Endüstri Mühendisliğinde Beni Ne Bekliyor?

    Endüstri Mühendisliğinde Beni Ne Bekliyor?
    Endüstri Mühendisliği öğrencisi Şebnem'in senin için tavsiyeleri var, okumaya devam et!

    Çoğumuz üniversite tercihi yapmadan önce çok fazla bölüm ve okul araştırması yapıyoruz ama öğrendiğiniz her şeye rağmen üniversiteye başladığınız anda kendinizi farklı bir gezegende gibi hissedebilirsiniz. Bu "bir şeyleri çözme" sürecinde ileride keşke bunları biri bana söyleseydi diyebileceğiniz birkaç ufak bilgi işinize yarayabilir!

    LİSE Mİ ÜNİVERSİTE Mİ?

    Endüstri mühendisliğinin ilk senesi size biraz liseyi andırmış olabilir; Fizik, Matematik, Türkçe, İngilizce derken "Hala lisede miyim?" sorusunu kendinize sıkça soruyor olabilirsiniz. İlk senenin bu şekilde olmasının nedeni Endüstri Mühendisliği uygulamaları için yoğun derecede Matematik altyapısının gerekmesidir. Sizin asıl bölüm derslerini alabilmeniz için 'Kalkülüs, Lineer Cebir, Diferansiyel Denklemler, Olasılık, İstatistik' gibi dersleri geçmiş olmanız gerekir. Birikimli giden bu yapıda müfredatın yoğunlaşması ilk bir, bir buçuk seneden sonra olur. Bu sırada siz kendinize "Neden bu bölümdeyim pek bir şey yok?" diye sormak yerine iyi bir temel atmaya bakın ve ilk yılınızda üniversiteyi keşfederken çok sıkışık olmamanın tadını çıkarın. 

    NEDİR BU KULÜPLER?

    Oryantasyon gününden beri gerek okuldaki afişlerden, gerek herkesin giydiği tişört ve kazaklardan, gerek etkinliklerine veya takımlarına katılmak için sizi ikna etmeye çalışan üyelerinden öğrenci kulüpleriyle tanışmış olabilirsiniz. Özellikle endüstri mühendisliği gibi bir bölümde kendinizi sosyal açıdan da geliştirmeniz çok faydalı olacağı için bu kulüpler sizin için güzel bir fırsat olabilir. Seminerler, çalışmalar ve etkinlikler düzenleyen kariyer kulüpleri, size gelecekte çalışacağınız alanları tanıma, yön çizme ve deneyim edinme konusunda yardımcı olabilir. Bunun dışında pek çok okulda pek çok ilgi alanıyla ilgili kulüpler de var. Dalış öğrenmek, kahve sohbetlerine katılmak, değişim öğrencilerine yardım etmek size düşündüğünüzden çok şey katabilir. Ders programınızın çok yoğun olmadığı bu yılda bir şeyler öğrenmek, güzel zaman geçirmek ve yeni insanlarla tanışmak için öğrenci kulüpleri güzel bir fırsat olabilir. Tabii ki dersler ve sosyal aktivite dengesini iyi kurmak çok önemli, bence üniversitenin en önemli hayat öğretisi artık zaman dengesini kendiniz kurabilmektir. 

    İLERİYE BAKMAKTA FAYDA VAR

    Okula yeni girdiğinizde geleceği planlamak için erken bir zaman gibi görünebilir ama yine de rehavete kapılıp bazı şeyleri atlamamak gerek. Örneğin Erasmus ya da değişim başvuruları ikinci sınıfın birinci döneminde açılır, yani değerlendirmeye alınan ortalamanız birinci sınıf ortalamanızdır. Eğer Erasmus düşünceniz varsa, gerekli derslere ve ortalamalara, girilmesi gereken sınavlara önceden bakmanız sizin yararınıza olabilir. Böylece daha kolay yerleşebilirsiniz ve geriye dönüp bakınca keşke bunların önemli olduğunu önceden bilseydim demezsiniz. Staj, proje ya da asistanlık gibi konularda da önceden bunların gereksinimlerini bilirseniz rotanızı ona göre çizebilirsiniz.

    Üniversiteye ilk girdiğimiz zaman, hem ne yapacağımızı bilmemekten, hem geniş resmi görememekten, hem de zor bir sınav yılını geride bırakmanın verdiği rahatlamayla bazı önemli noktaları gözden kaçırabiliyoruz. Umarım bu birkaç küçük bilgi ve bunların çıkarımıyla yapılacak planlamalar üniversite hayatını ve geleceği çok daha kolay, eğlenceli ve başarılı yapar.


    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Şebnem Manolya Demir tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.