Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken 10 Kitap

    Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken 10 Kitap

    İstediğiniz bölüm olan psikolojiye başladınız ve aklınızda o soru belirdi: Ne okumalıyım? İşte size bu denize dalmak için güzel bir başlangıç olacak bir kitap listesi. Keyifli okumalar!

    1) Günübirlik Hayatlar, Irvin D. Yalom

    Bu kitapta Irvin Yalom'un üzerinde çalıştığı ve kendini de etkileyen vakalarla haşır neşir olacaksınız. Odağında hayatın anlamı ve ölüm korkusu olan bu vakalarda yalnız danışanların değil, Yalom'un da süreç boyunca yaşadığı zorlukları, hikayelerin kendi hayatındaki izdüşümlerini göreceksiniz. Özellikle psikoterapiye ilginiz varsa, okumanız gereken kitaplar arasında olduğunu düşünüyorum.

    2) Incognito, David Eagleman

    "Siz daha tehlikeyi algılamadan, ayağınızı fren pedalının üstüne götüren kim? Neden sır saklamakta böylesine başarısız, nedenini bilmeden birini çekici bulmakta bu kadar başarılıyız?" Beyninizin derinliklerini, davranışlarınızın temellerini, sizin varlığından haberdar olmadığınız "siz"i olabilecek en basit ve eğlenceli dille anlatan bir kitap Incognito. Kitabı bitirdikten sonra ufkunuzun genişlediğini hissedecek ve beyninizin potansiyelini keşfedeceksiniz.

    3) Değişen Be(y)nim, Sinan Canan

    Sinirbilimci Sinan Canan'ın bu kitabında yalnızca öğrenmeyecek, aynı zamanda bolca eğleneceksiniz. Canan, salt bilgi sunmak yerine bilgilerini resimlerle, örneklerle pekiştirmiş ve ortaya beyinle alakalı oldukça ilgi çekici bir kitap sunmuş. Bizlere de yalnızca okuyup, üzerine düşünme kısmını bırakmış.

    4) Sessiz Oda, Lori Schiller

    Sessiz Oda, şizofreni hastası bir kadın olan Lori Schiller'in hayatını, zorluklarını, hastalığının sürecini kendi kaleminden okuyabileceğiniz bir kitap. Şizofreni'yi yalnızca bir hastalık, bir tanı olarak değil de tüm boyutlarıyla, hastaya yaşattıkları ve kattıklarıyla görmek istiyorsanız, bu kitap tam da sizin için yazılmış.

    5) Hitler İsteseydi, Ali Dönmez

     Hitler isteseydi tanımadığınız birini elektrikli sandalyesine oturtur ve düğmeye basar mıydınız? (P. Meyer) Ali Dönmez'in bu kitabı, sosyal psikoloji hakkında bazı deneyleri, güncel konular hakkında makaleleri içeriyor. Aynı zamanda bir ders kitabı da değil.

    6) Dinle Küçük Adam, Wilhelm Reich

    Tek bir cümleyle özetlemek gerekirse, gücü eline alabilmiş bir insanın neler yapabileceğine şahit olmak istiyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız. Özellikle sosyal psikolojiyle ilgilenenler için çok uygun bir kitap olduğunu düşünüyorum.

    7) Deliliğin Tarihi, Micheal Foucault

    Günümüzde psikoloji en önemli sosyal bilimler arasında ve çoğu insan için bir psikologla görüşmek ihtiyaç haline geldi. Peki geçmişte psikolojik hastalıkları olan insanların durumlarını hiç düşündünüz mü? "Deliliğin" tarihini merak ediyorsanız, bu kitabı kaçırmamalısınız.

    8) Suç ve Ceza, Dostoyevski

    Psikoloji okumak yalnızca psikolojiyi okumak mıdır? Kurgu romanlardan psikolojik tahliller çıkarılamaz mı? Bana sorarsanız çok da güzel çıkarılır; özellikle böyle bir kalsikten... Suç ve Ceza bu anlamda her psikoloji öğrencisinin okuması gereken bir kitap.

    9) Eylül, Mehmet Rauf

    Psikoloji ve roman demişken edebiyatımızın ilk psikolojik romanı olan Eylül'ü es geçmek olmaz. Mehmet Rauf bu eserinde umutsuz bir aşkı psikolojik boyutlarıyla çok güzel anlatmış. Bir roman okuyayım hem psikolojik olsun hem de edebi yönü çok kuvvetli olsun diyorsanız Eylül'ü kaçırmayın derim.

    10) Kardeşimin Hikayesi, Zülfü Livaneli

    Bu liseteye, beni en çok etkileyen kitabı koymasam olmazdı. Güzel bir kurgu, yalın bir dil ve çıkarılabilecek iyi psikolojik tahliller arıyorsanız bir göz atmanızda fayda var. Bonus olarak bitirdikten sonra "Ee , neydi bu şimdi?" dememe garantisi verebilirim.

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Cansu Öztürk tarafından yazılmıştır.  

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.