STEM'li Bir Dönem

    stem

    STEM Lider Öğretmeni Nezahat ÜNAL'ın STEM ile tanışması ve bu süreçteki macerasını anlatan bir yazısıyla karşınızdayız! Keyifli Okumalar!

        Hayatımıza yeni yeni giren ama bizi bir o kadar da etkileyen, kalıcı öğrenmede çok önemli rolü olan STEM maceramdan bahsedeyim sizlere. Macera diyorum çünkü çok yol kat ettim bu günler için. Çocuğumla vakit geçirdiğim o harika 2 yılın ardından iş hayatıma geri dönmüştüm. Geçen 2 senenin ardından okulu, öğrencileri, ders anlatmayı ve tempolu günlerimi o kadar çok özlemişim ki, anlatamam. Yeni okul binası, yeni öğrenciler ve her şeyin pırıl pırıl olduğu bir okulda mesleğini çok seven bir matematik öğretmenini bakalım bu sene neler bekliyor olacaktı?

        7 Ağustos 2019 tarihinde Kartal Uğur Kampüsü'nde ilk seminere katıldım. Genel bilgilendirme toplantısı yapıldı. Sonra herkes branşlara ayrıldı ve bir bilgilendirme toplantısı da o zaman yapıldı. Son olarak da adını birkaç kez duyduğum STEM toplantısı yapıldı. Benim için farklı bir deneyimdi. Çünkü tam olarak STEM'in ne olduğunu bilmiyordum. Neydi bu STEM? Ne işime yarayacaktı? Girdiğim salon çok kalabalık olmasa da anlatılanlar çok etkileyiciydi. En öne geçtim ve tüm anlatılanları can kulağıyla dinlemeye başladım. Ekranda gördüklerimin fotoğrafını çekerek kendimce notlar aldım. Araştıracaktım. Baş harfleri çok değişikti. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik kelimelerinin İngilizce baş harfleriymiş. Türkçesi de FeTeMM oluyor. Dersleri bu şekilde mi anlatacaktık? Nasıl bir ilişki kuracaktık acaba? Fen-Matematik, Matematik- Mühendislik, Fen- Mühendislik… Ne kadar heyecan verici. Ne dikkat çekersin o dersi sınıfa anlatırken. Yaparak yaşayarak öğretirsin, merak uyandırırsın. Ama önce detaylı bir şekilde öğrenmek gerekiyordu. Bilime hep bir merakım vardı. Lisedeyken en sevdiğim ders Biyoloji idi. Doğayı, doğadaki canlıları araştırmayı, yeni bilgiler edinmeyi çok seviyordum. Gene öyle yapacaktım. Bir sürü araştırma yapıp bilgi toplayacaktım. Teknoloji için çok iyiyim diyemem ama çaba sarf edecektim. Mühendislikte üniversite 1. sınıfta ortak aldığımız dersler dışında öğrendiğim bir bilgi birikimim yoktu ama bunun da üstesinden gelirdim. Matematik ise en sevdiğim. Daha etkili, dikkat çekici ve güncel konulara değinmek için buradaydım. Toplantı çok uzun sürmedi. Telefon numaraları ve mail adresleri toplandı, sonra da dağıldık.

        Sonra okullar açıldı STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim sertifikası almak için eğitime katıldım. Bu sene işim biraz zordu. Çünkü okulumuzda ortaokul kısmında tek matematik öğretmeni bendim. STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim Programına da katılmıştım. Bir de tüm sınıfların STEM Projelerini ben uygulatacaktım. Her hafta da yapılması gereken ödevlerim vardı. Acaba başıma büyük bir iş mi almıştım? Bunu zaman gösterecekti.

        Dersler ve konu anlatımları, etkinlikler tüm hızıyla devam ederken ben de bir taraftan STEM'i araştırmaya başladım. Önce Bölge Müdürümüzden gelen tüm sınıfların STEM Projelerini inceledim. Bir STEM ders planı nasıl yazılır? BTHP nedir? Bize gönderilen programla aynı olması mı gerekiyor? Çünkü ben bir ara aynısını yapacağımı zannetmiştim. Ne kadar sürede hazırlanacak? Ve en önemlisi de sınıfa nasıl uygulanacak? Bu STEM'i çok yapmak isteyip ama bir o kadar da hiç yapmak istememek diye bir şey bu olsa gerek! Nerden başlayacaktım? Tüm bunlar o kadar zamanımı aldı ki. Keşke biz yeni başlayanlara, okulumuzda detaylı bilgi verilseydi. Ama şimdi düşünüyorum da belki de o zaman gelip anlatsalardı bu kadar peşine düşüp araştırma yapmaz ve anlatılanlarla yetinirdik. Çok sevdiğim arkadaşım, Sevgili Burcu Ezgi Erol Hocam ile çok araştırmalar yaptık. Bize aldığı STEM kitaplarını okuduk. Tüm STEM Projelerimizi gözden geçirdik. Bazı akşamlar dışarıda bir kafede birlikte ders çalıştık. Ona ne çok sorular sordum. Büyük bir sabırla cevapladı hepsini, güzel fikirler verdi, hep yanımdaydı. Sonsuz teşekkürler. Güzel anılarımız çoğalıyor git gide. Hazırlamam gereken 4 STEM ders planı vardı. Hepsi için güzel BTHP'ler (Bilgi Temelli Hayat Problemi) bulmam gerekiyordu. Öyle sıradan, basit, ilgisiz olmamalıydı. Bir probleme ışık tutacak, dikkat çekici ve günümüzle alakalı konuları ele alan BTHP'ler bulmam gerekiyordu. Bence güzel bir STEM ders planı için en önemli unsur da BTHP idi. O tamamsa gerisi tıkır tıkır geliyordu.

        İşte başlıyordum. İlk STEM ders programım 6. sınıflara idi. Beni yoran, fazla zamanımı alan ve en çok özendiğim (ilk olduğu için) ders planıydı. İyi ki de böyle olmuş. Çünkü bu yazıyı yazamazdım herhalde. Bu sınıfın dikkatini çekecek bir BTHP bulmak için çok araştırma yaptım. Her şeye acaba bu bir BTHP olabilir mi gözüyle bakmaya başladım. Sanırım günlük hayata bakış açım giderek değişime uğruyordu. Servisle okuldan eve gittiğim bir gün evlerin çatısına bakarken güneş enerjileri gördüm. Sonra güneş panellerini düşündüm. Cep telefonumu elime alarak hemen kısa bir araştırma yaptım. Ve evet sonunda istediğim BTHP mi bulmuştum. "Çatısında Güneş Panelleri Olan Çevre Dostu Okulumuz" Yaşasın!!! Okul ile ev arasındaki bu zaman diliminde buluvermiştim işte. Ertesi gün derste öğrencilerime sundum: Çok beğendiler, konu dikkatlerini çekti. Hatta "öğretmenim gerçekten okulumuzun çatısında güneş panelleri mi olacak?" diye soru sorup heyecanlananlar bile oldu. "İlerde neden olmasın." dedim. Hemen sorduğum soruları araştırmaya başladılar. Sonraki süreçlerde de ürünümüzü ortaya koymaya başladık. Okulumuz, STEM ders planı için gerekli olan tüm ihtiyaçlarımızı karşıladı, bir dediğimizi ikiletmedi ve her koşulda yanımızda oldu. Gelişime ve yeniliğe açıktılar. Bu yüzden buradan Okul Müdürümüz Sinan Yavuz'a ve Ortaokul Müdür Yardımcımız Murat Çetin'e çok teşekkür ediyorum.

        Uzun uğraşlar sonucu ilk STEM ürünümüzü ortaya koymuştuk. Ders programını, uygulamayı ve tüm resimleri Bölge Sorumlumuz Yusuf Hocamıza göndermiştim. Bu ilk STEM ders programım ilk çeyrekte çok beğenildi. Öncesinde, okulumuzu STEM Zümre Başkanı Senem Hocamız ziyaret etmişti. Tüm STEM zümresi ile görüşmüştü ve " Bu okulda çok güzel şeyler oluyor, üstelik de bu sene okulun ilk yılı olmasına rağmen" demişti, hiç unutmam. Sanki orada haberini vermişti. Oturduk, konuştuk. Sanki önceden tanışıyormuşuz gibi hiç yabancılık çekmedim. Çok teşekkürler Senem Hocam içtenliğiniz ve yüreklendirmeniz için.

        Bir yarışma vardı. Beğenilen STEM ders programını yapan öğretmene ödül verilecekti. Tam 1 hafta sonra projemin ilk çeyrekte çok beğenildiğini öğrendim. Benim için en büyük hediye buydu işte. Bölge Sorumlumuz Yusuf Hoca, beni aramış ve tebrik etmişti. Kendisine; sabırla benim tüm sorularıma cevap verdiği için, bu ne biçim ödev, ne biçim BTHP diyerek hiç olumsuz bir şekilde eleştirmediği için, ya da olmamış bu diyerek kendi yaptırmak istedikleri şeyi zorla yaptırtmadıkları için teşekkür ediyorum. Bize bıraktılar. İyi ya da kötü. Özgün olmasını istediler. Öyle de oldu.

        Sonraki STEM projelerimde de özgün BTHP'ler bulmak için araştırmalarıma devam ettim. Bazen çok zorlandım. Birkaç tanesi içime sinmedi, defalarca değiştirdim. Ama hem zaman hem de yoğunluğumdan ötürü ilki kadar zaman harcayamadım. Bu süreçte birbirinden güzel BTHP'ler bulmak çok keyifliydi. Öğrencilerimle de STEM dersleri çok eğlenceli geçiyordu. STEM derslerini sabırsızlıkla bekleyen öğrencilerim, teneffüs aralarında projelerini fuara yetiştirmek isteyen öğrencilerim olduğu gibi, İlgilenmek istemeyen ya da el becerisi yeterince gelişmemiş öğrencilerim de oldu. Onların ilgisini çekecek farlı görevler verip kişisel gelişimlerini desteklemeye ve derste tutmaya çalıştım. Mesela; birine fotoğraf ve video çekme görevini verdim, diğerine yeni nesil meslekleri araştırma görevini verdim, bir başkasına da kesme, yapıştırma, boyama görevini verdim. Herkesin ilgi ve alakasına göre görev dağılımı yapmaya çalıştım. Her STEM dersinden sonra kan ter içinde çıkıyordum sınıftan ama onların istekli olması, teneffüslerde bile uğraşmak istemeleri, araştırmacı ruhları beni hep mutlu etti.

        Fuar haftası geldi çattı. 5. sınıflarımın o heyecanı, projelerini fuara yetiştirmeye çalışmaları ne güzeldi. Bir sürü fotoğraf çektim anı kalsın diye. Yılsonunda onlara dağıtacaktım. Keşke hemen dağıtsaymışım. Proje panoları hazırlandı, fotoğraflar basıldı, davetiyeler velilere gönderildi. Ne yoğun ve zor bir haftaydı asla unutamam. İmdadıma çok sevdiğim sevgili arkadaşım Kübra Paksoy hocam yetişti. Proje panomda yer alan yazılara son dokunuşları yapan, panoya çeki düzen veren o oldu. Desteğini hiç eksik etmedi. Kendisine çok teşekkür ederim.

        3. çeyreğe gelmiştik ki, ülkemizi hatta tüm dünyayı etkisi altına alan Corona Salgını ile karşı karşıya kaldık. Okullar kapandı. Dışarı çıkma ve şehir dışına çıkma yasakları başladı. 2 hafta içerisinde evlerimizden çevrimiçi ders anlatımlarına başladık. Bu çeyrekteki STEM ders programım hazırdı ama henüz uygulayamamıştım. Artık kimse uygulayamazdı çünkü dönem bitmişti… İşte şimdi gerçek bir BTHP çıkmıştı karşımıza. CORONA! Ne BTHP'ler, ne ürünler ortaya çıkardı. Çıktı da. Metodbox'a STEM videoları da eklendikten sonra tüm Uğur Okullarından birbirinden güzel ve yaratıcı ürünler gelmeye başladı. 2019-2020 STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim Programı'ndan mezun olacağımız bu zor günlerde bilimle ilgilenmek, sizlerin emekleri ve öğretmenlerimizin büyük uğraşı paha biçilemez. Bu zor zamanları en kısa sürede atlatacağımız, öğrencilerimize kavuşacağımız anı sabırsızlıkla bekliyoruz.

    Nezahat ÜNAL

    Matematik Öğretmeni

    Uğur Okulları Gebze Kampüsü 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.