"STEM Lider Öğretmen Serim DURMAZTÜRK tarafından yazılan ve STEM'i anlatan bu güzel yazıya hepinizi bekleriz! Keyifli Okumalar!"
Çağın hızla gelişip ilerlemesiyle eğitim öğretim modelleri de gelişim göstermektedir. Bu modellerden biri de STEM. Öyleyse, STEM nedir?
Fen Bilimleri (Science, Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik(Mathematics) disiplinlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir öğretim modelidir.
Aslında bunun ilk bakışta STEM'in görünen yüzü olduğunu söyleyebilirim.
Bu programa dâhil olduğunuzda STEM'in görünenden daha fazlası olduğunu kavrıyorsunuz.
Ana başlıklarla ilgili teorik bilgilerin yanı sıra uygulamaya geçmek istediğinizde sadece edindiğiniz bu bilgilerle yetinmeyip farklı düşünme yöntemleri de geliştirmenizin gerekli olduğunu fark etmeye başlıyorsunuz.
Hazırladığınız BTHP'ler (Bilgi Temelli Hayat Problemi) ile ilişkili diğer branşlarla birlikte araştırma ve sorgulama yapıyorsunuz, öğrenciler adına farklı düşünme yöntemleri geliştirerek onlara rehber olmayı planlıyorsunuz. Öğrencileri makineleşmeye yönlendirmek yerine aksine makineleştirmekten uzaklaştırıp onları üretici, ürün geliştirici bireyler olmaları için yönlendirmeyi amaçlıyorsunuz.
Çocukların ürün geliştirme süreci adına (STEM kitabında yer alanlara ek olarak kendi hazırladığımız BTHP'ler için) malzeme temini de yaratıcı düşünmenize yardımcı oluyor: Hangi nesneyi hangi amaçla kullanabiliriz gibi (örneğin, bir dondurma çubuğunun ucuna yeşil krepon kâğıdı ile şekil vererek ağaç oluşturmak. Özellikle içinde bulunduğumuz bu Covid-19 sürecinde sokağa çıkmanın ve malzeme temininin zor olmasından ötürü uzaktan eğitim vererek işlediğimiz STEM derslerinde öğrenciler de eldeki malzemelerin nasıl farklı şekillerde kullanılabileceğini kavradılar.)
STEM derslerinde, konuların diğer branşlarla ilişkisi açısından incelersek, öğrencilerin farklı branşlardaki temel MEB kazanımları dışında mühendislik, matematik gibi branşlar için yaptıkları hesaplar karşısında sonuçların neler olabileceğini öngörmeleri açısından da farklı yorumlama yapabilme yeteneklerinin gelişmesinde faydası olacağını düşünüyorum.
Tabii ki bu STEM derslerinin aksama olmadan işleyebilmesi için en önemli unsurlardan birisi de doğru ve anlaşılır bir "Ders Planı" hazırlanmasıydı.
Ders Planı hazırlanması aşamasında, BTHP oluştururken birden fazla farklı disiplini aynı konuda toplamak ve bu BTHP'ye sınırlamalar getirmek en fazla zamanımı alan bölüm diyebilirim.
Ders planı yazılırken bu dersi sadece kendiniz işleyecekmiş gibi hazırlamamalısınız. Hazırladığınız BTHP'ler, kullanılacak malzemeler, sınırlamalarınız açık ve anlaşılır olmalı. Ayrıca, ders planınızda kısaltmalar, ufak çizimler gibi sadece kendinizin anlayabileceği ufak notlar düşmemelisiniz. Ders planınızı okuyan başka bir öğretmen de o plana uygun, dersin aksamayacağı, açık ve anlaşılır bir biçimde dersi işleyebilmelidir.
"Ürün Geliştirme" bölümünde daha önceden "Fikir Geliştirme" kısmında öğrencilerin geliştirdikleri fikirlerin modellere dönüştürülme esnasında farklı hayal güçlerinden farklı ürünler ortaya çıkarmaları belki de dersin en keyifli kısmı oluyor.
STEM öncesi işlediğim derslerde çocuklar için teoride kalan bilgilerin STEM sonrası onlar adına pratiğe dönüşmesinin, hem derse olan ilgilerinin artması, hem de yaratıcılıklarının gelişmesi adına gözle görülür olumlu bir değişiklik yarattığını gözlemledim.
STEM eğitimi sonrası, bu eğitimin kendime olan katkılarından bahsedersem, pratik düşünme becerilerimin geliştiğini, farklı sorunlara farklı çözümler getirme, ürün tasarlayıp geliştirme ve öğrencilere soyut kavramları somutlaştırabilmek için bu ürünleri kullanarak, öğrencilere konu bazlı ulaşımımda rahatlık sağladığını söyleyebilirim.
STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim Programı kapsamında emeklerini esirgemeyen,
Benay TÜMKAYA, Cüneyt DOSTOĞLU Hocalarıma ve Prof. Dr. Mehmet Sencer ÇORLU Hocamıza, bu eğitimimde bana olan katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. STEM GELECEKTİR.
Serim DURMAZTÜRK
Bahçeşehir Koleji Anadolu Lisesi Ömerli Kampüsü Fizik Öğretmeni
STEM Lider Öğretmen
BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum