Laboratuvarda Üretilmiş Akciğerleri Domuzlara Başarılı Bir Şekilde Nakil Edebiliriz

    Laboratuvarda Üretilmiş Akciğerleri Domuzlara Başarılı Bir Şekilde Nakil Edebiliriz

    Donör akciğer ihtiyacını karşılayacak yeni gelişmelerden haberdar olmak için yazıyı okumaya devam et!

    Sadece ABD'de 1400'den fazla hasta akciğer nakli için bekliyor ve ne yazık ki bu ihtiyacı karşılayacak sayıda donör akciğer yok. Bununla birlikte, hastalar yakın bir zamanda yeni akciğerleri için bir kaynağa sahip olabilirler: Laboratuvarlar!

    Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, Science Translational Medicine dergisinde yeni bir makale yayınladılar. Makalede, insanlar için laboratuvarda büyütülmüş akciğerleri üretme yolundaki son kilometre taşlarını ayrıntılandırdılar. Artık biyomühendislikle üretilmiş bu akciğerler, domuzlara başarılı bir şekilde nakledebilecek.

    Küçük domuzcuk yeni akciğere sahip oluyor

    Akciğerleri büyütmek için araştırmacılar önce dört akciğer iskelesi (scaffold) oluşturdu. Bunu yapmak için tüm hücreleri ve kanı, bir şeker ve deterjan karışımı kullanarak domuz akciğerlerinden çıkardılar. Bu onlara sadece her bir akciğerin protein kısmını bıraktı.(esasen iskelet yapıyı)

    Daha sonra, her bir iskeleyi özel bir besin karışımı içeren bir tankın içine yerleştirdiler ve alıcı domuzların kendi akciğerinden gelen hücreleri iskelelerin her birine eklediler. Akciğerlerin 30 gün boyunca büyümesini sağladılar. Son olarak, dört tane laboratuvarda büyütülmüş akciğeri dört alıcı domuza naklettiler.

    Nakledilen akciğerler, hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları güçlü kan damarlarını iki hafta içerisinde oluşturmaya başladılar. Araştırmacılar, nakilden sonraki iki hafta boyunca hayvanların bağışıklık sistemlerinin yeni akciğerleri reddettiğine dair hiçbir belirti bulamadı fakat daha sonraki aşamalarda organların uzun süreli canlılığını incelemek istedi.

    İnsanlara geçiş

    Biyomühendislikle üretilmiş organlar için nakil (transplantasyon) araştırmalarının kutsal kasesi denilebilir. Bu organlar, alıcının kendi hücrelerinden büyüdükleri için, vücudun bu organı reddetme olasılığı daha düşüktür ve onları gerektiği gibi laboratuvarda yetiştirebiliriz. Böylelikle bundan sonrası için daha fazla organ eksikliği yok olacaktır.

    Her şey domuz deneyleriyle ümit edildiği gibi devam ederse, araştırmacılar, bakıma muhtaç koşullardaki insanlara nakledilmek için laboratuvarda büyütülmüş akciğerler üretmekten sadece beş ila 10 yıl uzakta olabileceğine inanıyorlar. (Hayati tehlikesi olan ve esasen başka tedavi seçeneği olmayan kişiler için)

    Sonuç olarak, biyomühendislikle üretilmiş akciğerler, donör akciğerlerin (donörler tarafından verilmiş) yerini tamamen alabilir ve bu durum nakil için bekleme listelerini geçmişte bırakabilir.

    İleri okuma için: Production and Transplantation of Bioengineered Lung Into a Large-Animal Model [Science Translational Medicine]

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Mert Gezek, 30.03.1996 tarihinde Bayrampaşa/İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini Türkiye’nin köklü liselerinden biri olan Vefa Lisesi’nde tamamladı. Şu anda Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik bölümü 2. sınıf öğrencisidir. Mert, aktif bir öğrencilik hayatı geçirdi: Okul orkestrasında çaldı, okul basketbol takımına girdi, bilgi yarışmalarına katıldı, proje yarışmalarına katıldı, okul kimya ve fizik olimpiyat takımında yer aldı,
    çeşitli etkinliklerin organizasyon komitelerinde yer aldı. Çok yönlü bir yapıya sahip oluşu disiplinler
    arası bir alan olan Biyomühendislik bölümünü seçmesinde etkili oldu ve ileride de bu doğrultuda
    çalışmalara imza atmayı hedeflemektedir.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.