Bu yazımızda kurumda şiddetin en belirgin ve yaygın hali olan "mobbing" konusunu masaya yatırıp kapsamını, nasıl gerçekleştiğini ve mobbingin önlenmesi konusunda neler yapılabileceğini anlatacağız.
Mobbing (Bezdiri) Nedir?
Mobbing iş yerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi veya kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik olarak devam eden; yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı uygulanan bir çeşit psikolojik şiddettir. Bu şiddet bireyi çaresiz ve savunmasız bir halde bırakır.
Mobbing yalnızca çalışanları değil, psikolojik şiddetin gerçekleştiği kurumu da etkilemektedir. Mobbing sebebiyle kurumlar başarılı çalışanlarını yitirebilir, psikolojik olarak etkilenen çalışanlarının iş verimin düşmesi sebebiyle zarara uğrayabilir ve kurumsal olarak saygınlıklarını yitirebilir.
Mobbing Ölçütleri
İş yerinde yaşanan her türlü olumsuz olay ya da tartışma mobbing olarak adlandırılamaz. İş yerlerinde mobbing olgusundan bahsedebilmek için olumsuz davranışların bazı unsurları içermesi gerekmektedir:
Mobbingin Ortaya Çıkışı
Mobbing uygulayan ve uygulanan kişilerin kurum içerisindeki hiyerarşisine göre yatay ve dikey mobbing olarak ikiye ayrılır:
Dikey Mobbing
Dikey mobbing üstlerden astlara ya da astlardan üstlere yönelen, aynı zamanda iki yönlü de olabilen psikolojik taciz türüdür. Bu taciz biçimi amirin astlarına uyguladığı ya da astların bireysel olarak veya birlikte hareket ederek amirlerine uyguladıkları olumsuz davranışlar olarak karşımıza çıkar.
Yatay Mobbing
Yatay mobbing aynı düzeyde veya aynı hiyerarşik grupta olanların birbirlerine karşı uyguladıkları davranışların bütünüdür. Birbirleriyle fonksiyonel ilişki içinde olan eşitler birbirlerine mobbing uygular.
Mobbing Sayılabilecek Davranışlar
Mobbing sayılabilecek davranışlar uygulamada 5 farklı grupta ve 45 ayrı davranış biçimi olarak tanımlanmıştır. Şimdi bu davranış gruplarına yakından bakalım:
1.Grup: Kişinin iletişim ve kendini ifade etmesini kısıtlayan davranışlar
2. Grup: Kişinin sosyal ilişkilerine saldırma
3. Grup: Kişinin itibarına zarar veren davranışlar
4. Grup: Kişinin yaşam kalitesine ve mesleki durumuna yönelik davranışlar
5. Grup: Kişinin sağlığını doğrudan etkileyen davranışlar
İş yerlerinde Mobbing Süreci
İş yerlerinde rahatsız edici davranışlarla kendisini gösteren mobbing, bu davranışlarla başlayarak mağdurun işten ayrılmasına varana kadar bazı aşamalardan geçer.
İlk olarak psikolojik tacizi uygulayanla mağdur arasında tartışmalar/sürtüşmeler baş gösterir. Bu aşamada gerçekleşen davranışlar mobbing olarak nitelendirilemez ancak zamanla belirli bir sıklıkla gerçekleşmeye başlayıp şiddetini artırmaya başladığında adım adım mobbinge yaklaşır.
Zamanla daha saldırgan ve cezalandırıcı biçimde ortaya çıkan bu davranışlar mağdurun üzerindeki baskının artmasına sebep olurken yine mağdur hakkında yönetime şikayetler gitmeye başlar.
Yönetimin, gerçekliği saptırılmış bilgilerle mağdura karşı ön yargısının oluşmasının sağlanması da baskının en üst seviyeye çıktığı andır. Halihazırda mağdura karşı olumsuz bir ön yargıya sahip yönetim, mağdur hakkındaki asılsız suçlamaları kabul ederek mağdur hakkında disiplin uygulamaları başlatıp hak ihlalleri yapabiliyor.
Son aşamada ise psikolojik tacizden fazlasıyla etkilenen mağdur ya kendi isteğiyle işten ayrılır ya da işine son verilir. Uygulanan mobbingin boyutuna ve mağdurun ne kadar etkilendiğine bağlı olarak mağdur, çalışma hayatından tamamen vazgeçebilir ve tıbbi/psikolojik yardıma gereksinim duyabilir.
İşyerlerinde Mobbing'in Önlenmesi
Hem kurumlar hem de çalışanlar açısından oldukça olumsuz etkiye sahip olan mobbing,başarılı bir liderlik ve önleyici kurum politikaları ile önlenebilir. Bu konuda kurumların önceliği;
Mobbing Hakkında Kısa Bir Araştırma
2013 Haziran ayında PERYÖN ve Towers Watson tarafından düzenlenen "Mobbing Araştırması"na çeşitli sektörlerden 143 katılımcı veri sağlamıştır. Mobbinge yönelik çeşitli soruların yöneltildiği bu araştırmada şirketlerin verdikleri cevaplar tablolaştırılarak görsel hale getirilmiştir.
Mobbing alanında verilen savaşın en önemli kısmı olan farkındalık konusunda katılımcı şirketlerin oldukça düşük bir oranda farkındalığa sahip olduğu görülmektedir.
Farkındalık oranının azlığıyla yakından ilgili olan mobbinge karşı izlenecek yol ile ilgili eğitim verilmesi hususunda da yine oranın oldukça düşük olduğu gözlemlenmiştir.
Çalışanlara gerekli eğitimin verilmemesinin bir sonucu olarak da mobbing ile ilgili bilginin büyük çoğunluğunun yazılı ve görsel basın tarafından öğrenildiği görülmektedir.
Mobbing raporlarının sayısı hakkında sorulan soruya ise şirketlerin büyük çoğunluğunun "hiç" yanıtını vermesinin ise mobbingin yokluğuna mı yoksa raporlanmayışına mı dayandığı kesin olarak bilinememektedir.
Rapor edilen mobbing vakaları içerisinde ise en çok görülen "iş ile ilgili sert tepkilere maruz kalınması" olarak karşımıza çıkmış ve bunu "yetenekleri göstermenin engellenmesi" ile "aşırı yoğunlukta iş talep edilmesi" izlemiştir.
Raporlanan mobbing vakalarının azlığında şirketlerin mobbing karşısında rapor etmeye yönelik bir mekanizma oluşturmamaları ya da mobbing şikayetlerini titizlikle değerlendirecek bir yapılaşmaya gitmemelerinin de payı olduğu şirketlerin bu konuda verdikleri yanıtlardan çıkarılabilir.
Yukarıda da ele alınan mobbingin ortaya çıkma nedenlerinden "yetersiz liderlik" i, şirketler de mobbingin ortaya çıkmasında en büyük etken olarak görmüşlerdir.
Sonuç itibariyle, ülkemizde şirketler tarafından uygulanan düzenlemeler, çalışan memnuniyetini sağlayacak düzeye ulaşmış görülmemektedir.
Şirket verimliliği ve imajının güçlendirilebilmesinin yanı sıra çalışan bağlılığının arttırılabilmesi için mobbing'e yol açan şirket içi koşullar, mobbing uygulayanların bu şekilde hareket etmelerinin nedenleri ve mobbinge uğrayanların bu durumla nasıl başa çıkmaları gerektiği dikkatle ele alınmalıdır.
Aynı paralelde çalışanlara gereken destek; yasal mevzuatı da içine alan eğitim, psikolojik yardım ve şirket içi mekanizmaları içerecek bir çerçeveye oturtulmalıdır. Bu noktada mobbinge karşı en önemli görev, üst yönetimin liderliğine düşmektedir.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum