Çocukları STEM alanına çekmek düşünüldüğünden çok daha basit. Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Kübra Kahraman, çocukları The Simpsons'ta bile görebileceğimiz STEM'e nasıl teşvik edebileceğimizi yazdı.
Boğaziçi Üniversitesi'nde okul öncesi öğretmenliği üçüncü sınıf öğrencisiyken "Okul Öncesinde Fen ve Matematik Eğitimi" dersinde Canan Hoca sayesinde STEM eğitimi ile tanıştım. Daha önce hiç kimseden duymadığıma, okul öncesi kurumlarındaki deneyimlerimde gözlemlemediğime çok şaşırmıştım. Öğretmenlerin bu konuda bilgi sahibi olmaları, okul öncesi öğrencilerinin ilkokula hazırlık süreçlerinde fen ve bilim, teknoloji, mühendislik, matematik gibi alanları tanımasında çok önemli. STEM eğitimini, öğrencilerin gelişimsel ihtiyaçlarına uygun hale getirerek, okul öncesi dönemde de uygulayabileceğimizi gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Özellikle 5-6 yaşta artan merak ve keşif duygusu sayesinde çok eğlenceli ve faydalı erken STEM etkinlikleri yapabiliriz.
STEM eğitimini yaygınlaştırmak ve daha çok çocukla buluşturmak için çizgi filmler de bize bazı fikirler sunmakta. Yıllardır izlediğim ve şu an 29. sezonu yayınlanan The Simpsons dizisinde, 29. sezonun 10. Bölümünde bir STEM konferansı örneği ile karşılaştım. Eğer önceden STEM eğitimi konusunda deneyimim olmasaydı, bu bölüm dikkatimi çekmeyecekti. Çocukların bilim ve teknoloji kavramları ile iç içe olmasını bizlere gösteren bu bölümü çok sevdim. Bu çizgi film örnek alınarak, diğer çocuk çizgi filmlerinde de STEM eğitimine odaklanılırsa çocukların da dikkati çekilebilir ve bilim, mühendislik ve matematik kavramları hayatlarına girmiş olur. Daha sonra da bu, aileler veya öğretmenler tarafından etkinliklerle desteklenirse çocuklara yaratıcı düşünmeyi, problem çözmeyi, iş birliğini öğretebiliriz!"The Simpsons" bölümüne biraz daha ayrıntılı bakarsak, Lisa 8 yaşında, müziğe, derslerine, ve bilime çok ilgili bir kız. Abisi Bart ise 10 yaşında ve sürekli haylazlık yapan, derslerine çalışmayan birisi ve bu yüzden ailesi ve öğretmenleri bu konuda dertli. Lisa sayesinde ailecek bir STEM konferansına gidiyorlar. Bu konferansta yoga Matematiği, meth-amatics, nükleer güç, Tom ve Jerry'nin matematiği gibi ilginç stantlar var ve hepsi Lisa'nın ilgisini çekiyor. Bart ise sadece komik cansız mankenlere bakar. O sırada bir kimya mühendisi Bart'ı kimya standına davet eder. Bart isteksiz bir şekilde gider o sırada çeşitli kimyasallarla oynarken küçük bir patlama olması onun ilgisini çeker. Bu sayede kimyaya olan ilgisi başlar. Evin bahçesindeki ağaç evinde sürekli deneyler yapar, "inorganik kimyanın ilkeleri" isimli kitabı gizlice okulda okur, geceleri odasında deneyler yapar ve son olarak okuldaki yetenek gösterisine katılır. Onun bu ilgisi herkesi şaşkına çevirir ve kimse gerçekten ilgili olduğuna inanmaz. Başta mühendisin önlüğünün çok resmi olduğunu düşünürken daha sonra kendisi de önlük giyer, koruma gözlüğü takar, yani yaptığı işe gerçekten önem vermekte ve kendisini de tehlikelerden korumaktadır. Yetenek gösterisinde herkes onun kimyasalları kullanarak kötü bir şey yapacağını düşünür, fakat annesi ona inanır. Bart ise kimyasal maddeleri kullanarak farklı ve hoş bir ışık gösterisi hazırlar. Herkes ona hayranlıkla bakar. Çizgi filmi espriyle bitirmek için ise tam annesini yanına gelip "sana inandığım için pişman olmayacağımı biliyordum" diyerek sarılır. Bart ise "buna inanmamalıydın" der gülerek ve o anda okulda bir patlama sesi duyulur ve kapı pencerelerden pembe yapışkan maddeler akar. Son sahnenin gülünçlüğünü görmezsek, burada STEM disiplinlerine yönelimin, derslerine ve çevresine ilgisiz çocukların bile içinde saklı kalmış yetenek ve ilgi alanlarını ortaya çıkardığını anlayabiliriz.
STEM eğitimini okul öncesi çağı çocuklarına çizgi film, drama, oyun gibi tekniklerle tanıtabilir ve bir alt yapı oluşturmalarına olanak sağlayabiliriz. Bu sayede ilgilerini, olumlu tutumlarını veya yeteneklerini ileride daha kolay ortaya çıkarabilirler – neden olmasın!Kaynakça
Chesloff, J. D. (2013). STEM education must start in early childhood. Education Week, 32(23), 27-32.
Kazakoff, E. R., Sullivan, A., & Bers, M. U. (2013). The effect of a classroom-based intensive robotics and programming workshop on sequencing ability in early childhood. Early Childhood Education Journal, 41(4), 245-255.
Yazar Hakkında: Kübra KahramanBAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum