Bir Bilimsel Araştırma Kuluçka Merkezi: Labredoor

    Bir Bilimsel Araştırma Kuluçka Merkezi: Labredoor Labredoor

    Yeni fikirleriyle girişimde bulunmak isteyen, birlikte öğrenip birlikte üretmek isteyen, gönüllülük esasına dayalı bir topluluk olan Labredoor'u yeni fikirlerle buluşmak, üretmek, girişim yapmak isteyen herkes için tanıttık. Keyifli okumalar! 

    Labredoor nedir, kuruluş amacı nedir, ne zaman ve nasıl kurulmuştur?

    Labredoor, herkesin özgürce buluşup fikirlerini paylaşabileceği, bu fikirleri bir projeye dönüştürebilecekleri, network edinip birlikte çalışabilecekleri bir bilim ve teknoloji topluluğudur. Ortak ilgi alanlarına sahip kişilerin toplanabileceği, sosyalleşebileceği ve işbirliği yapabileceği topluluk tarafından işletilen, genellikle kâr amaçlı olmayan bir çalışma alanıdır. Kuruluş amacı yenilikçi, azimli, bir şeyleri değiştirmek isteyen insanları bir araya getirerek onların birlikte bir şeyler üretme ve birlikte çalışma kültürünü geliştirmek adına uygun bir ortam hazırlamaktır. Labredoor, 2019 yılında Eylül ayında kurulmuştur. Hackerspace kültüründen ilham alarak bir araya gelen topluluk, aynı hedefler ve ilgi alanları doğrultusunda ilgili ve istekli herkesin bir arada yaşayıp, fikir üretip, paylaşıp, girişimde de bulunan bir topluluk olma dürtüsüyle yola çıkarak oluşmuştur. Topluluk İstanbul'da Koşuyolu'nda çalışmalarını sürdürmektedir. 

    Labredoor alt kolları nelerdir, yürütülen projeler ve kapsamı nedir, nasıl finanse edilmektedir?

    Labredoor içerisinde yürütülmekte olan projeler bağımsız araştırma projesi olması veya teknolojik girişimsel araştırmalar olması yönüyle birbirinden ayrılmaktadır. Bağımsız araştırma projeleri; merak edilen herhangi bir konu üzerinde, hobi amaçlı literatür araştırmaları, atölye çalışmaları ve deneyler ile devam ettirilen, kişilerin gönüllülük esasına göre dahil oldukları ve yaratıcı fikirlerle, basit ve uygun metotların kullanılarak geliştirilen projeleri kapsamaktadır. Burada tasarlanan projeler ile proje grupları çeşitli yarışmalara veya hackathonlara katılabilmektedir. Teknolojik girişimsel araştırma projelerinde ise proje grupları halihazırda uygun altyapı ve maddi desteğin sağlanacağı, ticari başarı odaklı teknoloji geliştirme projelerine dahil olarak, dahil oldukları projenin ticari anlamda başarılı olmasıyla birlikte bu projelerden kazanç sağlayabilecektir. Proje grupları süreç içerisinde topluluktan know-how, mentorluk veya network destekleri alabilir. Topluluğun sosyalleşme amacıyla oluşan komünite kısmı ise sosyalleşme ve bir ağ oluşturma amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu alt birim sayesinde insanlar bir araya gelerek iletişim kurabilir, birlikte çalışıp fikir üretebilir, var olan imkanları kullanarak hedefleri doğrultusunda birlikte çalışmak istediği profillere ulaşabilirler. Komünite ayağının amacı bu ortamı sağlayabilmektir. Topluluğun canlı tutulması amacıyla entelektüel veya sosyal konular hakkında etkinlikler düzenlenmekte, topluluk üyeleri bir araya gelerek farklı konseptlerde etkinlikler organize etmekte, ulusal/uluslararası araştırma projeleri yarışmalarına katılmaktadır.

    Bu girişimcilik hareketinin hizmet sunduğu alanlar nelerdir, üniversite öğrencileri adına ne gibi faydalar sunmaktadır (sunabilir) ?

    Güçlü olunan alan biyoteknoloji olmakla beraber sanat, teknoloji, bilim alanlarında entelektüel insanların hepsine imkan sunulmaktadır. Fikri olan, fikir üretmek isteyen, fikrini projeye dökmek isteyen çoğu kimse için çalışma alanı sunulmaktadır. Yürütülen çalışma alanlarının yanı sıra farklı alanlardaki fikirlere de açık olan bir topluluktur. Üniversite öğrencilerinin birçok profesyonelle birlikte kendini özgür ve eşit görebileceği, fikirlerine değer verildiği ve fikirlerinin peşinde koşmaları için destek bulabileceği bir yer Labredoor. Birlikte çalışıp üretme kültürüne hizmet eden bir topluluk ve bu sebeple üniversite öğrencilerinin kendilerini geliştirmeleri, düşünüp üretebilmeleri ve networke erişebilmeleri noktasında önemli bir destek sunuyor. Koşuyolu'ndaki merkezde var olan laboratuvarında da projeleri doğrultusunda öğrenciler projelerini yürütebilirler.

    Labredoor için gelecek hedefleri nelerdir?

    Öncelikli hedefler arasında projeleri arttırmak ve bu projelerin de ulaştığı etkinliği arttırmak sayılabilir. Bunun en önemli yöntemi de hedef odaklı olmak, girişimcilik noktasında ise bir ürün ortaya koyabilmektir. Topluluk hem tüm üyelerin bireysel başarısını hem topluluğun kendini geliştirmesini ve ilerlemesini hedef olarak belirlemiştir.

    Bilimsel araştırma projeleri dışında Labredoor içerisinde yürütülen faaliyetler, etkinlikler nelerdir?

    Labredoor'un en güçlü ayaklarından biri de komünite ayağıdır. Komünite tarafında uluslararası yarışmalar için ekipler oluşturuluyor, TEDX etkinlikleri düzenleniyor, interaktif ay toplantıları yapılıyor ve bu toplantılarda bir üye sevdiği bir konuyu seçerek interaktif ilerleyen bir sunum yapıyor, bir diğer etkinlik ise merak edilen bir alanda topluluk dışında konu hakkında uzman biri davet edilerek mangal eşliğinde samimi sohbetler yapılıyor, üyelerin birbirini daha yakından tanımak ve yeni üyeleri de topluluğa kazandırmak adına buluşmalar düzenleniyor, özel günlerde sosyalleşme amacıyla yapılan etkinlikler bulunuyor, film geceleri düzenleniyor. Labredoor, tanışmak ve topluluğa dahil olmak isteyen herkes için el uzatıyor.

    Gönüllülük esasına dayalı olarak üye kabul ediyor musunuz, üyeler için sunduğunuz çalışma alanları var mıdır?

    Gönüllülük esasına dayalı olarak üye kabul ediliyor. Üye olmak isteyen herkes sosyal medya aracılığıyla ya da Koşuyolu'ndaki merkeze gelerek iletişime geçebilirler. Ayrıca sosyal medya hesaplarından duyurulan etkinliklere katılarak topluluğu daha yakından tanıyabilirler. Üyeler için açık olan proje kanalları bulunuyor, var olan fakat yarıda kalan ya da halihazırda devamlılık sağlamayan projeleri de devam ettirebilirler, Kendi ürettikleri bir fikri sunabilir ve projeye de dönüştürebilirler.

     CampusWin yazarları Meltem Akçay tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    Milyon Kadına Mentor programı, CampusWIN Akademi gönüllülerinden oluşan bir çember.
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.