Yeni Alışkanlıklar Edinmek

    unnamed

     Yeni alışkanlıklar edinmenin zor olduğunu herkes bilir. Peki, bu zorlu süreci nasıl kolaylaştırabiliriz? Ne gibi kurallara sadık kalmalıyız? Sizleri ilham dolu ve yol gösterici bu yazımızı okumaya davet ediyoruz.

    Duke Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, günlük hareketlerimizin %40'ının alışkanlıklarımızdan ibaret olduğunu söylüyor. Bence daha fazla sanki ne dersiniz?

    Yeni alışkanlıklar edinmek konusunda deneyiminiz nasıl? Dürüst olmak gerekirse benim çok da kolay olmuyor. Uğraştırıyor. Mecburiyet olduğunda çok daha hızlı oluyor elbette ama kendiliğimden karar verdiğim alışkanlıklarda tutarlılık yakalamak için çok emek veriyorum. Bunun için bir çalışma yaptım ve bu yazımda yeni alışkanlıklar edinmek için nasıl kararlı ilerleyebiliriz konusunda yaptığım bu araştırmaları sizin için de derledim.

    Öncelikle hayatınıza katacağınız alışkanlıkları bir listeleyin. Spora başlamak? Glütensiz beslenmek? Resim yapmaya başlamak? Evde yoga yapmak? Meditasyon yapmak? Yemek yapmak? Kişisel bakımınıza düzenli zaman ayırmak? Zaman yönetimi araçlarını kullanmak? Yeni bir uygulama kullanmak?

    Bunu tamamladıysanız en kritik olanı seçin. Ve birlikte ilerleyelim.

    Hayal etmek ve duyumsamak işin sırlarından biri. İnsan duyumsadığı şeyi daha fazla sahiplendiğini söylüyor bilim adamları. O konu bizde bir duyguyu tetikliyorsa daha fazla bağlanıyoruz. Örneklendirirsek, sevdiğiniz arkadaşınıza benzeyen biri ile tanıştığınızda onunla diğerlerinden daha çabuk ilişki kurabiliyorsunuz çünkü sizde sevgi duygusunu tetikliyor. Ya da bir çiçek kokusu sizi çocukluğunuzdaki çok güzel anılara taşıyor, mutluluk tetikleniyor ve o çiçeği diğerlerinden daha fazla etrafınızda barındırıyorsunuz. Bir görsel, sizde bir duyguyu tetikliyor, ona baktıkça motive oluyorsunuz. Yeni alışkanlık her neyse onu ne ile ilişkilendirseniz ve hangi duyguyu çağırsanız otomatik olarak sizin onu tutarlı olarak yapmanızı sağlar acaba? Bir resim, bir koku, bir söz, bir kıyafet, bir tat, bir şarkı, başka bir alışkanlık, gözünüzde bir canlandırma? Hangi duyguyu bu alışkanlıkla eşleştirmek isterdiniz.

    Benim kazanmaya çalıştığım alışkanlığım evde yoga yapmak. Kendimi motive etmek için ne kadar ekipman, güzel kıyafet alsam da başlayamadım. Sırt ve boyun ağrılarımı yenmek, yaş aldıkça dinç kalmak için ömür boyu yapabilmeyi hayal ettiğim bir alışkanlık. Yaşam kalitemi artıracağı ise şüphesiz. Bu kadar artısı varken neden olmaz acaba? Önce duyumsamak ve eşleştirmek istediğim duygu nedir diye düşündüm. Yoga yaparken ne hissetsem iyi gelir acaba? Tazelik ve sakinlik. Ben çiçek kokusu çok severim. Taze çiçek kokusu olarak limon çiçeği, hangi mevsim olursa olsun, bütün pencereler açık ve mümkünse bir bahçe de veya balkonda yapmak oldu formülüm.

    Birazdan bahsedeceğim diğer taktik ile de birleşince işler daha da kolaylaştı.

    Lokmaları küçük parçalara bölmek zahmeti azaltıyor, gözünüzde büyüttüğünüz olayı basitleştiriyor. Tutarlı olarak yapacağınız en küçük parça, ne? Ne yapmak istiyorsanız ama tutarlı ve hiç vazgeçmeyeceğiniz ölçü, ne? Her ne ise yapacağınız %10 ile başlamanız mesela. Hedefim günde 60 dakika mı yoga yapmayı hedefliyorum. O zaman 6 dakika ile başlamak. Ama her gün mutlaka. Ne pahasına olursa olsun. İlk önce en basit, oturarak yapılan masa başı hareketlerle başladım. Kronometremi kurdum. Limon çiçeğimi aldım, bütün pencereleri açtım ve hayalimde ise 90 yaşında ama dimdik yürümeyi başaran yaşlı beni hayal ederek başladım. İşin güzeli ne biliyor musunuz? Yeter ki düzenli başlayın, eğer faydalı bir şeyse, vücut, ruh, zihin zaten o deneyimle buluşunca, "hadi gene, hadi bir daha" diye sizi o çağırmaya başlıyor.O sizi daha fazlasını çağırana kadar da zorlamayın kendinizi. Zaten kendiliğinden daha fazlasını yapmaya başlayacaksınız.

    ​Dalgalanmaların doğal olduğunu bilmek de rahatlatıcı olacaktır. Duygularımızı tetikleyen, zihnimizi yoran onca şey için de motivasyonumuz da inişli çıkışlı gidecektir. İki gün kendinizde o enerjiyi bulamadınız diye tümden kaybettiğiniz anlamına gelmeyecektir. Stanford Üniversitesi profesörü BJ Fogg buna "motivasyon dalgası" diyor. İnişlere izin verin. Moralinizi bozmadan kaldığınız yerden devam edin. Yazın ev değiştirdiğim dönemde istediğim yeni ortamı sağlayana kadar geçen zamanda bir süre geriye düştüğüm zamanlar oldu. Bu gerilemenin benim moralimi bozacağını baştan öngörerek önlemlerimi almaya çalıştım. Aynı uygulamayı birebir yapamasam bile ortamda ne yapabileceğimi keşfetmeye odaklandım. Bir hafta hafif savruldum ama tekrar deneye deneye yeni denklem oturdu. Asla aksaklıkların kurbanı olmayın. Mükemmel olmayı aramayın. Başarısızlık planınızı baştan yapın.

    Tutarlı yapabileceğiniz bir ritim seçmek zorlanmanızı engelleyecektir. Tutarlı olamıyorsanız ya sadeleştirin, ya kolaylaştırın ya azaltın ama terk etmeyin. Benim ilk zamanda 6 dakikalık başlangıçlar beni yolda tuttuğu için ritim değiştirmeye gerek kalmadı. Zaten ikinci ayın sonunda 20, üçüncü ayın sonunda 30 ve altıncı ayın sonunda 45 dakikaya ulaştım. Ama bu ritmi kendi doğalına bırakmak sanırım iyi bir karardı.

    Görsellik yaratmak ilerlemenizi somutlaştıracaktır. Bir mandala, bir yap boz, bir boyama, bir ağaç çizimi gibi her uygulamanızın ardından bir dokunuş yaparak, resim netleştikçe başarınızı gözle görünür hale getirebilirsiniz. Benim tercihim büyük bir resim kağıdına ağaç gövdesi çizmek oldu. Her uygulamamın sonucu bir dal, bir yaprak, bir elma ekledim, renklerle. Kıpkırmızı elmalar dolmaya başladığında içimdeki hazzı ve kendimle duyduğum gurur çok keyif verdi. Bu deneyimler başka şeyleri denemeyi de cesaretelendirdi bende tabi.

    Destek grubu edinmek yalnızlık duygusunu yok edecektir. Sizin gibi o alışkanlığı edinmek isteyen bir çok kişi ile temasa geçmek destek hissini artıracaktır. Arkadaşlarınızdan araştırma yaparak bir kişi ile dayanışmaya başlayarak sayıyı zamanla artırabilirsiniz. Bu konuda ben çok şanslı değildim. Ne yazık ki destek grubum olmadı.

    Şartsız başlamak önceliklendirmenizi kolaylaştıracaktır. Matım yok, bugün başım ağrıyor, rapor yazmam lazım, bulaşıkları yıkamam lazım, önce şunu halledeyim nasılsa yaparım, sonra yaparım, yemeğe bekliyorlar gitmem lazım, yağmur yağıyor, arkadaşım bekliyor, vs vs vs.. hayır önce alışkanlığınız en azından alışkanlık haline gelene kadar ödün vermeden ilerlemek. Bu en zorlandığım kısmıydı. Hep bir şart koydum önceleri. Şu da olsun, işim bitsin.. vs.. baktım ki kendimi oyalıyorum, bu konuda zorladım kendimi doğrusu. Bunun için bir liste yaptım, neler yüzünden arkaya atıyorum diye. Ve fark ettim ki o gün moralim başka bir şeye bozuksa ve odaklanmakta zorlanıyorsam kaçışlar arıyorum. Şimdi öngörebiliyorum.

    Kendine şefkatli olmak ise en kıymetlisi belki. Bunu da üç boyutlu düşünün lütfen. Öznezaket; kendinize nazik olun, kızmayın, hırs yapmayın. Normalize edin; herkes her insan yeni şeyler katarken zorlanıyor, yalnız olmadığınızı bilin ve üçüncüsü Anda Olun; olumsuz duygularınızı fark edin, anlayın, çözümleyin ve yargılamadan analiz edin. Deneyime odaklanın, duyguya değil.

    Unutmayalım, hayat kalitemiz, alışkanlıklarımızın kalitesi ile doğru orantılıdır.

    Umarım bu paylaşımlarım, güzel ve yeni alışkanlıkla hayat kalitenizi arttırmanıza aracı olur.

    Sağlıkla ve sevgiyle dolu günlerde buluşmak üzere.. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    3000 saatlik deneyimi ve 500 saatlik eğitimi ile bir yönetici koçu ve liderlik eğitmenidir. Motiva Eğitim ve Koçluk Hizmetleri kurucusudur. “Yönetimde Koçluk Yaklaşımı” kitabının yazarıdır. AOEC temsilcisi ve global eğitmenidir. Türkiye’ye ilk uluslararası koçluk okulunu getirmiştir. BÜ İşletme’den mezuniyetten sonra, yabancı yatırımcılara bankalarda danışmanlık yapmıştır. Avrupa’da, Dubai ve Israil’de eğitmenlik ve koçluk yapmaktadır. Columbia Business School Personal Leadership Programı, Koçlukta Supervizyon, Transaksiyonel Analiz, Gestalt Yaklaşımları ile koçluk ve mentorluk birikimini zenginleştirmiştir. Türkiye’de EMCC Global Koç Assesoru, EMCC Senior Practitionar olan ilk kişidir.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.