STEM Dolu Günler

    shutterstock_1099455296-scaled

    Serap Kılınç ile STEM'in kattıklarını hep birlikte görelim. Keyifli okumalar! 

    1 Eylül 2017 yılında Uğur okullarında kimya öğretmeni olarak başladım. Öğretmenliğimin 3. yılında STEM eğitimlerinin olduğunu öğrendiğimde STEM dolu günlerim başladı. Çünkü öğrencilerim ile daha farklı bir yönde iletişim kuracak ve yeni bir öğretim yöntemi ile ders işleyecektim

    Öğrencilerimizin "hocam bu konular bizim ne işimize yarayacak" soruları artık STEM ile karşılık bulacaktı. Artık öğrenciler ile sadece teorik değil güncel hayatı baz alan öğretim yöntemlerini uygulama süreci başlamıştı.

    Eğitimdeki bu yeni yaklaşım ile birlikte yeni sözcükler girmişti hayatımıza, örneğin, BTHP. Peki, neydi bu BTHP? Bilgi temelli hayat problemi demekti: 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeye yönelik, öğrencilerin ilgi alanında olan ve ne yapılacağı sınırlılıkları İle birlikte iyi tanımlanmış ancak nasıl yapılacağı belli olmayıp birden çok çözüm yolu içeren, öğrencilerin üzerinde çalışması beklenen problemlerdi. Bu fikirlerle öğrenciler bazı öğretim teknikleri ile örneğin beyin fırtınası, problem çözme, gözlem tekniği, gösterip yaptırma gibi teknik yöntemler ile hem sosyalleşmeye başlıyor hem de ezberden uzak öğrenme gerçekleşiyor.

    STEM eğitimi tek bir ders üzerinden işlenmiyor diğer disiplinler ile birleştiriliyor. Örneğin bu yıl öğrencilerimiz ile birlikte evlerimizde bulunan günlük hayatımızda ısınmak ya da daha farklı amaçlarla kullandığımız kimyasalların belirli bir orandan daha fazla salınım yapması durumunda nasıl önlemler alabiliriz sorusuna çözüm olarak bir cihaz tasarladık. Bu cihazı içindeki sensör yardımıyla, evimizin içinde zehirli bir gaz salınımı olduğu zaman uyarı verip pencereleri açacak şekilde tasarladık. Cihazı tasarlarken öğrencilerimiz fizik, kimya, biyoloji gibi dersleri birleştirerek yani disiplinlerarası çalışmalar yaptı. Aynı zamanda öğrencilerimiz, bilgisayar alanında robotik kodlama ve mühendislik alanları üzerinde de çalışmış oldu.

    Gelişen bu dünyada çocuklarımız artık, bilim dergilerinde veya bilimkurgu filmlerinde gördüğü 21. yy gelişmelerini kendileri de deneyimleyebilecek hatta icat edebileceklerdi. Yarattığımız öğrenme ortamı ile artık çocuklarımızın dilinden konuşup onların fikirlerini destekleyecektik. STEM dolu günlerimiz işte bu şekilde başlamış oldu. 


    Serap Kılınç
    Kimya Öğretmeni
    İskenderun Fen & Uğur Anadolu Lisesi


     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.