Kurumlar Şiddete "Yeter" Demek İçin Neler Yapabilir?

    Kurumlar Şiddete "Yeter" Demek İçin Neler Yapabilir?

     "Türkiye'de beyaz yakalı kadın çalışanların yüzde 75'i, şiddetin en az bir türüne maruz kalıyor."  Rakamlar bizi korkuturken iş hayatımızda ne gibi çalışmalar oluyor, olmalı? Kurumlarda şiddet konusu nasıl işleniyor? Bu tarz sorularının cevabı için okumaya devam et.

    Türkiye'de beyaz yakalı kadın çalışanların yüzde 75'i, şiddetin en az bir türüne maruz kalıyor.

    Kurumunuzda "şiddete sıfır tolerans" politikasıyla bu toplumsal problemlerin çözümüne katkı sağlamak istiyorsanız, Aile İçi Şiddet uygulamanızı hızla hayata geçirebilirsiniz.

    Beş adımda Aile İçi Şiddete Yeter Deyin:

    1. Aile İçi Şiddet Prosedürü ve Politikası yayınlayın.
    2. Tüm çalışanlara zorunlu "Aile İçi Şiddet Farkındalık Eğitimi" verin. İlk büyük eğitimden sonra bu zorunlu eğitimi oryantasyon programına eklemeniz konunun şirket kültürüne işlemeniz için bire bir.
    3. Aile İçi Şiddet ve İstismara Yönelik İş Yeri Rehberi paylaşın. Vodafone Türkiye'nin cömertçe paylaştığı örneğe buradan ulaşabilirsiniz.
    4. Konu hassasiyetinden dolayı bir Telefon Destek Hattı açın ve uzman bir kurumla çalışın.
    5. Çalışan geri bildirimleriyle uygulamanızı geliştirin.

     İyi uygulamalardan ilham alalım:

    Vodafone: Yukarıdaki beş adımla birlikte, şiddete maruz kalan çalışanlarına 10 güne kadar ek izin ve finansal destek veriyor. Çalışanlar, Vodafone Aile İçi Şiddet Destek Hattı aracılığıyla psikolojik ve hukuki danışmanlık alabiliyor.




    Garanti BBVA: Garanti BBVA  Aile içi Şiddet Platformu 2016 yılında hayata geçti ve yukarıdaki adımları kapsıyor. Bankanın tüm çalışanlarına -kadın ve erkek- verilen bu hizmet çalışanların kendisinin ya da çalışan bir arkadaşı adına aramasıyla süreç başlar. Şiddete maruz kalan kişi olmasanız bile arkadaşınızın sıkıntı yaşadığını veya herhangi bir şiddete maruz kaldığını düşünüyorsanız ve ona nasıl yardım edeceğinizi bilmiyorsanız dahi bu konuda destek hattını arayabilirsiniz. Bu platformda sizinle görüşen taraf uzman kişiler olup gizlilik sözleşmesi dahilinde bankaya görüşmelerle ilgili rapor göndermez. Ayrıca çalışan isterse hukuki veya psikolojik desteği (ücretsiz altı seans olarak) telefonla ya da yüz yüze alabilir.

    Yola çıkarken önemli kaynaklar:

    • Çalışma Yaşamında Kadınlara Yönelik Şiddet ve Tacizle Mücadele El Kitabı Link
    • İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi Etki Araştırması Sonuçları Link
    • Örnek rehber: Vodafone Aile İçi Şiddet ve İstismara Yönelik İş Yeri Rehberi Link

    Son hatırlatma:

    Şiddetin farklı renkleri olup her konuda şiddetin farkındalığını artırmak ve şiddete sıfır tolerans politikasında kapsamayı önemsiyoruz.

    Vodafone Aile İçi Şiddet ve İstismara Yönelik İş Yeri Rehberinden alıntılar paylaştığımız bu şiddet listesini lütfen akıllarımıza kazıyalım:

    -Fiziksel Şiddet: Vurmak, tekmelemek, yakmak, saç çekmek, bıçaklamak ve vurmak, yaralanmaya ve en kötü durumlarda ölüme neden olmayı içerir.

    -Cinsel şiddet: Tecavüz de dahil olmak üzere, istenmeyen cinsel ilişki.

    -Zorlayıcı tedbirler: Kurbanı baskı altına almak ve tehdit, aşağılama ve sindirme yoluyla korku yaratmak, kişiyi destek ve bağımsızlıktan mahrum bırakmak amacıyla sistematik olarak uygulanan bir davranış biçimi. Eşin özgürlüğünü kontrol etmek ve sınırlamak için kullanılan psikolojik veya duygusal istismardır.

    -Mali/ekonomik şiddet: Genellikle mağdurun işe gitmek için ulaşım giderleri veya iş için uygun kıyafet alması için gerekli paranın ödenmesinin önlenmesi için kullanılan mali kontroldür. Finansal bağımsızlık olmadan şiddet içeren veya istismarın söz konusu olduğu bir ilişkiden çıkmak çok zor olabilir.

    -Duygusal/psikolojik kontrol ve tehdit: Kişinin güven ve özgüvenini etkileyebilir ve ayrıca sosyal ilişkiler ve kişinin özerkliği üzerinde kontrol içerebilir.

    -Takip etme: İşyeri takibi çoğu zaman bir failin mağduru iş yerine ve işyerinden çıkışında takip etmesi veya işyerinin etrafında bulunması ile ortaya çıkar.

    -Siber taciz: Kontrol, tehdit ve takip etme biçimlerinin neredeyse tamamı e-posta, mesaj, telefon mesajları vb. Yoluyla gerçekleştirilir.
    • Aile içi şiddet uygulamaları olan kurumları ve farklı uygulamalarını tanıtmaya devam edeceğiz. Bizimle hem kendi uygulamalarınızı hem de takip ettiğiniz kaynakları paylaşırsanız çok mutlu oluruz! Bize Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. e-mailinden ulaşabilirsiniz.  
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.