Kodluyoruz Fellowları ile Röportaj

    Kodluyoruz

    Türkiye'yi yazılım alanında kalkındıran sosyal girişim Kodluyoruz ile sizlere birkaç röportaj sunuyoruz. Kodluyoruz hakkında bilgilerle birlikte bu yazımızda farklı illerde ama aynı amaçla buluşan 4 kız kardeşimizin röportajını da okuyabilirsiniz. İlham olması dileği ile... Keyifli okumalar!  

    Kodluyoruz, Türkiye'de teknoloji sektöründe yetenek açığını kapatmaya çalışan ve Türkiye'yi yazılım alanında merkez haline getirmeyi hedefleyen bir sosyal girişim. Bu hedefler doğrultusunda web geliştirme, mobil geliştirme, oyun geliştirme ve veri bilimi alanlarında, bootcamp dediğimiz yoğun ve zorlayıcı eğitimleri ücretsiz olarak gençlerle buluşturup, çeşitli açık kaynaklar oluşturmanın yanı sıra yazılım sektöründe kadın yazılımcıların daha çok yer edinmesi için çalışmalar da yapıyor. Bu çalışmalardan biri ise CS50x. 

     CS50x, Harvard Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörü olan David J. Malan tarafından verilen, ücretsiz ve online bilgisayar bilimlerine giriş eğitimi. Kodluyoruz bu temel seviye eğitimi 100'den fazla gönüllü çevirmenlerle Türkçe'ye kazandırdı ve ücretsiz olarak herkesin ulaşımına açtı. Bilgisayar bilimlerine dair bilgisi olmayan herkesin alabileceği bu online ve ücretsiz eğitimle hedef, yazılım alanına nasıl başlayacağını bilemeyen herkese yol gösterici olabilmesi. CS50x'i çevirdikten sonra Fellowship Programıyla da Kodluyoruz, bireysel çalışmak yerine çalışma gruplarıyla çalışmanın önemini gözler önüne seriyor. Fellowship Programı'yla Türkiye'nin farklı illerinden seçilen fellowlar kendi çalışma gruplarını oluşturarak CS50x derslerini birlikte bitiriyor. Fellowship Programı için başvurular hep açık, detaylı bilgi ve başvuru için Kodluyoruz'un websitesini ziyaret edebilirsiniz. Gelin hep birlikte kadın CS50x fellowlarımızın bir kısmını tanıyalım ve deneyimlerine ortak olalım.

    CS50xKodluyoruz Kocaeli Fellow'u Meleknaz Ablak fellow'luk deneyimini anlatıyor: 

    Meleknaz Ablak
    CS50xKodluyoruz Kocaeli Fellow'u

    1. Kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?

    Merhaba ben Meleknaz. İstanbul'da doğdum ve büyüdüm, şu an Kocaeli Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Okulumuzun Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Laboratuvarı'nda çalışıyorum, aynı zamanda TOAF (Tarımsal Otomasyon Araçları FarmX) girişiminde Mobil Uygulama Geliştiricisi olarak görev alıyorum ve CS50xKodluyoruz Kocaeli Fellow'uyum.

    2. Kodluyoruz yolculuğunuzu anlatır mısınız? Kodluyoruz'la nasıl tanıştınız? Neler öğrendiniz? Size neler kattı?

    Kariyerim ve hedeflerim doğrultusunda sürekli kendimi geliştirebileceğim eğitim, etkinlik araştırmaları yapıyorum. Birgün Linkedin'de Kodluyoruz bootcamp'leri ile karşılaştım ve hiç vakit kaybetmeden başvurdum. Online sınav, yüz yüze mülakat sonrasında eğitime başladım ve eğitimi başarı ile tamamladım. Kodluyoruz ile tanışmam Java Bootcamp ile başladı, CS50 Fellowluğu ve bootcamp asistanlığıyla da devam ediyor. Öğrenmeye, kendimi geliştirmeye son derece açık olduğum öğrencilik yıllarımda Kodluyoruz bana çok şey kattı. Kodluyoruz mezunu olarak Veri Bilimi Bootcamp'inde gönüllü asistanlık yaptım ve öğreterek öğrenmenin en güzel şey olduğunu deneyimledim. Bu deneyimler ışığında da CS50x Fellowluğu maceram başladı. Uzun zamandır içerisinde bulunduğumuz Covid sürecinde çoğumuz evlerimizden çıkamadık ve online eğitimlerle hayatımıza devam ettik. Herkes gibi bu süreçten oldukça bunalmışken, tam o sıralarda uzun zamandır beklediğim CS50xKodluyoruz'un Türkçe dublajının tamamlanma aşamasında olduğunu ve eğitimlere fellow olarak çalışma gruplarıyla başlanabileceğini gördüm. Öğretmek ve öğrenmek inanılmaz bir deneyim! Çalışma grubu fikri ile birlikte aklıma yazılıma başlamak isteyen ama nasıl ve nereden başlayacağını bilemeyen arkadaşlarım geldi. Ve yazılıma başlarken birçok teknik sorunla karşılaşan biri olarak empati ile yaklaşıp yardımcı olabilir, bildiklerimi öğretebilirim diye düşündüm. Ve yine biliyordum ki çalışma grubum ile fikir alışverişinde bulunarak kalıcı öğrenme ile tam anlamıyla verim alabilirdim. Sonrasında başvurdum ve Kodluyoruz ekibinin fellow seçim sürecini başarıyla geçtikten sonra sıra geldi çalışma grubunu oluşturmaya. Aslında başlangıç olarak 10-20 kişi arası küçük bir çalışma grubu ile çalışmayı düşünüyordum ama çalışma grubumdan amacından bahsettiğimde aldığım harika geri bildirimler ve çalışma grubuna katılma istekleri ile 60 kişilik harika bir çalışma grubu olduk. Şu an çalışma grubumuz farklı disiplinlerden bir araya gelen arkadaşlarımla hala devam ediyor. 

    CS50xKodluyoruz Bursa Fellow'u Eslem Güler  fellow'luk deneyimini anlatıyor: 

    Eslem Güler
    CS50xKodluyoruz Bursa Fellow'u

    1. Kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?

    Merhaba ben Eslem. Bursa'da doğdum ve büyüdüm, liseyi Yalova'da okudum şu an İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Matematik Mühendisliği okuyorum. Aktif olarak Plastic Move adlı girişimde çalışıyorum ve CS50xKodluyoruz Bursa Fellow'uyum, onun dışında data science ile ilgileniyorum ve İtalyanca öğreniyorum.

    2. Kodluyoruz yolculuğunuzu anlatır mısınız? Kodluyoruz'la nasıl tanıştınız? Neler öğrendiniz? Size neler kattı?

    Kodluyoruz'la CS50x sayesinde tanıştım. Ben CS50'nin İngilizce derslerini zaten takip ediyordum. Bir arkadaşım için Türkçesini ararken şans eseri Kodluyoruz ile karşılaştım ve neden fellow olmayayım ki dedim, yolculuğum bu şekilde başladı. İngilizce konusunda sıkıntı yaşayan kişilerin de bu dersi izlemesini çok istiyordum çünkü verilen bilgilerin yanı sıra burada nasıl verildiği beni etkileyen taraf olmuştu, aslında ben de en başta bilgisayar bilimleri için değil de Harvard'da dersler nasıl oluyor acaba diye merak ederek başlamıştım. CS50x bana her zaman desteklediğim bilgiyi pratikle birleştirebilme konusunda çok şey kattı çünkü ben hiçbir dersi saf bilgi olarak görmüyorum, her dersin hayata dair bir şeyler kattığı inancındayım. Bu yüzden okulda aldığım derslerin yanında, bilgisayar bilimleri konusunda derin bir bilgi sağlamasının dışında bana çok farklı bakış açıları kazandırdı. 

    CS50xKodluyoruz Trabzon Fellow'u Kübra Yağmurdereli fellow'luk deneyimini anlatıyor: 

    Kübra Yağmurdereli
    CS50xKodluyoruz Trabzon Fellow'u

    1. Kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?

    Merhaba ben Kübra, Kars'ta doğdum, Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Öğrencilik hayatım boyunca Hackquarters, FAYDASIÇOK Vakfı gibi birçok topluluğa dahil oldum. Bu topluluklar sayesinde sektörden birçok başarılı kadınla tanışma fırsatım ve mentorluk desteği alma imkanım oldu. Bunlara ek olarak TEKNOFEST 2020 Tübitak Uluslararası Yarışmalarında takım kaptanlığı yaptım. En büyük ilgi alanım deep learning ve AI, bu konularda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

    2. Kodluyoruz yolculuğunuzu anlatır mısınız? Kodluyoruz'la nasıl tanıştınız? Neler öğrendiniz? Size neler kattı?

    Kodluyoruzla serüvenim çok öncesine dayanıyor, yapılan programları bootcamp'leri yakından takip ediyordum. CS50x'in tanıtım videosunu izledikten sonra eğitimi almak istedim. Tam olarak istediğim özelliklere sahip bir eğitim olduğunu düşündüm, eğitimi aldıktan sonra kendimi test etmek için uygulamalarla pekiştirebileceğim bir programdı. Başvuru esnasında fellow programını inceleyip ekip halinde ilerlersek daha etkin ve yüksek motivasyonla devam edebileceğimizi düşündüm ve başvurumu fellow olarak yaptım. Belirli mülakat aşamalarından sonra fellow olarak programa başladım.

    Çevremde bilgisayar bilimleri ile ilgilenen/ilgilenmeyen birçok arkadaşımla iletişime geçip programdan ve Kodluyoruz'dan bahsettim, çok olumlu geri bildirimler aldım. Ekibim lise öğrencileri, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan karma bir topluluk. Bu toplulukta sadece CS50x eğitimi değil bunun yanında farklı alanlardan tavsiyeler bulabileceğiniz, birçok farklı ilden ve üniversiteden arkadaşlarla harika bir ağ kurduk. CS50x'in içeriği, yardıma ihtiyacı olan arkadaşların sorunlarına çözüm bulmak, onlara yardımcı olma hissi de beni ayrıca motive etti ve öğrendiklerimi pekiştirmede avantaj sağladı. Ekibimdeki arkadaşlara ek olarak Kodluyoruz ailesiyle ve diğer fellow'larla tanıştım. Benim için harika bir deneyim oldu.

    CS50xKodluyoruz İstanbul  Fellow'u Aysun Öğüt fellow'luk deneyimini anlatıyor: 

    Aysun Öğüt
    CS50xKodluyoruz İstanbul Fellow'u

    1. Kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?

    Merhaba ben Aysun, İstanbul'da doğdum büyüdüm. Kadir Has Anadolu Lisesi'nde okudum daha sonra Sabancı Üniversitesi'ne girdim ve şuan Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği okuyorum. Aktif olarak CS50x Fellowluğu ve Global AI Hub'da blog yazarlığı yapıyorum.

    2. Kodluyoruz yolculuğunuzu anlatır mısınız? Kodluyoruz'la nasıl tanıştınız? Neler öğrendiniz? Size neler kattı?

    Kodluyoruzla CS50x sayesinde tanıştım. Geçtiğimiz yaz CS50x dersinin İngilizce'sini alıyordum, daha sonra David Hoca'nın bir paylaşımında Kodluyoruz'un CS50x'i Türkçeleştirdiğini gördüm ve detaylı araştırırken Fellowship Programını gördüm, hemen başvurdum. Fellow olduktan sonra Kodluyoruz'u çok daha yakından tanıdım ve ekiple çok daha fazla zaman geçirdik. Bu süreç o kadar dolu dolu geçti ki, kısa bir süredir fellow olmama rağmen yaptıklarım, yaşadıklarım hakkında çok fazla anlatacaklarım oldu. Kurduğumuz çalışma grupları ile nasıl herkesin motivasyonunu yüksek tutabilirim konusunda oldukça çalıştım. Maksimum düzeyde herkesle ilgilenmeye çalıştım, herkesin sorusuna cevap verdim ve gerektiğinde cevap aradım. Ve fark ettim ki; aslında birine bir şeyi anlatırken ben daha iyi öğreniyorum. Haftalar ilerledikçe önceden benim bile anlamadığım konularda uzmanlaştığımı hissettim. Haftalık düzenlediğimiz ofis saatlerinde de ödevlerle ve konularla ilgili bilgileri canlı yayınlarda anlatarak daha fazla kişiye ulaşmak için çalışmalar yaptık. Derslerin kattığı teknik bilginin yanında insan ilişkilerini de geliştiren bir süreç oldu benim için. Hala her gün öğrenmeye devam ediyorum.

    Dediğim gibi, teknik bilginin yanında çalışma grubu sayesinde takım çalışmasını deneyimledim. Çok fazla kişi bu dersi aldığı için onların hatalarını çözmeye çalışırken kendimi bu konuda, hata görme konusunda oldukça geliştirdim. Birçok insanla tanıştım, arkadaş oldum işin en eğlenceli kısmı burası bence. Çalışma grubumdan tanıştığım kişilerle CS50 Puzzle Day 2020'ye katıldık ve tüm soruları doğru cevaplayan takımlardan biri olup sertifika almaya hak kazandık. Ne kadar aktif olursanız o kadar fazla güzel şey yaşayabiliyorsunuz. Her anlamda kendinizi geliştirmenizi sağlayan bir platform burası, bunu hissediyorsunuz.

    Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Fadime Özdemir tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Fadime!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.