TÜSİAD nedir, neler yapar? Bu soru ile birlikte cinsiyet eşitliği ile ilgili Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu'nun yaptığı çalışmaları ve raporları sizin için derledik. Keyifli okumalar!
TÜSİAD Hakkında
1971 yılında kurulan TÜSİAD, Türkiye'nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası yöneticilerinin oluşturduğu gönüllü bir iş dünyası kuruluşudur.
Çalışmaları ile rekabetçi piyasa ekonomisi, sürdürülebilir kalkınma ve katılımcı demokrasi anlayışının benimsendiği bir toplumsal düzenin oluşmasına katkı sağlamayı amaçlar. TÜSİAD, üyelerinin temsil ettiği kuruluşlar itibariyle Türkiye ekonomisinde üretim, katma değer, kayıtlı istihdam ve dış ticaret gibi alanlarda önemli temsil yeteneğine sahiptir.
TÜSİAD, tüm çalışmalarını, Yönetim Kurulu üyelerinin başkanlık görevlerini yürüttüğü 10 Yuvarlak Masa ve yuvarlak masaların bünyesinde yer alan çalışma grupları vasıtasıyla gerçekleştirmektedir.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÇALIŞMA GRUBU
Bugün size çok önemli bir grubu tanıtmak istiyoruz: Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası içerisinde yer alan ''Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu.''
2002 yılından itibaren aktif olarak çalışmalar yürüten Çalışma Grubu, Türkiye'de toplumsal yapının gelişimi için kadınların eğitim, çalışma hayatı ve siyasete eşit katılımlarının önündeki engelleri tespit etmek, farkındalığı artırmak ve çözüm önerileri getirmek yönünde çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmaları yaparken de çeşitli raporlar yayınlayarak sosyal farkındalığı artırmaya çalışmaktadır.
Çalışma Grubu başkanlığını sırasıyla Meltem Kurtsan, Feryal Menemenli, Nur Ger üstlenmiş olup, 2017'den itibaren Oya Ünlü Kızıl bu görevi devam ettirmektedir.
Bu grubu yakından takip etmenizi hem gündemi yakalamanız hem de referans kaynaklarından yararlanabilmeniz için tavsiye ediyoruz.
Çalışma Grubunun Son Dönem Faaliyetleri
Yalnızca hazırladığı raporlarla değil farkındalık yaratmak için gerçekleştirdiği atölye çalışmaları ve özgün projeleriyle de TÜSİAD, ses getirmeye devam etmektedir.
- Kadınların ve erkeklerin fiziksel görünüm, karakter, duygu ve meslek çeşitliliğini artırmak,
- Hayata, işe ve eve dair sorumlulukları dengeli dağıtmak,
- Şiddeti olağanlaştırmamak,
- Toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun bir dil kullanmak,
- Rol model karakterlerin görünürlüğünü sağlamak ve artırmak.
Projenin devamında dizi sektörü ile farkındalık eğitimleri gerçekleştirilmiştir.
TÜSİAD, pek çok iletişim çalışması yürüten markayı da temsil ediyor. Bu marka gücünden de yararlanabilmek üzere, toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının şirketlerin tüm iletişim çalışmalarına yansımasına katkı sağlamak amacıyla, şirketlerde pazarlama iletişimi, kurumsal iletişim, sosyal medya iletişimi ve etkinlik yönetimi de dahil olmak üzere iletişim alanında görev yapan ekipler ve onların çalıştığı ajans temsilcileri için Koç Holding tarafından hazırlanan "İletişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi", yapılan güncellemelerle beraber TÜSİAD yayını haline getirilerek yayımlandı.
Rehber aracılığıyla, şirketlerin iletişim profesyonelleri ile birlikte çalıştıkları ajansların toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir yaklaşım geliştirmelerine katkı sağlanması amaçlandı. Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Vakfı, Türkiye Halka İlişkiler Derneği, İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği ve Kurumsal İletişimciler Derneği iş birliği ile rehberin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüldü.
Yine oldukça önemli bir diğer proje ise 2015 yılından itibaren TÜSİAD'ın işbirliği yaptığı ''İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi''. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından yürütülen projede TÜSİAD, iş dünyasının toplumu dönüştürücü gücünden hareketle, "kadına yönelik şiddet" başlığının da şirketlerin kurumsal politikalarında mutlaka yer alması gerektiğini savunuyor. TÜSİAD, 2015 yılından itibaren projenin şirketlerde yaygınlaştırılmasında destek veriyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun ve Sabancı Vakfı'nın da iş birliği yaptığı proje kapsamında şirketler için aile içi şiddetle mücadelede iş yeri politikaları geliştirilmesine yönelik bir rehber yayınlandı. Şirketler hazırlanan rehber kapsamında eğitimlere katıldı. 2019 yılı sonu itibari ile toplam 60 şirket projeye dahil olarak aile içi şiddetle mücadeleye yönelik resmi şirket politikası oluşturdu. 2020 yılı sonunda yeni pilot şirketler de politikalarını tamamlamış olacaklar.
Proje kapsamında her sene sonunda düzenlenen etkinliklerde, projeye katılan şirketler deneyim paylaşımı gerçekleştirmekteler.
Kadınların özellikle anne olduktan sonra çalışma hayatından ayrıldığı gözlenmekte. Bu kapsamda TÜSİAD-AÇEV-PwC iş birliğiyle iş ve aile yaşamının dengelenmesi bakımından kurumsal çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik bir rapor hazırlandı (2019). Pek çok sivil toplum kuruluşu da kadınların çalışma hayatına katılımı ve kalıcı olmaları için çocuk bakım kurumlarının yaygınlaştırılmasını önceliklendirmektedir.
Bu kapsamda, TÜSİAD, Global Compact Türkiye, AÇEV, TÜSİAD, UNFPA, UN Women, YANINDAYIZ Derneği iş birliği ile Alarko Holding ev sahipliğinde "İş Dünyasında Kadının Güçlenmesi için Çocuk Bakım ve Eğitim Hizmetlerinin Yaygınlaşması" başlıklı konferans düzenlendi. (7 Mart 2019).
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum