Yazılıma Nereden Başlamalıyım?

    Yazılıma Nereden Başlamalıyım?

    Bu yazıda, "Yazılım dünyasına girmek istiyorum fakat nereden başlayacağımı bilmiyorum." diyenler için yazılımcıların tavsiyelerinden ilham alarak öneriler derlendi. Ayrıntılar yazının devamında! 

    Günümüzde bilgisayarlar olmadan bir yaşam düşünmek neredeyse imkânsızdır. Yazılım, hayatımızı kolaylaştıran bu cihazları kontrol eden programların çalışmasını sağlar. Otomotiv, inşaat, eğlence, sağlık vb. sektörlerde; "akıllı" dediğimiz neredeyse tüm sistemlerde kullanıldığından aslında hayatımızın her alanına dahildir. Peki, yazılım öğrenmek zor mudur? Eğer takip edeceğiniz yolu biliyorsanız ve bazı şartları sağlıyorsanız yazılım sizin için vazgeçilmez bir dünya haline gelebilir. O halde, nedir bu yol ve şartlar?

    1) Hangi Alanda Uzmanlaşmak İstiyorsunuz?

    Ne yapmak istediğiniz yazılım dünyasının içine girdikçe değişmeye başlayabilir fakat en başta yapacağınız işten beklentilerinizi belirlemelisiniz. Yazılım birçok alt başlığı olan bir alandır. İşte size o başlıklardan bazıları: web tasarım, mobil uygulamalar, masaüstü uygulamaları, oyun geliştirme. Örneğin, bir internet sitesi kurmak istiyorsanız başlangıç seviyesi için HTML-CSS-JavaScript üçlüsü önerilir. Özellikle yeni başlayanlar için HTML-CSS ikilisi temel ve basit oldukları için çokça tavsiye edilir. Oyun geliştirmek isteyenler için ise Unity'de çalışmak ve C# veya JavaScript kodlama eğitimi almış olmak gerekiyor.

    2) İngilizcenizi Geliştirmeye Başlayın

    Günümüzde neredeyse tüm programlama dillerindeki terimler ve mantıksal yapı İngilizcedir. Bu yüzden İngilizceye hâkim bir yazılımcı her zaman birkaç adım öndedir. Türkçe kaynak bulabilme şansımız geçmişe kıyasla daha çok olsa da bu sektöre geniş bir pencereden bakabilmek için belli bir seviyede İngilizce bilmeniz size çok şey katar. Bu sayede yazdığınız bir koddaki hatayı geniş kaynak havuzunda bulabilir, sektördeki gelişmeleri dünya çapında takip edebilirsiniz.

    3) Adanmışlık ve Merak

    Yazılımı, tutku ve sonsuz merak isteyen sektör olarak görmelisiniz. Kodlama yaparken saatlerce bilgisayar başında oturabilir, defalarca hata yapabilir hatta bazen hatanın kaynağını tek başınıza bulamayabilirsiniz. Hayal kırıklıkları hep olur fakat aslında bunlar kendinizi geliştirmeniz için fırsattır. Kod yazmak yabancı dil öğrenmeye benzer, her gün vakit ayırarak pratik yapmanız gerekir. Örneğin, haftanın her günü yarım saat ayırmanız tek bir gün üç-dört saat çalışmanızdan daha faydalıdır. Önemli olan süreklilik içinde öğrenmeye vakit ayırmanız. Başlangıçta herkes zorlanır, bu kötü bir programcı olacağınız anlamına gelmez. Bunlar öğrenmenin parçasıdır ve size deneyim katar.

    4) Güncel Kalabilmeye Hazır Olun

    Yazılım dinamik bir sektördür. Yenilikleri, diğer yazılımcıların yaptıklarını takip etmeniz size yeni bakış açıları katar. Hangi seviyede olursanız olun konferanslara, çevrim içi etkinlere katılıp yazılımcılarla tanışırsanız çevrenizde donanımlı kişiler olur ve yardım alıp sektördeki gelişmeleri takip edebilirsiniz. 

    Bilgisayar ve internetimiz olduğu sürece yazılım öğrenmek için çok fazla ücretsiz kaynağa ulaşabiliriz. Youtube, Udemy, Coursera, MIT OpenCourseWare bunlardan sadece birkaçı. Öğrenme merakınızı ve başlama motivasyonunuzu koruyarak fikirlerinizle teknolojide bir şeyleri değiştirebilirsiniz. Bunun için neyi başarmak istediğinize karar verin ve sadece ''başlayın''.
     

    Yorum 1

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Umut Dündar zaman: Pazar, 16 Ağustos 2020 12:35

    başarılı ve yararlı bir yazı olmuş

    0
    başarılı ve yararlı bir yazı olmuş
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.