Malzeme Mühendisi Ne Yapar?

    Malzeme Mühendisi Ne Yapar?

    STEAMWIN Kadınları yayınında Sabancı Üniversitesi Asst. Profesör, Surgitate Kurucusu Özge Akbulut'u ağırladık. Malzeme mühendisliğini merak edenler buraya!

    Özge Akbulut, malzeme mühendislerinin çalıştığı alanı ARGE ve ürün tasarımı olarak gördüğünü ifade ederek, sektörde fark yaratmak isteyen bir öğrencinin ürün tasarımı ve ürünün nasıl üretileceği konusunda iyi olması gerektiğini belirtiyor. Malzeme mühendislerinin güçlü yanını hem dizayn sırasında malzemeyi seçebilmeleri hem de o süreci tasarlayabilmeleri olarak tanımlıyor.

    Canlı yayından öğrenciler için ön plana çıkan notlar

    • Bir lisans öğrencisinin her zaman özgeçmişimi nasıl geliştiririm diye düşünmeli.
    • Bir mühendisin arkasında durması gereken en büyük şey tecrübedir.
    • Ürün tasarımı alanında bir çizim programı kullanmayı öğrenerek kendinizi geliştirin. Staj ve projeler ile eğitimini destekle.
    • Malzeme mühendisliği ile metalürji malzeme mühendisliği bölümleri farklıdır. Malzeme mühendisliğinin altında metaller de vardır ama geneli kapsamaz. Malzeme mühendisliği denildiğinde polimerler, seramikler, nanoteknoloji ve kompozit malzemeler anlaşılır. Metalurji malzeme mühendisliği çalışma alanları tenis raketinin karbon fiber tutacak yerinden başlayarak, çok hafif bisikletler, tekstil malzemeleri ve çimentoya kadar çok geniş bir alana sahiptir.

    Canlı yayından girişimciler için ön plana çıkan notlar

    Girişimci olmak, bir orkestradaki her türlü enstrümanı sizin çalmanıza benzer.

    • Girişimcilikte başarısızlığa uğramamak için iş ortakları, iş ortaklık sözleşmesinin ve yola çıktığımız insanlar çok önemlidir.
    • Hangi fikir iyi, hangisi kötü düşünmek için tecrübeye ihtiyaç vardır. İyi fikir gelene kadar kendinizi geliştiriyor olmanız lazım ki fikir geldiği zaman ne yapacağınızı bilemez durumda olmayın.
    • Akademisyenlik ile girişimciliği aynı anda sürdürmede önemli olan; yaptığınız AR-GE çalışmalarını üniversite araştırmaları ile üst üste koyabilmektir. Şirkette üretilen ürün akademisyenliğin bir parçası olarak yapıldığında ve bu sizin tanınırlığınızı artırdığında iki iş birbirinden çok da ayrı değildir. Hatta iki işin birbirine hizmet etmesi çok avantajlıdır. 
    • İki ya da üç işi aynı anda yapmayı düşünenler, işleri olabildiğince kesiştirmeli.

    Canlı Yayın: Malzeme Mühendisi Ne Yapar?

    Surgitate Kurucusu, Akademisyen Özge Akbulut ile "Malzeme Mühendisi ne yapar?" Canlı Yayını

    Özge Akbulut'u tanıyalım

    Sabancı Üniversitesi Malzeme Mühendisliği mezunu olan Özge Akbulut, MIT'de doktorasını yaptıktan sonra Harvard Üniversitesi'nde iki sene kadar doktora sonrası çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. 2012 yılında Türkiye'ye geri dönerek hep istediği Sabancı Üniversitesi'nin akademik kadrosunda yerini aldı. Halen Sabancı Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine devam eden Özge Hanım, 2014 yılında girişimcilik alanında kurguladığı Surgitate adlı şirketi kurdu. Malzeme mühendisliğinin birçok mühendisliğin kesiminde olduğunu fark etmesi ile bu bölümü tercih ettiğini belirten Özge Hanım, günümüzde yüksek teknolojili aletlerin tamamının içerisindeki malzemelerin fonksiyonlarını yükselterek daha iyi hale getirebildiğimizi ifade ederek, her mühendisin ihtiyaç duyduğu bir mühendis olma halinin hoşuna gittiğini belirtiyor.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.