biyomedikal Mühendisliği'nde yüksek lisansa başladım. Şu an eğitimim devam etmektedir.

    Şimdi ne yapıyorsunuz, hangi alanda çalışıyorsunuz?

    Şu anda ODTÜ Teknokent'te biyomedikal uygulamalara yönelik mikro akışkan çip üstü laboratuvar sistemleri geliştiren Mikro Biyosistemler firmasında ARGE mühendisi olarak çalışıyorum. Kanserin kandan likit biyopsisi yöntemi ile teşhis edilmesini sağlayan cihaz geliştiriyoruz. Kan örneği şirketimizde tasarlanan çiplerden geçiriliyor ve dolaşımdaki tümör hücreleri diğer kan hücrelerinden ayrıştırılıyor. Benim çalışma alanım ise dolaşımdaki kanser hücrelerinin ayrıştırma ve zenginleştirme metotları ve mikro kanal tasarımlarıdır. Bunun dışında, laboratuvarda deneylerde görev alıyorum. Aynı zamanda bu alanda uzmanlaşmak için yüksek lisans yapıyorum.

    Kariyerinizde dönüm noktası diyebileceğiniz anlar ve kişiler kimlerdi?

    Erasmus stajıyla yurt dışına çıkmış olmam eğitim hayatımda büyük bir yere sahip olmuştur. Gittiğim yerde gördüğüm multidisipliner sistem ilerleyen hayatımda beni farklı noktalara taşımıştır. Kişisel olarak benim için bir dönüm noktasıdır.

    Mesleğinizi ve çalışma alanınızı nasıl seçtiniz, karar anlarınız neler oldular?

    Küçüklüğümden beri sağlık sektöründe bir işte çalışmak istiyordum. Ama üniversite tercihleri yaparken mühendislik okumak istediğime karar verdim. Bunlardan dolayı biyomedikal mühendisliğini seçtim. Bu mesleği seçmeseydim, şunu biliyorum ki başka bir mühendislik dalında gene bu alana yönelirdim.

    Aileniz kariyer yolculuğunda sizi nasıl yönlendirdi, destek oldu mu?

    Tabii ki. Bütün teşekkürlerimi onlara borçluyum diyebilirim. Benim annem lise öğretmenidir. Küçüklüğümden beri her zaman derslerimde bana çok yardımcı oldu ve beni tamamen okumaya ve araştırmaya teşvik etti. Bunun dışında babam da emekli olduktan sonra medikal sektöründe çalışmaya başladı. Farklı alanlarda olsak da bana çok destek verdi ve hep yol gösterdi. Ablam da aynı şekilde bana her zaman akıl vermiştir. Ben bir karar aldığımda her zaman aileme danışırım. Kariyerimde ilerlerken onların her zaman yanımda olduğunu bilirim. Aynı zamanda babamın da bu mesleği seçmemde payı büyüktür.

    Kendinizi gelistirmek icin neler yapiyorsunuz?

    Herkesin yaptığı gibi araştırma yapıyor, okuyor ve öğreniyorum. Şu an pandemi döneminde her şey internet üzerinden (online) olduğu için bu imkandan faydalanmaya çalışıyorum. Normalde ulaşım ya da başka sebeplerle katılamayacağımız konferanslara, eğitimlere çok daha rahat ulaşabiliyoruz. Ben de vakit buldukça alanımla ilgili webinarlara, eğitimlere katılıyorum. Örneğin EMB topluluğunda farklı alanlardan başarılı bilim insanların konuşmaları olmakta, bilgi sahibi olmak için takip etmenizi öneririm.

    Hayatınıza etki eden, ilham aldığınız kişiler kimler, bize onlardan bahseder misiniz?

    Öncelikle ailem benim hayatımda her zaman rol modelim olmuştur. Onun dışında ilham aldığım birçok insan var. En önemlileri de kadın bilim insanlarıdır. Bu kişilerden özellikle biyomedikal mühendisliğinin öncülerinden Banu Onaral'ı takip ediyorum. Alanımla ilgili çalışmalarından dolayı Sunitha Nagrath ve Mehmet Toner'i takip ediyorum. Aynı zamanda eğitim hayatımdaki hocalarımdan da ilham aldığımı söyleyebilirim.

    Kendimiz gelistirmek icin hangi dijital kaynaklari takip edelim? Mutlaka okumalısın dediğiniz kitaplar var mi?

    Artık bütün bilgilere internetten kolayca ulaşabiliyoruz. Tabii ki bilgiyi güvenilir kaynaklardan taramak konusunda dikkatli olmak gerek. Bunun için Science Direct, Nature öneririm. Bunlar dışında güncel teknolojik, sektördeki gelişmeleri Linkedin üzerinden takip edebilirsiniz.

    Keyifle okuduğum kitaplara ise Uğultulu Tepeler, Stoner ve İçimizdeki Balık'ı örnek olarak verebilirim.

    Yaşam bilimleri alanında kariyer yapmak isteyen veya kariyerinin başında olan kişilere tavsiyeleriniz neler olurdu? Ne yapmalılar, nelerden kaçınmalılar?

    Ben de aslında kariyerimin başında sayılırım. Öncelikli tavsiyem alanlarını iyi belirlemeleridir. Gerçekten sevdiğin bir mesleği yapınca yorulmuyorsun. İşe isteyerek gidiyorsun ve pazartesi sendromu bir hayal olarak kalıyor ☺ Bunun dışında en önemlisi herkesin dediği gibi dil eğitimidir.

    Emek verip çalışırsanız her şeyin karşılığının olacağını düşünüyorum. Önemli olan özveriyle çabalamaktır. Hayatınız dört dörtlük olmayabilir, karşınıza engeller çıkabilir, şansınız da yaver gitmeyebilir. Bütün bunlara rağmen sizi siz yapan azminiz ve sabrınız olmalı. Biz kadınlar olarak, ayaklarımızın üzerinde durmalı, başkalarına muhtaç olmamalıyız. Önümüze bir engel çıktığı zaman kolayca pes de edebiliriz ama bu şekilde gerçek başarıyı elde edemeyiz. Karşımıza çıkan engellerden ve hatalarımızdan tecrübe edinip yola devam etmek gerek.

    Tekrar 20 yaşında olsanız neyi farklı yapardınız?

    Alanımı lisans eğitimim bitmeden belirler ve kariyer planlarımı ona göre oluştururdum. Örneğin, eğer sektörde çalışmak istiyorsanız kontakları mezun olmadan önce kurabilmek önemli. Bunun dışında dil eğitimime gerekli önemi çok daha küçükken verirdim.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    <p> </p> <p>Fulya Mina Küçüktaş, 9 Eylül 1997’de Seyhan, Adana’da doğdu. Lise döneminde tiyatro ile ilgilenen ve çocuk hakları, özellikle kız çocuklarının eğitim haklarıyla ilgili projelerde yer alan Mina, şu anda Abdullah Gül Üniversitesi’nde moleküler biyoloji ve genetik öğrencisidir. Gönüllülük çalışmaları ve kulüp etkinliklerinde aktif rol almaktan, sosyal olmaktan, psikoloji ve sosyolojiyle ilgili okuma ve araştırma yapmaktan hoşlanır.</p>
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.