Yazılım101: Sık Kullanılan 10 Kodlama Terimi ve Anlamları

    Yazılım101: Sık Kullanılan 10 Kodlama Terimi ve Anlamları

    Kodlamaya başlamayı düşünenler, yeni başlayanlar ve kodlama meraklıları için en sık karşınıza çıkacak 10 tane sözcüğün kısaca açıklamalarını sizin için derledik! 

    1) Debugging:

    Çoğu zaman kodu yazmaktan daha uzun zaman alan debugging, kod çalıştırılmadan önce potansiyel hataları, kod çalıştırıldıktan sonra var olan hataları tespit edip çözmeye yarayan metoda verilen addır. Çoğunlukla birkaç adımdan oluşup, bulunan hataların ya da "bugların" teker teker çözülmesi sayesinde sağlanır. Yazılım dalında, en az kodu yazma kadar önemi vardır.

    2) Algoritma:

    Bir problem ya da sorunu çözebilmek için izlenilen yola algoritma denir. Algoritmik düşünme, yani bir problemi olduğunca basitleştirip adım adım çözebilme yeteneği, çoğu yazılımcının hayatında ihtiyaç duyduğu bir düşünce biçimidir. 

    3) Stack Overflow:

    Hem profesyonel hem amatör kodlamacıların içinde bulunduğu bir topluluktur. Soru-cevap şeklinde ilerleyen sitede, kodlamayla ilgili karşılaşabileceğiniz çoğu hatanın çözüm biçimi vardır. 

    4) Artırılmış gerçeklik (AR):

    İsminin de açıkladığı gibi, gerçek fiziksel dünyanın, dijital ögeler, teknoloji vb. duyusal uyaranların kullanılmasıyla geliştirilmesine denir. Amacı etrafımızdaki dünyayı iyice anlayıp, gerekli özellikleri vurgulamaktır. AR'ın yazılım kadar büyük bir parçası da mekaniğe düşer ve eğer doğru kullanılırsa inşaattan, sağlık sektörüne, hayatın bütün alanlarında bize yardımcı olabilir. 

    5) Sanal Gerçeklik (VR):

    AR'ın aksine VR, gerçek fiziksel dünyayı değil, tamamiyle yeni bir gerçeklikle uğraşır. Amaç etrafımızdaki dünyayı geliştirmek değil, sanal bir gerçeklik yaratmaktır. Bu sanal gerçekliğe insanlar çoğu zaman özel gözlük ve eldivenlerle ulaşır. VR'ın birkaç farklı türü bulunur. Bunlardan biri Non-Immersive VR, yani kullanıcının yaratılmış gerçekliği dışardan izlediği durumlardır. Fully Immersive VR bunun tam tersidir, kullanıcı kendini fiziksel olarak yaratılan bölgede gibi hisseder.  

    6) Loop:

    Bütün kodlama dillerinde sık sık duyulan loop, durdur komutuna gelene kadar, sürekli kendisini tekrar eden kod bloklarına denir. İki tür loop çeşidi vardır, bunlar while ve for loopudur. 

    7) Bit:

    Bit, bir bilgisayardaki en küçük data ünitesidir. Bit ya 0 ya da 1 değerini alabilir. Amaçları data depolamak ve kodla verilen komutları yerine getirmektir. Daha yaygın olan byte terimi de 8 tane bitten oluşur. 

    8) Dijital Ayak İzi:

    İnternet kullanırken arkanızda bıraktığınız dataya dijital ayak izi denir. Çevrimiçi olarak ilettiğiniz bütün dosyalar, formlar, belgeler sizin dijital ayak izinizi oluşturur. 

    9) Cloud:

    Cloud, verilerin depolanması için kullanılan sanal bir makinedir. İnternete bağlı olduğu sürece herkes clouda bağlanabilir, bir nevi depo görevini görür. 

    10) Input & Output:

    Belki de ilk öğrenilen komut olan input ve output komutlarının farklı dillerde farklı gösterim şekilleri vardır. Input, kullanıcıdan alınan bütün bilgi, veri ya da dataya denir. Bu input kod içinde kullanılır, ya da işlenir ve kod yapması gereken her neyse yaptıktan sonra bunu dışarı output olarak verir.

    CampusWin yazarları Selin Naz İlhan tarafından yazılmıştır. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    Milyon Kadına Mentor programı, CampusWIN Akademi gönüllülerinden oluşan bir çember.
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.