Bir İntern Doktorun Erasmus+Staj Deneyimi: Pavia
Pavia'daki stajımın ilk ayında iç hastalıklar (dahiliye) kliniğinin gastroenteroloji ve hematoloji bölümlerinde çalıştım. Bu sürede birçok insanla tanıştım ve samimi arkadaşlıklar kurma fırsatım oldu. Sağlık sistemi ve doktorluğa farklı bir pencereden bakmaya başladım. Erasmus+ stajı yapmayı düşünen arkadaşlar ve merak edenler için Pavia ve staj ile hazırladığım yazının ilginizi çekmesini dilerim!
Öncelikle Erasmus öncesi süreçten kısaca bahsetmek isterim. Erasmus ile staj yapmak için İngilizce sınavına giriliyor. Sonrasında sınavdan aldığınız puanla okul ortalamanızı toplayıp sizi bir sıralamaya dahil ediyorlar. Buna bağlı olarak burs kazanılıyor. Ardından üniversite bulmanız gerekmekte. Bu kısım biraz bilinmezlik ve çokça ret içeriyor. Yüzden fazla hocaya ve üniversiteye e-posta atmanız gerekebilir. İtalya ve İspanya'daki üniversitelerden kabul alma şansınız yüksek.Evrak ve vize işlemlerinin yanı sıra barınma ve ulaşım ihtiyaçlarının da karşılanması ile süreç son buluyor.
İtalya'ya gelecek olursak, İtalyanlar ileTürkler birbirine çok benziyor: Sıcakkanlı, konuşkan. Akdeniz ikliminin etkisi olsa gerek. Butik mağazalarının 4–5 saat açık kalması çalışma anlayışlarının farklı olduğunu düşünmeme neden oldu. Ana dilleri dışında yeni bir dil öğrenmeye ilgileri olmadığını fark ettim. Üniversitede bile zorlanabiliyorsunuz. Ama biraz üstüne düşerseniz günlük işlerinizi idare edebilecek İtalyanca öğrenebilirsiniz.
Pavia, Milan'a yarım saat mesafede, 70 bin kişinin yaşadığı, tarihi bir üniversite şehri. Üniversite 1361 yılında kurulmuş. Bir zamanlar Golgi, Scarpa ve Volta burada akademisyenlik yapmış. Hatta Einstein da bir süre bulunmuş. Üniversite, dünyada ilk 500'de yer alırken tıp fakülteleri sıralamasında ilk 300'de. Erasmus öğrencileri tarafından çokça rağbet görüyor. Özellikle İspanyollar akın akın buraya geliyor. İspanyollardan sonra en sık ikinci millet ise Türkler denebilir. Eğitim yılı başladığında Türk sayısı 100'ü buluyor. Sadece Erasmus için değil, yüksek lisans öğrencileri de Pavia'yı tercih ediyor. Pavia'ya gelmeden önce barınma için ev/yurt vb. bulma işini birkaç ay önce halletmenizi tavsiye ederim zira yurtlar ve evler hemen doluyor. Ben stajdan 3 gün önce kesinleştirebilmiştim. Pavia'da ulaşım ise oldukça ucuz. Yıllık 20 Euro'ya bütün otobüslere binebiliyorsunuz. Ancak otobüs ulaşımı 21.00'dan sonra yok. Bunu da akılda tutmak gerek.
Stajdaki vaktimin çoğunu asistanlarla geçiriyorum. Hasta başına düşen doktor sayısı oldukça yüksek. Genel dahiliye kliniğinde dahil olduğum ekibin 6 hastası vardı. İki asistan, bir uzman doktor ve ben hastalarla ilgileniyoruz. Sabah viziti ortalama 2 saat sürüyor. Vizitte ayrıntılı fizik muayene yapıyoruz. Ardından laboratuvar ve görüntüleme işlemleri yapılıyor. Öğleden sonra ise kritik hastalar tekrar ziyaret ediliyor. Hasta sayısı az olduğundan daha az pratik yapabilirken daha fazla makale ve hasta tartışma imkanımız oluyor.
İkinci rotasyonum ise hematoloji bilim dalı alanındaydı. Pavia, hematoloji asistanlarını yetiştirip ülkenin dört bir yanına yolluyor. Bu alanda merkez üniversite denebilir. Hematoloji binası tamamen ayrı; servisinden kütüphanesine, laboratuvarına kadar tek binada. 30 hasta kapasiteli servisi var. Klinikte toplam 15 asistan çalışıyor. Buradaki asistanlar da çok çalışkan ve bir konuda özelleşmek zorunda. Hocalar da İngilizce biliyor ve öğretme gayretindeler. Sorularınızı yanıtsız bırakmıyorlar.
Önünüze çıkan her engelde vazgeçme isteğiniz olabilir. Sizden önce gelenler gibi siz de üstesinden gelebilirsiniz. Merak ettiğiniz her şey için Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. ya twitter.com/talhagursoy34 adresinden ulaşabilirsiniz.
Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Talha Gürsoy tarafından yazılmıştır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum 1
Çok faydalı bir yazı olmuş. İnternette böyle içeriklerle karşılaşmak çok güzel.
Erasmus ile ilgili daha fazla içerik için abouterasmus.com'u da inceleyebilirsiniz