Yaprak Metin ile Sürdürülebilir Başarı

    Pembe-Siyah-Oyun-Youtube-Kk-Resmi-4

    TurkishWIN’in vazgeçilmez mentorlerinden, Binyaprak’ın da en sıkı destekçilerinden Yaprak Metin’le 10 Mayıs BinYaprak Salısı'nda Facebook canlı yayınında Sürdürülebilir Başarı üzerine konuştuk.

    Yaprak Hanım’ın tecrübelerinden çıkardığı dersler, her yaş insanına hitap eden altın değerindeki öneriler, bizi başarıya götürecek adımlar… Tüm sorularımızı yanıtlamaya çalışıp bize yine bilgi ve umut aşıladığı için teşekkür ederiz. Detaylar haberimizde gizli, keyifli okumalar.

    Öncelikle başarı/başarısızlık kavramsallaştırmasıyla başlayalım; Başarıyı yakalamak kadar, elden kaçırmamak da önemli! Burada en önemli konu tabi ki "sevdiğimiz işi yapmak=başarı" denklemi. Peki bunun için başlangıçtan itibaren neler yapmamız gerekiyor? Stajlardan başlamamız gerekirse,stajları asla çalıştığımız bölümle sınırlamamalıyız. Stajlardan neler bekliyoruz, hedefler ne kadar üst sırada, bunların üzerinde düşünülmeli. Buralarda alternatif görme ihtimalimiz çok yüksek, aynı zamanda ne yapmak istemediğimizi de bize göstermesi açısından her staj faydalı olacaktır. Örneğin IK stajı yaparken görüyorsun ki ürün yönetimi senin için daha güzel bir alan olabilir ve bir sonraki seneye pazarlamaya odaklanırsın, dolaylı yoldan da olsa o önceki staj sana yol haritası çizmiş olur. Ancak ve ancak, staj sadece “ben ne katabiliyorum” sorusunu değil, “bana ne veriyor” sorusunu da kendimize sormamız gereken bir soru. 3 yıl sonra sen kendini nerede görmek istiyorsun, hedeflerin için sana ne kadar ufuk açıcı pratikler kazandırdı, bundan sonra ne yapmalısın vb. odaklanmaları olmalı öğrencilerin ki sevdikleri işi bulabilsin ve nihai olarak SÜRDÜRÜLEBİLİR BAŞARI’ya 3 kilit basamakla ulaşabilsinler; 1) Neyi yapmaktan sonsuz keyif alıyorum? 2) Neyi yaparken asla yorulmuyorum? 3) Sevdiğim iş beni mutlu da ediyor mu? Bu merdivenin ilk 3 basamağından emin adımlarla çıkmak isteyenlerin bu sohbetten alacağı mesaj çok!

    Öte yandan 3.-4. Sınıf öğrencilerinin yaz dönemleri için konuşmacımızın altını çize çize verdiği 2 tavsiye; danışmanlık(çok uluslu olanları öneriyor) şirketlerinde staj yapmak, yapamıyorsan gönüllü proje çalışmalarına katılmak! Bu ikisi öğrencileri zaman planı yapabilmeye, öne çıkabilmeye teşvik ediyor. Kişilerin sürükleyen mi yoksa işin mutfak tarafındaki elemanı mı olduğu hep burada belli olur ve kendine güvenini yerine getirerek onu bir sonraki seviyeye taşır! Ek olarak, bu şirketlerde yapılan “vaka çalışmaları” sayesinde doğal liderler keşfedilebiliyor! Çalışılmak istenen kişi olmanın yolu stajlarınızda da kendinizi gösterebilmekten geçer; sadece Türkiye bazında değil dünya çapında araştırabilmeyi, dinlemeyi, konuları kavrayıp toparlamayı başarabilen biri için, staj deneyiminin okulu bittikten sonra bir iş teklifine dönüşmemesi için önünde hiçbir engeli olmayacaktır. Dipnot: McKinsey şirketi bu vaka analizleriyle ilgili güzel örnekler ve ipuçları veriyormuş, Yaprak Hanım’ı dinleyip bir göz atmak fena olmaz!

    “Ve sen artık dolusun…Güzel stajlar yap, iyi projelerde bulun, İngilizceni geliştir, yurt dışına git, kapılarını aç, kendine sınırlar belirleme, ne yapabiliyor olduğunu görmek için kendine şans ver, kendi ayakların üstünde durup kendi kendini yönet!” Anlattıklarının genel özeti olarak Yaprak Metin’in konuşmasındaki en can alıcı çıkarımlardı, peki ya bunun psikolojik ve motivasyonel boyutu neydi?

    Bir işi seversen sürdürürsün, o işten vazgeçmezsen de başarını sürdürürsün yaklaşımı oldukça açık ve anlaşılır değil mi? Başarısız olabiliriz, bundan korkmayalım, eğer olmazsak zaten başarının kıymetini bilemez ve ona neyle ulaşmaya çalışacağımız gerektiğini de kestiremez oluruz. Başarısızlık belki de en iyi öğreti, çünkü sen başaramadığında onu kenara itmeyip nedenine iner ve kendini analiz edersen ve eksiğini görürsen, başarının sürdürülebilir haline o kadar yakın olursun. Düşününce hepimizin aklına aynı soru geliyor olabilir; “Bu analizleri hayatımızda nasıl devamlı kılabiliriz ki?” Yaprak Hanım’ın cevabı oldukça net; “Düştüğünde ayağa kalkıp devam etmen gerekiyor, doğru yolda olduğuna inandığın zaman motivasyonunu asla kaybetmezsin! Başkasını bekleme, sen kendi kendini kaldır ki başkasına ihtiyacın olmasın, ayakta birilerine dayanıp yarım yamalak durmadığında işte bu GERÇEK başarıdır.”  Kendimize sadece kariyer değil, bütün hayat yolunda ilke edinmemiz gereken ideolojinin bu olduğunu aslında hepimiz biliyoruz, fakat uygulamak konusunda artık çok daha ısrarcı olacağımız kesin.

    Şunun farkında olalım; hiç birimiz başarı yolunda yalnız değiliz. Bizim gibi tökezleyen, başarısını sürdüremeyen, inancını koruyamayan, kendine güveni sarsılıp vazgeçen veya direnmeye çalışan birçok insan vardır elbet. Yaprak Metin’in son önerisi ise tam da bu halkaya dokunuyor; “Başarıya kendi kendine ulaşmış profilleri takip edin, biyografilerini okuyun.” Kendisinin de Mete Atatüre’yi Twitter’dan severek takip ettiğini öğreniyor, ilham alınacak kişiler listesine ekliyoruz!

    Biz de yalnız olmadığımızı hissetmenin her zaman iyi geldiğini biliyoruz ve bu yüzden BinYaprak’a tam motivasyonla inanıyoruz. Yapraklarımız gün geçtikçe çoğalıyor; başarımız sürdürülebilir olsun!

    Yaprak Metin’e ilham dolu sohbeti için teşekkürler, kendisinin BinYaprak Salısı canlı yayın videosunu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.