Belki de rüzgârın savurduğu yer o kadar da fena değildir. En doğru karar kime göre, neye göre? Master mı, iş hayatı mı? Kafasında bu sorular dönenler içeri!
Sık duyduğum bir cümle var bu aralar: "Kendim için en doğru seçimi yaptığıma emin olmak istiyorum."
Bu, insan olmamız nedeniyle doğal karşılanması gereken bir ihtiyaç gibi görünse de, fazla sınırlayıcı bir yaklaşım. Yaşadığımız her deneyimde, birinden duyduğumuz bir yorum sonrasında, seçimlerimize verilen tepkiler karşısında her an değişirken en doğrudan bahsetmek pek gerçekçi değil.
Mezuniyeti yaklaşan biriyseniz bazen her yandan gelen yorum balonları başınızı döndürür. (Teker teker de gelmezler üstelik!)
"Master mı yapsan sen?"
"Akademisyenlik ne iyi olur, ömür boyu kendine çalışırsın."
"Vakit kaybetmeden iş hayatına atılmalı, yol almalısın."
"Bir an evvel yolunu çiz. Hayat kolay değil, kendini garantiye al."
Kimse "Sen ne istiyorsun? İhtiyacın olan ne?" diye sormaz. Sanki hayat düz bir çizgiyi adımlamaktır da biz yapmıyoruzdur. Bir mozaik ya da kolaj olduğunu kimse hatırlamaz. İhtiyacımıza, hayallerimize, elimizdeki tabloyu gelecekte nasıl hayal ettiğimize göre şekillenir seçimler, hayatımızın renkleri, etiketler…
Size birkaç önerim var:
- Önce kulaklarınızı açın ve herkesi (bir) dinleyin.
- Sonra kulaklarınızı tıkayın ve kendinizi (bin) dinleyin. ,
- Ve sorun… Neden master yapmak istiyorum, hangi konuda uzmanlaşmak istiyorum, master yapınca o etiketle ne yapacağım?
- Yine sorun… Hemen çalışmaya başlamam gerekiyor mu, niye hemen çalışmaya başlamam gerekiyor, daha işime yarayacak bir iş alternatifi bulana kadar yapabileceğim daha etkili/faydalı/anlamlı bir şey var mı?
- Bir de şöyle sorun… 3. bir yol olabilir mi? "Belki biraz çalışır sonra hangi konuda uzmanlaşmak istediğime ona göre karar veririm. Belki iş yerim azmimi görür ve bana yatırım yapmaya karar verir de o çok istediğim uzmanlaşma fırsatını yakalarım. Belki master yaparken harika bir iş bulurum ve daha bilinçli bir potansiyel profesyonel olarak iş hayatına adım atarım. Belki de…"
Yüksek öğrenime devam etme kararı, akademisyen olma amacı da taşıyabilir, çalışmak istediğiniz alanda destekleyici bir derinleşme aracı da olabilir. Önemli nokta, bu deneyime ayıracağınız zamanda daha faydalı bir şey yapma ihtimaliniz olup olmadığına bakmaktır. Fırsat Maliyeti ya da İkâme terimlerine bir göz atmakta fayda vardır.
Kariyer dediğimiz yol/yolculuk hiçbir zaman tek kaynaktan beslenmez. Bu yol doğrusal olmadığı gibi esnek bir vizyonerlikle daha anlamlı hale gelir. Tabii ki hedef koymak, plan yapmak yani odaklanabilmek önemlidir. Sadece adımlarımızın gittiği yerin gerçekten gitmek istediğimiz yere yöneldiğinden emin olmak gerekir.
Daha başka bir bakış açısıyla anlatayım ve sonlandırayım. Şu an aklınızdaki rüya alternatifleri içinden hangisini görmek istediğinize karar veremiyorsunuz. "Rüya bu kontrolü mü olur?" diyen dış mihraklı iç sesi bir süre susturmanız ve yaşamınızı yani en büyük rüyanızı yönlendirebileceğinizin farkında olmanız gerekiyor. Bazen uykuya dalmanın gerekliliğinden bazen de kendinizi o uykudan en verimli anda uyandırmanız gerektiğinden bahsediyorum. Bu metaforu her türlü ve aslında iradenizde olmadığını düşündüğünüz durumlarda aklınızda tutmanız dileğiyle.
Aydınlanmak için bknz. Kontrollü Rüya Görmek***
Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Seray Nâsırlı tarafından yazılmıştır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum