1) STEM Lider öğretmeni olma sürecinizden kısaca bahsedebilir misiniz?
STEM lider öğretmen olma sürecinden bahsedecek olursak, Ankara'da gerçekleşen ilk buluşmamızda 40 öğretmendik.
2015-2016 yılı STEM Bütünleşik Öğretmenlik projesinin ilk yılıydı. İlk toplantımızda Sencer Çorlu hoca bizlerle projeye dair bir görüşme yaptı. 8 ay boyunca her ay bir Cumartesi olacak şekilde eğitimlerimiz yüz yüze devam etti. İlk gün sonunda şu cümleyi kurduğumu hatırlıyorum; "bir altyapısı olan ve uzun süreli devam edecek bir program ile tanışıyoruz". Belirli ödev ve sorumlulukları, ders planı oluşturma gibi yerine getireceğimizi öğrendik. Yılsonunda STEM Lider Öğretmen Sertifikası alarak sonraki süreçte de yaygınlaşmaya devam edeceği söylendi. Bizler ilk öncüler olacaktık ve bu büyük motivasyon oldu. 8 ay süresince toplam 92 saatlik bir eğitim aldık.3) STEM eğitimi sizin için ne ifade ediyor? Nasıl tanımlarsınız?
STEM eğitimi ile tanışmadan önce matematiği iyi öğreten bir öğretmen olarak kendimi görüyordum. Fakat ülkemizdeki seçme yerleştirme sınavlar ve müfredat ile çocukları daha çok çoktan seçmeli sorulara hazırlıyoruz. Yazılı sınavlarımızda da daha bilgiyi anlama, kavrama düzeyinde sorular soruyorduk. Ancak STEM eğitiminde proje odaklı, süreç odaklı bir eğitim modeli ile beraber aslında bilgiyi faydalı hale getirmeyi kavradık, benim adıma en önemli kısım bu oldu. Teoriyi uygulamaya geçirme, yani bilgiyi faydalı hale getirme noktasında STEM eğitiminin eğitimde aradığımız çözüm olduğuna inanıyorum. Hem disiplinleri bir araya getirmek, hem kendi alanımızda müfredatın biraz daha ötesine geçebilmek, hem de kendimizin ve öğrencilerimizi ilgi alanları çerçevesinde bunu şekillendirme imkânımızın olması, yani aslında esnek bir müfredat izlemek öğretmenliğimizde, mesleğimizde tatmin noktasında ihtiyaç duyduğumuz durum olduğunu düşünüyorum. Daha iyi öğretmen olma arzumuz etrafında ne kadar kendimizi geliştirirsek, değişimi de aslında bizler sağlamış olacağız. Yüksek lisansa başlamamı sağlayan daha çok öğrenme, daha çok araştırma isteğimi de sağlayan aslında STEM eğitimi ile beraber oldu. Bence STEM eğitiminde bu uygulamayı öğrenci ile buluşturabilmek için öğretmenin de ciddi bir altyapıya sahip olması gerekir. Bu nedenle bana göre STEM eğitiminin en önemli çerçevesi, hem öğrenciye hem öğretmene öğretici bir süreç olması.
Eklemek istedikleriniz:
STEM eğitimi ile edindiğimiz en büyük kazanım farklı boyutlarda düşünme imkanı. Ben matematiği iyi biliyorum evet ama fizik ve biyoloji ile ilgili ve hatta mühendislik alanları ile ilgili bu süreçle beraber bilgi ediniyoruz. Kendimizi bu şekilde daha donanımlı hissediyoruz. Diğer disiplinlere karşı merak oluştu bende, yeni bir öğrenme sürecine girdim. Öğrencilerimizden önce bizler kendimizi hazırlıyoruz ve öğrencilerimize daha etkili bir aktarım süreci sağlıyoruz. Bence öğrenmede, aynı Maslow hiyerarşisinde oldu gibi, kendini gerçekleştirme, yani kendine yetememe duygusu oldukça aslında kendimizi yetiştiririz. Ve yeni eğitim modelleri biz öğretmenlerde bunu sağlıyor. Eğitimin içeriğine, ürün süreç birlikteliğine odaklandık STEM eğitimi ile. Sonuç değil süreç odaklı bir bakışa sahip olmak ve bu şekilde değerlendirmeler yapmak eğitimin temel taşlarından olmalı.Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nde tamamladı. Aynı üniversitede Pedagojik Formasyon aldı. Özel bir dershanede matematik öğretmenliği yaptıktan sonra Bakırköy Uğur Anadolu Lisesi'nde 4 sene boyunca matematik öğretmeni olarak çalıştı. Öğretmenliğinin üçüncü yılında çalıştığı kurum STEM eğitimi için İstanbul'daki pilot okullardan biri seçildi. Bu kapsamda 1 yıl boyunca toplam 92 saatlik eğitim alarak STEM lider öğretmen eğitimini tamamladı. Güncel olarak Uğur Okullarında STEM Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi, Eğitsel Tasarım ve Değerlendirme bölümünde yüksek lisans öğrencisidir.
BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum