Dünya CRISPR Günü (The World CRISPR Day) Dijital Sempozyumu

    Dünya CRISPR Günü (The World CRISPR Day) Dijital Sempozyumu

     Dünya CRISPR Günü'nde (The World CRISPR Day) neler oldu? Hem CRISPR teknolojisini hem de Jennifer Doudna'yı daha yakından tanıyın. İlham dolu bu yazımızı sakın kaçırmayın. Keyifli okumalar!

     20 Ekim 2020'de gerçekleşen "Dünya CRISPR Günü (The World CRISPR Day)" adlı sempozyum, isminden de anlaşılacağı gibi yeni ve gelişmekte olan CRISPR teknolojisi üzerineydi. Synthego tarafından organize edilen "Dünya CRISPR Günü (The World CRISPR Day)'' şirketin deyimiyle uygulamaların ve keşiflerin güvenli etkinleştirilmesi konusunda fikir alışverişi yapılabileceği bir genom mühendisliği topluluğu yaratmaya çalışıyor. Dijital olarak gerçekleşen bu sempozyum 3 ana oturum ve 1 panel olarak gerçekleştirildi. Ayrıca, her ne kadar yüz yüze gerçekleştirilen bir sempozyum olmasa dahi soru sorabileceğimiz, yeni insanlarla tanışabileceğimiz bir ortam yaratılmaya çalışılmıştı. 

    Açılış konuşması bu yıl Nobel Kimya Ödülü alan Jennifer Doudna tarafından yapıldı. Hücre ve gen terapileri, CRISPR ve hayvan modelleri, kök hücre, CRISPR ve tarım, CRISPR uygulamalarının biyolojisi konularına değinildi. Hemen ardından "İnsan Doğası (Human Nature)" belgeselinden bilim insanları ve yapımcılardan oluşan bir panel gerçekleşti.

    Kendi deneyimlerime gelecek olursam, hala kongreyi düşündükçe heyecanlanıyorum. 1. Sınıf moleküler biyoloji ve genetik öğrencisi olarak bu sempozyuma dinleyici olarak katılabilmek gurur vericiydi. Kongrede yirmiden fazla konuşmacı bulunuyordu ve her oturum 50 dakika civarındaydı. Birbirinden değerli genom mühendisleri, fikir liderleri ve bilim insanlarından "CRISPR ve geleceği"ni dinlemek keyif verici olsa da beni en çok mutlu eden bu yıl 2020 Nobel Kimya Ödülü alan Jennifer Doudna'nın sunumunu dinleyebilmekti. Bu sempozyum hem CRISPR teknolojisini daha iyi anlamamı sağladı hem de ilerideki çalışmalarım için ufkumu genişletti. Ayrıca, yaklaşık olarak 7 saat süren kongrenin sonunda farklı coğrafyalardan birbirinden değerli insanlarla tanışıp network ağımı genişletebilme şansını yakaladım.

    Peki, kimdir Jennifer Doudna? 

    1964 yılında dünyaya gelen Jennifer Doudna Amerikan asıllı bir biyokimyacıdır. CRISPR Cas9 sisteminin programlanarak genomun düzenlenebileceğini öne sürmüş ve Emmanuelle Charpentier ile 2020 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Ayrıca, başka ödülleri de bulunan Jennifer Doudna Time dergisi tarafından derlenilen ''100 most influential people'' sıralamasında yer almıştır.

    CRISPR- Cas9 nedir? 

    ''Kümelenmiş Düzenli Aralıklı Kısa Palindromik Tekrarlar'' 

    CRISPR teknolojisi en yüzeysel tanımıyla; araştırmacıların üzerinde çalıştıkları genomda ekleme çıkarma gibi işlemleri uygulamalarını sağlayan teknolojidir. DNA'yı düzenlemede basit ve maliyeti ucuz oluşu popülerliğini her geçen gün artırmıştır. Bir genomu kesebilme, dizilerde değişiklik yapabilme ve kontrol edebilme mekanizması mikroplarda yüzyıllardır görülmektedir ve mekanizmanın işleyişinin temelinde virüsleri yok etme amacı yatmaktadır. Bakteri, virüsün DNA'sından parçayı çıkartıp saklayarak yeniden oluşabilecek bir viral saldırıda bakterinin virüsü tanımasına yardımcı olur. Her ne kadar "Etik midir, değil midir?" tartışması sürse bile kanser, körlük ve hatta Alzheimer'a çare olacağına inanılıyor. Ayrıca, hastalıklara dirençli mahsül yetiştirme fikri doğrultusunda da çalışılmaktadır. 

    2020 yılının en önemli sorunlarından biri olan Covid-19 için de büyük bir umut teşkil etmektedir. Bu mekanizma, Cas9 enzimi ve g-rna denilen bir RNA parçasından oluşmaktadır.

    Bilimle ve sevgiyle kalın :)

    Abdullah Gül Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencisi Fatma Ayşe Uz'a etkinlik hakkındaki deneyim paylaşımı ve yazısı için çok teşekkür ederiz.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    <p> </p> <p>Fulya Mina Küçüktaş, 9 Eylül 1997’de Seyhan, Adana’da doğdu. Lise döneminde tiyatro ile ilgilenen ve çocuk hakları, özellikle kız çocuklarının eğitim haklarıyla ilgili projelerde yer alan Mina, şu anda Abdullah Gül Üniversitesi’nde moleküler biyoloji ve genetik öğrencisidir. Gönüllülük çalışmaları ve kulüp etkinliklerinde aktif rol almaktan, sosyal olmaktan, psikoloji ve sosyolojiyle ilgili okuma ve araştırma yapmaktan hoşlanır.</p>
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.